. vane.jpg (302 bytes)

Hur ser ett bra jobb ut?


 Påverkan och delaktighet

Ständigt åtstramad arbetstakt, uppsägningar, återkommande förändringar och samarbetsförhandlingar. Hela tiden krävs det mer och mer.

HUR KAN VI ha ett bra jobb under sådana förhållanden, frågar sig Finlands Resebyrås huvudförtroendeman Hannele Lehdonkivi.

- Om bara arbetstakten skulle jämna ut sig så hade vi den ideala arbetsplatsen, säger huvdförtroendeman Hannele Lehdonkivi på Finlands Resebyrå. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN Hannele Lehdonkivi
  • 44 år
  • Bor i Helsingfors
  • Deltog i FFC:s kongress även för fem år sedan
  • Har suttit i FFC:s fullmäktige den gångna perioden
  • Tredje perioden i AKT:s styrelse
  • Vice ordförande för Maili (fackavdelningen för resebyråernas personal)
  • Huvudförtroendeman i över tio år
- Om bara arbetstakten skulle jämna ut sig
så hade vi den ideala arbetsplatsen, säger huvdförtroendeman Hannele Lehdonkivi på Finlands Resebyrå. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN

Ett arbete är bra om man glad i hågen ger sig iväg till jobbet på morgonen. Arbetsmängden ska vara rätt dimensionerad och stämningen på arbetsplatsen öppen och ge möjlighet till diskussioner. Bra kontakter till arbetsgivaren och cheferna och stöd från de närmaste cheferna.

– Hos oss är arbetsmängden stor. Vi säljer affärsresor och betjänar kunder, men i praktiken är vi en förlängning till datorerna. Systemen ändras ständigt, och på datorn blinkar lampor som visar hur många kunder står i kö. Det är stressande.

– Man måste själv se till att man kan ta de pauser som behövs. Här skulle man hoppas på stöd från kollegerna, men när det är bråttom är det lätt hänt att man skyndar på sin arbetskamrat att snabbt igen sätta sig vid datorskärmen.

Huvudförtroendeman Lehdonkivi säger också att de återkommande samarbetsförhandlingarna och uppsägningarna upprätthåller en viss stressnivå. Det är stressande att vänta på resultaten och stressande att bli uppsagd, och situationen är inte alls lättare för dem som får stanna kvar. Det skulle behövas mentalt stöd. Lyckligtvis börjar det nu se ljusare ut inom resebyråbranschen.

– Om bara arbetstakten skulle jämna ut sig, så har vi den ideala arbetsplatsen. Personalen skulle då i lugn och ro få utföra ett bra jobb. Vi har en fin arbetsgemenskap. Också det är en viktig förutsättning för en bra arbetsplats, framhåller Lehdonkivi.

– HOS OSS SÖKER MAN hela tiden tekniska och andra lösningar för att ändra på arbetet och arbetsmetoderna. Resebyråbranschen kräver hela tiden förändringar, men också för arbetstagaren är det viktigt att söka förändringar och påverka dessa. Arbetstagaren är i dag tvungen att utföra arbete på löpande band som en förlängning till datorn.

– När det gäller kontrollen av förändringarna och hur man kan påverka dem har det hos oss blivit märkbart bättre. Förr kom herrarna med nya idéer och order, men nu drivs frågorna framåt i betydligt större växelverkan. Man lyssnar på oss.

Men enligt Hannele Lehdonkivi anser många anställda fortfarande att det inte är värt att säga sin åsikt, eftersom den inte har någon betydelse. Det är förtroendemannens uppgift att uppmuntra arbetstagarna att uttrycka sina åsikter och föra fram missförhållanden. På det viset tas det i alla fall upp till behandling.

AINO PIETARINEN
Foto TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Påverkan och delaktighet

ETT BRA JOBB är belönande och flexibelt, det uppskattas, är förutsägbart och utvecklande, det kan påverkas och ger delaktighet i förändringar.

RECESSIONEN SLOG HÅRT, men nu jobbar vi så det står härliga till, säger TEAM-medlemmen Hannu Parviainen, huvudförtroendeman vid Yaras fabrik i Siilinjärvi, och tillägger att i båda situationerna är det viktigt att arbetet är belönande och flexibelt och att arbetstagaren får uppskattning.

t-brajobb_2b.jpg (18322 bytes) Hannu Parviainen
  • 50 år
  • Bosatt i Nilsiä
  • Huvudförtroendeman vid Yaras fabrik i Siilinjärvi
  • Tidigare avdelnings-
    förtroendeman
  • Första gången ombud vid FFC:s kongress

Arbetssäkerheten är också viktig, men enligt Parviainen är det arbetsgivarna som snarast borde ta bekymmer för den. Det lönar sig att bättre än nu förankra personalen i företaget.

Ett kännetecken på ett bra jobb är att man kan påverka det. Parviainen är allvarligt bekymrad för att arbetsgivaren till exempel vid förändringar låter bli att utnyttja de flesta anställdas kunnande och erfarenheter. I synnerhet vid förändringar är öppenhet och det att man kan förutspå vad som händer av största vikt.

– Om man i ett tillräckligt tidigt skede lägger fram förändringarna för utvärdering, så kan man redan innan de genomförs skala bort det som inte går att förverkliga. Nu är det ofta så att praktisk erfarenhet inte beaktas, trots att den kan ha avgörande betydelse när förnyelser genomförs. Det skulle också vara lättare att få igenom förändringar i företagen, om man kunde påverka dem. Folk skulle tycka att de har kunnat påverka, framhåller Hannu Parviainen och konstaterar att det också under hans karriär i något skede lyssnades mer på arbetstagarna än idag. Företagens verkliga beslutsfattare skulle också få vara närmare.

FRAMTIDENS JOBB bör vara belönande, antingen med pengar eller på något annat sätt.

– Också hos oss är produktivitetspremier en väsentlig del av förtjänsten. Idag är de något så när rättvisa, säger huvudförtroendeman Parviainen.

– Arbetsplatsutredningar visar att stämningen är god, men å andra sidan vill gänget påverka ännu mer.

De yngre vill påverka sitt arbete mer än de äldre och Parviainen säger att till exempel flexibilitetskraven kommer att öka i framtiden. De yngre behöver flexibilitet på grund av familjernas behov. Enligt huvudförtroendemannen syns det bland annat idag i att allt fler vill kombinera exempelvis övertidsledigt med pekkasdagar för att få en veckas semester med familjen.

– Hos oss utarbetas som bäst gemensamma spelregler för flexibilitetspraxis och ramarna för dem dras upp på en gemensam förmansutbildning. Det är viktigt. Efter omstruktureringarna har också omsättningen bland cheferna varit stor. När det gäller utbildningssamarbetet är vi nu hos oss på väg mot det bättre.

– Vid förhandlingar, överenskommelser och när det gäller att förstå varandra borde båda parter kunna sätta sig in i den andras situation.

ETT KVARTAL PASSAR INTE som måttstock för ett bra jobb. Det menar huvudförtroendeman Hannu Parviainen

– Ett bra jobb är förutsägbart. Att utbilda sig och utvecklas i sitt arbete och påverka det är en långsiktig process, och det klarar man inte av under ett kvartal. Ägarna kräver mer och arbetstagarna blir utmattade. Det är ingen hållbar ekvation.

– Hos oss går 24 personer i pension i år. Och trots att vi får utbildat folk i stället, tar det åtminstone ett till två år innan en arbetare självständigt kan sköta sina uppgifter.

Parviainen säger att också företagen fattar sina investeringsbeslut på flera års sikt. Miljoninvesteringar kan inte göras enligt kvartalsfluktuationerna. Därför efterlyser huvudförtroendemannen bättre förutsägbarhet också gällande arbetstagarna och utvecklingen av kunnande och färdigheter. Vid Yaras Siilinjärvifabrik ser framtiden visserligen bra ut, och det skulle vara ett strålande tillfälle att utveckla arbetet och dra nytta av arbetstagarnas kunnande.

I dag lyssnar man mindre på arbetstagarna, konstaterar huvudförtroendeman Hannu Parviainen på Yaras fabrik i Siilinjärvi.

Text och foto AINO PIETARINEN

Löntagaren 17.5.2011 nr 3/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)