. vane.jpg (302 bytes)

Där en fast anställd arbetstagare i allmänhet får njuta av sin semester i minst fyra veckor får en snuttjobbare nöja sig med betydligt mindre. En del blir helt utan semester.

Semester ingen självklarhet

pune.gif (67 bytes)  "Jag hade semester bara en vecka och sedan var det bara att ta emot ett nytt jobb. Skönt att jag ändå fick vila en vecka mellan jobben".

Snuttarbetarnas berättelser i enkäten "På semestern är allting annorlunda" är bister läsning. Mellan de korta snuttarna av arbete är det inte alltid möjligt att ta ut någon semester och semesterpremier eller Forskardoktorn Anu-Hanna Anttilla fick sin första avlönade semester som 36-åring. Foto: VIRPI ADAMSSONersättningar måste användas för det dagliga brödet. Riktigt korta anställningar berättigar inte alls till semester, men man får en semesterersättning i form av pengar vid anställningens slut.

Allt vanligare trend

Ansvariga chefen för forskningsprojektet Flexibel semester (2007–2010), sociolog Anu-Hanna Anttila berättar att det finns förvånansvärt många som arbetar i atypiska anställningar. De är nästan en halv miljon, då de som har fortlöpande anställning är omkring två miljoner.

– Det är en trend som blir allt vanligare och den påverkar också semestern.

Snuttarbetarna är ett heterogent gäng. Atypiska anställningar omfattar allt från korta visstidsanställningar och deltidsjobb, hyr- och timarbete till säsongarbete och jobb som man särskilt blir inkallad till.

– Snuttarbetare är främst unga, kvinnor och människor med invandrarbakgrund, berättar Anu-Hanna Anttila.

Tre fjärdedelar av de svarande var kvinnor. På enkäten svarade de som berörs av frågeställningen. Anttila påminner om att det också finns sådana bland dem som överhuvudtaget inte vill ha atypisk anställning.

– Människors förmåga att utstå ovisshet är så olika. En del lyckas vänja sig vid snuttvardagen och de jobbpauser de medför.

Atypisk semester

En atypisk anställning innebär att också semestern är atypisk. Anu-Hanna Anttila berättar att det i sin tur medför två saker: semestern är kortare än fyra veckor och även om man har rätt till semester blir den ofta outtagen av en eller annan orsak.

Ett slags milstolpe för att kunna få en ordentlig semester än att man har en 18 månads anställning bakom sig. Kortare anställningar ger i allmänhet semester som är kortare än fyra veckor. En annan sak som påverkar rätten till semester är när anställningen inleds.

– Om man börjar arbeta i början av maj har man ingen semester alls. Då tar arbetstagare ofta ut oavlönade lediga dagar. Om det inte går för sig kan de i värsta fall få vara ett och ett halvt år helt utan semester.

Även om den nya semesterlagen har försökt beakta de atypiska anställningarna har en viss olägenhet blivit kvar i lagen. I fasta anställningar har man rätt till 2,5 dagar semester per månad medan en snuttarbetare får nöja sig med två dagar semester per månad.

– Ju svagare ställning man har på arbetsmarknaden, desto sämre är möjligheterna att tjäna in semester.

Arbetstagarna känner inte ännu den fem år gamla nya semesterlagen.

– De har till exempel rätt att föreslå att deras semester beviljas i flera etapper eller sparas till nästa semesterperiod.

Anttila säger att den nya lagen i sig inte är dålig, men den är svår att övervaka.

Ju mindre stabil eller ju mindre arbetsplats, desto mer sannolikt är det att lagen inte förverkligas.

– I små företag är arbetstagarna flexibla. En person som hade arbetat deltid i kiosk i tio år kände inte till att hon har rätt till semester.

Social rättighet

Anu-Hanna Anttila, som är forskardoktor vid Finlands Akademi, efterlyser snabba reaktioner på de förändringar som sker på arbetsmarknaden. Människor uppmanas att bli företagare och sysselsätta sig som yrkesutövare i sin egen bransch. Samtidigt förlorar de sin arbetsgivare. Det samma gäller dem som arbetar enligt uppdrag eller i hemmet.

– Det är en jävlig kombination. Om man saknar arbetsgivare har man heller ingen rätt till semester med lön.

Arbetsmarknaden bemöter på många sätt snuttarbetarna orättvist och det får många slags kringeffekter, säger Anttila.

Hon efterlyser att samtliga löntagare får en semester med lön som bestäms utgående från samma villkor oberoende av anställningens längd.

– Semester borde vara en social rättighet för alla.

EU delar hennes åsikt. Unionen har föreslagit för sina medlemsländer att de stadgar om en minst fyra veckors avlönad semester för alla som är med i arbetslivet, oberoende av anställningens karaktär.

VIRPI ADAMSSON
Text och foto

 

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)