. vane.jpg (302 bytes)

Små bagerier erövrar marknaden


 Innovationer sätter fart på pappersindustrin

Spannmålsprodukter har alltid hört till finländarnas kostcirkel. Idag är lågkolhydratdieter på modet och vi äter allt mindre bröd.

Huvudförtroendeman Anne Wassholm vid Fazers bageri i Vanda tror att det finns jobb för bagarna också i framtiden. Arbetsplatsernas storlek och produktionsmetoderna kommer däremot att ändras.

Anne Wassholm tror inte att bagerierna kan ta fram nya lönsamma produkter för export i framtiden. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN Anne Wassholm
  • 36 år
  • Bor i Vanda
  • Deltar första gången i kongressen
  • Huvudförtroendeman vid Fazer Bageri AB i Vanda sedan 2008
  • Ordförande för Livsmedelsarbetarnas fackavdelning vid Fazerila sedan 2003

- Konsumenterna uppskattar allt mer ekologisk och närproducerad mat utan tillsatsämnen. Därför har små bagerier allt bättre möjligheter att klara sig i konkurrensen, säger Wassholm.

De stora företagen som dominerar branschen försöker stärka sin ställning på marknaden genom att grunda små bagerier i köpcenter och livsmedelsbutiker. Doften av nygräddat bröd väcker föreställningar om färskhet, men den verkliga konkurrensfördelen finns någon annanstans.

- Den industriella produktionen av bageriprodukter kommer att stå sig så länge butikernas centralaffärer vill ha förmånliga produkter som håller bra och som kan levereras till alla orter i Finland. I den här konkurrensen förlorar de små bagerierna. 

BAGERIINDUSTRINS trumfkort är färska produkter och de smaker som vi vant oss vid. Därför kommer största delen av produkterna, oavsett bageriernas storlek, att bakas i Finland också framöver.

En farhåga är att det blir brist på arbetskraft i de industriella bagerierna.

- Ungdomarna är inte intresserade av industriarbete, och det långt mekaniserade arbetet i stora bagerier är inte det som unga som studerar till bagare utbildas för.

Samtidigt sätts det mer värde på att arbeta med händerna och på konditorernas färdigheter.

- Också många restauranger anställer idag egna bagare, säger Wassholm när hon beskriver hur branschen har förändrats.

TEXT PÄIVI PAJULA
FOTO TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Innovationer sätter fart på pappersindustrin

Den svaga efterfrågan på papper har tvingat många fabriker att sätta lapp på luckan de senaste åren. Men det lönar sig ändå inte att kasta in handduken, säger rullmaskinsskötaren Vesa Suvanto.

- Jag tror att om tio år finns det fler arbetsplatser inom pappersindustrin än idag, och att exporten av långt förädlade miljövänliga produkter går bra, säger Suvanto.

Han är övertygad om att pappret kommer att behålla sin ställning som en betydande exportartikel, eftersom det satsas allt mer på innovationer och produktutveckling. Finland kan i framtiden vara en föregångare inom träförädlingen, men det bör jobbas hårt på det.

- Innovationer uppstår då vi utvecklar produkter som kunderna ännu inte ens vet att de behöver. Om tio år har produktionen av till exempel intelligent papper kommit långt.

LÅNGT FÖRÄDLADE produkter är en förutsättning för pappersindustrins framgång. Trots det är framställningen av basprodukterna fortfarande viktig. Finpappret och förpackningsmaterialen hämtar också i framtiden en stor del av kassaflödet.

Vesa Suvanto
  • 44 år
  • Bor i Jakobstad
  • Deltar första gången i kongressen
  • Vicehuvudförtroendeman för arbetstagarna vid
    Walki Group oy
  • Haft uppgifter inom fackavdelningen i tio år,
    nu ordförande för Pappers fackavdelning nr 52
Vesa Suvanto hoppas att pappersbranschen ska locka till sig unga också under kommande årtionden. Foto: ESA MELAMETSÄ

Suvanto framhåller att pappersindustrins konkurrenskraft försvagas om det inte finns förmånlig elektricitet. Inte heller infrastrukturens betydelse får underskattas.

- Den kommande regeringen måste i budgeten hitta pengar för att sätta farlederna och väg- och bannätet i skick. Utan fungerande vägnät är det svårt att exportera något överhuvudtaget.

PAPPERSINDUSTRINS ställning kan stärkas genom övervägda politiska beslut. Suvanto grämer sig över att regeringen för ett år sedan fattade beslut om att öka energianvändningen av trä.

- När stubbar och riskor bränns upp, utarmas jordmånen i skogen, förklarar Suvanto.

Förnybar energi måste i framtiden produceras så att det finns tillräckligt med träråmaterial för förädling.

Tillgången på råmaterial försvåras också att av skogsägandet är splittrat. Vid arvsskiften har skogarna delats upp i allt mindre skiften.

- Största delen av virket köps idag av stadsbor som får sin huvudsakliga utkomst av något annat än skogsbruk. För att pappersindustrin ska ha något att förädla måste man hitta på sätt som underlättar anskaffningen av råmaterial.

TEXT PÄIVI PAJULA
FOTO ESA MELAMETSÄ

 

 

Löntagaren 17.5.2011 nr 3/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)