. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

Syftet med FFC:s och ABF:s treåriga samarbetsprojekt är att utbilda 160 kursrådgivare för arbetsplatserna. I en idealsituation fungerar nätverket av rådgivare i samråd med arbetsgivarna som en sporre för arbetstagarna att studera för examen i sitt eget yrke.

Kursrådgivare får folk att studera

pune.gif (67 bytes)  Skolgångsbiträdet Mirja Toiva är en ivrig studerande som vill föra budskapet om vikten av yrkesexamen vidare till sina arbetskamrater. Mirja Toiva är med i ett projekt som finansieras av Arbetarnas Bildningsförbund, FFC och EU-fonden ESR och där man utbildar kursrådgivare. Deltagarna är vanliga arbetstagare som är särskilt öppna för utbildning.

Studier går aldrig till spillo. De inspirerar, ger kraft att orka i arbetet och höjer yrkesstoltheten, säger kursrådgivaren Mirja Toiva.Mirja Toiva arbetade för något år sedan som kunskapslots för projektet Kunskapslyftet. Den aktuella utbildningen har mycket gemensamt med den tidigare.

– Grundtanken är att vägleda och sporra yrkesfolk till utbildning som kanske kan leda till en yrkesexamen, men som oberoende av slutresultatet erbjuder redskap för ett intressantare arbete och större ork. Inom kommunsektorn finns det många arbetstagare som har gått den långa linjen och saknar grundutbildning men som ändå kan väldigt mycket. När arbetet är samma slit från dag till dag och år efter år försvinner yrkesstoltheten, säger Mirja Toiva, som arbetar som skolgångsbiträde i Birkala kommun och är aktiv i JHL.

Hon har själv vid sidan om arbetet utbildat sig hela tiden. Först tog hon familjedagvårdarexamen, sedan examen som skolgångsbiträde och nu är hon med bland dem som skall bli kursrådgivare.

Utbildningen till rådgivare sker inte på arbetstid även om Mirja knyter sina kontakter i arbetet för Birkala kommun. Men hennes kommande rådgivningsuppdrag sträcker sig också utanför arbetsplatsen. Som fackligt aktiv har Mirja ett brett kontaktnät. Hon upprätthåller även kontakt med de arbetslösas förening på orten.

Arbetsinlärningen tröskel

Även om kursrådgivarna utbildas för arbetsplatserna ersätter de inte eller ens kompletterar yrkesfolkets, dvs. arbetskraftsmyndigheternas och yrkesvägledarnas arbetsinsatser, preciserar projektchef Heikki Kauppinen på ABF.

– Kursrådgivaren är ett slags bro mellan vuxenutbildningens rådgivningstjänster och arbetsplatserna. Vår målsättning under det treåriga projektet är att utbilda 160 rådgivare och vi hoppas att man skall uppleva systemet som nyttigt och att fortsatt finansiering beviljas, säger Heikki Kauppinen.

Som kursrådgivare har Mirja Toiva råkat på situationer där ivern att studera är stor men praxis i arbetslivet slår tillbaka.

– Det finns tillräckligt med kurser för var och en. Själv har jag föreslagit för arbetstagarna att de borde försöka avlägga åtminstone en del av en yrkesexamen. Problemet är då bristen på platser där man kan lära sig arbetet i praktiken. Den bristen kan fälla studierna redan innan de inleds, säger Mirja Toiva.

– Arbetsgivarna värdesätter den yrkesinriktade vuxenutbildningen och att arbetstagarna bygger på sina kunskaper, men det borde enligt dem ske på egen tid och för egna pengar.

Text: LEENA SERETIN
Foto: JYRKI LUUKKONEN

 

Löntagaren 4.11.2010 nr 9/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)