. vane.jpg (302 bytes)
 

Anställningar

Deltidsanställning
Direktiven om deltids- och visstidsarbete förbjuder entydigt att arbetstagare behandlas olika på basen av anställningsform utan motiverat och sakligt skäl — att lönen anpassas till arbetstid är ett sådant motiverat och sakligt skäl.
   Den nationella lagstiftningen får inte stå i konflikt med direktivet.
   Uppenbarligen strider vår semesterlag mot direktivet om deltidsarbete. I fall nummer C-486/08 har EG-domstolen slagit fast att då en arbetstagares arbetstid ändras från heltid till deltid skall arbetstagarens införtjänade semester i heltidsarbetet beaktas när semesterlön eller semesterersättning bestäms. Finska staten har inte utrett huruvida landets semesterlag motsvarar EG-domstolens tolkning och om lagen till denna del borde ändras.

Visstidsanställning
Visstidsanställningar får inte länkas samman utan grund.
   Också visstidsanställda har rätt till vintersemester om anställningen varar över ett år.
   När visstidsanställningar följer på varandra på ett lagenligt sätt eller när en visstidsanställning omvandlas till heltidsanställning kan arbetstagaren komma överens om att skjuta fram sina semesterförmåner till nästa fasta eller tidsbundna anställning och ta ut dem i form av semester (arbetsgivaren skall vara den samma).
   Övervakningen av visstidsanställningar har effektiverats och arbetsgivarens försummelser kriminaliserats (brott mot arbetsavtalslagen).
   Principen om ickediskriminering av visstids- och deltidsanställda gäller också kollektivavtal och arbetsavtal. Exempelvis den bestämmelse som säger att arbetskläder ges endast till fast anställda eller att visstidsanställda inte är berättigade till resultatlöner för att de är visstidsanställda strider mot lagen.
   En visstidsanställd som i sitt arbetsavtal inte har minst en månads uppsägningstid har inte rätt till sysselsättningsledighet.
   Arbetsgivaren är inte skyldig att erbjuda en visstidsanställd arbetstagare ett jobb som uppkommer inom nio månader efter att arbetsavtalet har upphört. Däremot skall jobbet erbjudas fastanställda arbetstagare som har sagts upp av ekonomiska eller produktionsmässiga skäl.
   Trots ickediskrimineringsprincipen är det tillåtet att tjäna in förmåner. Exempelvis kan man avtala om att betala desto längre sjuklön ju längre arbetsavtalet har varat (så är det i allmänhet i kollektivavtalen). Inte ens det att arbetstagaren har rätt till vintersemester först efter ett års arbete strider mot ickediskrimineringsprincipen eftersom fast anställda och visstidsanställda här behandlas lika.

Hyrarbete
Huvudregeln i hyrarbete är fasta anställningar. Visstidsanställning är undantaget. Problemet är att hyrarbetarna i praktiken ofta är lagstridigt anställda bara på viss tid.
   Det råder ofta ojämlikhet mellan hyrarbetaren och användarföretagets arbetstagare (det gäller lagstiftningen men i synnerhet praxis). När hyrarbetsdirektivet börjar tillämpas i vårt land torde själva lagtsiftningen rättas till härvidlag.
   Användarföretaget och bemanningsföretaget måste ge varandra all den information som hänför sig till anställningen.
   Prövotider får inte läggas efter varandra.
   Också i anställningar under en månad skall hyrarbetare ges en skriftlig utredning över anställningsvillkoren.
   Användarföretagets förtroendeman har rätt till all information om hyrabetarens lön och arbetsvillkor.
   Användarföretagets förtroendeman har rätt att företräda hyrarbetaren i frågor som gäller denne.
   Till personalrepresentanternas informations- och förhandlingsrättigheter har fogats bland annat frågor som gäller bruket av utomstående arbetskraft. Om bruket av hyrarbetare skall arbetsgivaren förhandla med personalens representant innan avtal uppgörs, om företaget omfattas av samarbetslagen.

Personer som sysselsätter sig själva
De är yrkesutövare, frilansers, privatföretagare, sådana med avtal om uppdrag o.s.v.
   Om kännetecknen på anställning inte uppfylls tillämpas inte arbetslagstiftningen på avtalsrelationen. Sådana avtalsrelationer är i allmänhet företagarrelationer. Av detta skäl kan de som sysselsätter sig själva inte likställas med anställda. En sak för sig är sedan att en företagare som bestämmer sitt pris själv, måste beakta sociala kostnader, kostnader för arbetsredskap och semester eftersom det är han själv som står för dessa.
   På dessa tillämpas alltså inte den lagstiftning som reglerar visstids- eller deltidsanställda. Det är helt andra lagar som gäller här.
   Det är till exempel dyrare för en företagare att skaffa sig arbetslöshetsskydd än för en arbetstagare.
   En lagstiftningspolitisk fråga är om man borde precisera kännetecknena på en anställning i arbetsavtalslagen så, att osjälvständigt arbete som liknar en anställning skulle berättiga till vissa eller samtliga förmåner som man får vid en anställning.

 

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)