. vane.jpg (302 bytes)
 

Snuttjobb — arbetsgivarens val

ALLA ARBETSGIVARE ÄR INTE längre intresserade av att ha lojala arbetare i permanent heltidsanställning. Någon annan slutsats kan man inte dra av att nya arbetsavtal som ingås nästan alltid är något annat än fasta heltidsjobb och att nästan en tredjedel av arbetskraften, cirka 700 000, får sin utkomst av snuttjobb. Anu Suoranta, som samordnar projektet Fairplay i arbetslivet (* direkt översatt från finskan: Rättvist utfört arbete — skydd i fragmentiserat arbetsliv), lyfte redan i sin doktorsavhandling fram det faktum att instabila och snuttifierade arbetsuppdrag är en följd av arbetsgivarpolitiska val.

Börja analysera snuttarbetets effekter i lagstiftning och kollektivavtal, uppmanar Anu Suoranta. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENEtt fragmentiserat arbete står i samklang med arbetsgivarens strategier. Arbetstagaren saknar oftast alternativ. Handeln erbjuder endast deltidsjobb och kommunerna visstidsengagemang. Så har vi ytterligare dem som sysselsätter sig själva, som har tvingats att bära företagarens risker när arbetsgivaren har lagt ut verksamheter.

Få arbetstagare söker sig medvetet till ett arbete på vars lön de inte kan leva och som inte är tillräckligt. Få önskar sig en snutt av ett jobb vars längd är oviss. Och hur många självsysselsatta önskar sig enbart företagarens risker och avigsidor: osäkerheten, begränsad kundanskaffning, den tidigare arbetsgivarens ensidiga priserbjudande och bundenheten vid en enda uppdragsgivare.

ANU SUORANTA VILL poängtera att förändringarna i sättet att låta utföra arbete redan har etablerat sig som en del av arbetsmarknadsmodellen. Det handlar inte om ett övergående fenomen. Att då dessutom tala endast om snuttarbete begränsar vår uppfattning om de mångahanda förändringarna i att låta utföra och att utföra arbete.

I FFC:s valprogram står det att man med ett treparts handlingsprogram bör förbinda sig att utreda den ojämlikhet som beror på de olika sätten att låta utföra arbete och att korrigera missförhållandena så att inte sättet att låta utföra ett arbete i sig leder till en ojämlik situation. Det handlar sist och slutligen om priset på arbete som man enligt Suoranta sänker genom att byta typ av anställning.

En konkret uppgift vore att börja analysera snuttarbetets effekter i lagstiftning och kollektivavtal. (På samma vis analyseras ju redan i viss mån gendereffekterna av lagar och avtal.) Om man lyckas identifiera omotiverade olikheter i lagar och avtal, som beror på sättet att låta utföra ett arbete, kan man också korrigera dem.

VI MÅSTE FÅ kraftigare åtgärder mot att låta utföra ofrivilligt deltidsarbete för det leder till lönefattigdom. Fenomenet walmartism, som kommer från den amerikanska lågprishandelskedjan och innebär en ideologisk strategi för att låta utföra billigt arbete, sprider sig redan hos oss. Man kunde exempelvis överväga ett tak för hur mycket arbete ett företag får låta utföra på deltid. Suoranta understryker att det handlar om företagets sociala ansvar.

Att låta utföra arbete i form av företagarskap är en större förändring i vår arbetsmarknadsmodell än införandet av snuttjobbet för tjugo år sedan, påstår Suoranta.

Står de som sysselsätter sig själva närmare löntagaren eller företagaren? Verkliga företagare är de ytterst sällan. Suoranta föreslår att vi i arbetslivet breddar begreppet anställning så att de arbetstagare som sysselsätter sig själva skulle komma i åtnjutande av socialskydd och kollektiv förhandlingsrätt, i likhet med löntagarna. Det kräver ändringar i arbetsavtalslagen och definitionen av en löntagare.

Text: AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA
Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN

*  På finska kallat
Työn teettäminen reiluksi — turvaa pätkittyyn työelämään.

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)