. vane.jpg (302 bytes)
 

Mister sitt jobb efter 30 år
när landskapet privatiserar

ÅLÄNDSKA LANDSKAPSFÄRJAN Gudingen har varit Eija Kiviös arbetsplats i 30 år, senast har hon arbetat som kock. Men nu stundar nya tider. Matlagningen för besättningen, kaférörelsen och städningen har bjudits ut på entreprenad och ett anbud lämnades in på andra försöket. Det antogs och företaget Alexandras café tar över den 1 februari. Därmed måste Eija och hennes två arbetskamrater i kabyssen liksom städaren lämna fartyget.

- Det var en tung dag i kabyssen när de nya entreprenörerna kom på rundvandring och ställde krav på ny utrustning, säger Eija Kiviö som nu tvingas lämna landskapsfärjan Gudingen där hon arbetat 30 år. Foto: ROBERT JANSSON- Jag anser att landskapsregeringen ägnar sig åt social dumpning när man fikar efter det billigaste alternativet. Det blir ett slavgöra för entreprenörerna som får svårt att följa bland annat kollektivavtal och arbetstidslagen, säger Eija Kiviö som är huvudförtroendeman för Sjömans-Unionens medlemmar på landskapets färjor, vice ordförande i unionens Ålandsavdelning och medlem i förbundsstyrelsen.

EIJA KIVIÖ LÄMNADE inget eget anbud på hela paketet. Hon vet alltför väl vad jobbet går ut på. Det behövs enligt henne otroliga arbetsinsatser för att få allt att rulla. Sommartid kräver enbart kaféet två-tre personer i tjänst dagligen. Hon tillåter sig att tvivla på att kalkylerna för det antagna anbudet är realistiska och håller i praktiken – i synnerhet om man ska följa gällande lagar och förordningar.

Även andra frågor följer i kölvattnet. Blir det lika bra städat i fortsättningen? Tvingas entreprenörerna snåla in på råvaruinköpen med sämre mat som följd för att klara sina kalkyler? Klarar entreprenörerna av att ha kaféet så mycket öppet som det borde vara under sommarmånaderna för att tillgodose passagerarnas önskemål?

Eija Kiviö drabbas inte personligen av arbetslöshet av den här upphandlingen. Det blir en kocktjänst ledig på en annan landskapsfärja efter en som går i pension och hon räknar med att få den. Men hon känner sig inte säker i sadeln – om privatiseringen sprids kan även hennes nya tjänst drabbas.

DET FINNS ETT PÅBUD inom förvaltningen att konkurrensutsätta mer för att spara pengar. Det säger Niklas Karlman, avdelningschef vid Ålands landskapsregerings trafikavdelning. Enligt de beräkningar man gjort visavi Gudingen-paketet sparar landskapet 48 000 euro på årsbasis när Alexandras café tar över jämfört med att ha tre kockar anställda samt en städare som arbetat 30 timmar i veckan.

Niklas Karlman säger att upphandlingen utformats tillsammans med personalen ombord, främst med huvudbefälhavaren. Entreprenörerna ska följa tillämpliga lagar och bestämmelser och delta i säkerhetsövningar ombord. Entreprenören ansvarar för sina egna anställda.

Karlman säger också att det finns "vissa små skillnader" i det jobb som entreprenörerna ska göra och det jobb som hittills utförts, exempelvis städning av befälets hytter ingår inte i entreprenaden.

- Men sammantaget medför upphandlingen betydande inbesparingar för landskapsregeringen. Vi har också en beställning att privatisera en hel färja, säger han.

Text: HELENA FORSGÅRD
Foto: ROBERT JANSSON

 

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)