. vane.jpg (302 bytes)

Sagt på Åland:

Deltidspension hjälper fler att arbeta längre

pune.gif (67 bytes)  – Vårt arbete har blivit allt tyngre med fler uppgifter och högre belastning. Jag har arbetskamrater som blivit förtidspensionerade av olika orsaker, säger Gun Lagerberg som arbetar som handledare för personer med utvecklingsstörning vid Ålands omsorgsförbund och som sitter i styrelsen för JHL avdelning 214 på Åland.

Kirsti Vördgren till vänster och Gun Lagerberg, båda fackligt aktiva på Åland, säger att många har svårt att orka jobba tills de blivit 63 år och motsätter sig därför en höjning av pensionsåldern. Foto. HELENA FORSGÅRDHon var en av dem som kom till seminariet "Hur ska vi orka vara kvar längre i arbetslivet?" som arrangerades av FFC och Arbetspensionsförsäkrarna TELA i Mariehamn den 15 juni med anledning av att regeringen och näringslivet vill höja pensionsåldern till 65 år.

Gun Lagerberg säger att frågan om höjd pensionsålder engagerar.

– Det är en viktig fråga och vi är helt emot. Det är redan nu svårt för många att arbeta tills de uppnår full pensionsålder, men det är också svårt att veta man borde göra för att de skulle orka jobba längre, säger hon.

En annan som kom till seminariet är Kirsti Vördgren som arbetar vid leksaksfabriken Plasto och som är fackligt aktiv i Ålands kemiska arbetareförbund.

– Inte görs det något för att vi ska orka arbeta längre när vi blir äldre. Unga chefer, som tillträtt, har en tuffare inställning och liten förståelse för problemet, säger hon.

Två huvudutmaningar

Terese Åsgård, avtalschef vid Ålands landskapsregerings avtals- och pensionsbyrå, var en av föreläsarna vid seminariet. Hon sade att landskapet, som också är en pensionsanstalt, betalade 21 miljoner euro i pensioner i fjol mot 10 miljoner euro för tio år sedan.

Det blev även tid för fackliga diskussioner i Mariehamn före FFC-seminariet. Från vänster Henrik Lagerberg, sjömansunionens ombudsman och ombudsman för FFC på Åland, Reijo Paananen, FFC:s EU-expert, Anne-Helena Sjöblom, organisationssekreterare för FOA-Å, Anita Spring, ombudsman vid FFC, Henrik Sjöblom, ordförande för JHL avdelning 214 och medlem i JHL:s representantskap och Sturle Fjäder, ordförande för FFC:s lokalorganisation på Åland. Foto: HELENA FORSGÅRD– Pensionerna äter en allt större del av vår totala kaka, som samtidigt minskar, och då har vi ännu inte sett den stora pensionsboomen som väntas komma om fem–tio år, sa hon. – Vi har två stora utmaningar framför oss. Hur ska vi kunna ersätta alla som lämnar sina jobb och hur ska vi hålla kostnaderna i schack? Mot den bakgrunden är det intressant för oss om de anställda kan stanna kvar längre på sina jobb.

Åsgård tror för sin del mycket på möjligheten att erbjuda deltidspension för att förlänga tiden i arbetslivet. Då får den anställda lite av både och — jobb med social samvaro och mer tid för eget pensionärsliv.

– Man måste trivas på jobbet om man ska jobba längre, därför måste man som arbetsgivare vara flexibel. Egenföretagare jobbar ofta längre. Det kan förstås bero på att de varit dåliga på att betala in pensionsavgifter men också på att de brinner för sina jobb och inte vill sluta, sa hon.

Vida områden

FFC:s EU-expert Reijo Paananen berättade om dagsläget i pensionsförhandlingarna. Sex arbetsgrupper med representanter för regering, arbetsgivare och -tagare har tillsatts och arbetar med frågor som främjandet av den ekonomiska tillväxten och produktiviteten, sysselsättningsnivån och kampen mot arbetslösheten och tryggad finansiering av arbetslöshetsskyddet.

– Det är hur stora frågor som helst och man kan undra om det är ett sätt att begrava den här frågan före nästa val, sa Paananen.

Grupperna har tid på sig till mitten av september.

Paananen underströk att den stora pensionsreformen, som genomfördes 2005, hittills har fungerat som man tänkt sig. Målet är att nå en genomsnittlig pensionsålder på 62,4 år 2025 för samtliga arbetstagare och en kurva över dagsläget visar att man nu ligger mellan 59,5 och 60 år eller helt enligt den tänkta önskelinjen.

– Vi ligger till och med lite över. Det finns med andra ord ingen anledning att stjälpa allt över ända nu och trycka på panikknappen som regeringen Vanhanen gjort. En noggrann uppföljning krävs men inga dramatiska åtgärder, sa Paananen.

Det är viktigt, tillade han, att skapa en hållbarhet i pensionssystemet. Att minska antalet anställda och att spara in på åtgärder som främjar de anställdas hälsa och trivsel är kortsiktigt.

– Det kan bli billigare nu för arbetsgivarna men det blir dyrt i framtiden, sa han.

HELENA FORSGÅRD
Text och foto

 

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)