Spannmålsprodukter har alltid hört till finländarnas
kostcirkel. Idag är lågkolhydratdieter på modet och vi äter allt mindre bröd.
Huvudförtroendeman Anne Wassholm vid Fazers bageri i Vanda tror att det finns
jobb för bagarna också i framtiden. Arbetsplatsernas storlek och produktionsmetoderna
kommer däremot att ändras.
 |
Anne Wassholm
- 36 år
- Bor i Vanda
- Deltar första gången i
kongressen
- Huvudförtroendeman vid
Fazer Bageri AB i Vanda sedan 2008
- Ordförande för
Livsmedelsarbetarnas fackavdelning vid Fazerila sedan 2003
|
- Konsumenterna uppskattar allt mer ekologisk och närproducerad mat utan
tillsatsämnen. Därför har små bagerier allt bättre möjligheter att klara sig i
konkurrensen, säger Wassholm.
De stora företagen som dominerar branschen försöker stärka sin ställning på
marknaden genom att grunda små bagerier i köpcenter och livsmedelsbutiker. Doften av
nygräddat bröd väcker föreställningar om färskhet, men den verkliga
konkurrensfördelen finns någon annanstans.
- Den industriella produktionen av bageriprodukter kommer att stå sig så länge
butikernas centralaffärer vill ha förmånliga produkter som håller bra och som kan
levereras till alla orter i Finland. I den här konkurrensen förlorar de små
bagerierna.
BAGERIINDUSTRINS trumfkort är färska
produkter och de smaker som vi vant oss vid. Därför
kommer största delen av produkterna, oavsett bageriernas storlek, att bakas i Finland
också framöver.
En farhåga är att det blir brist på arbetskraft i de industriella bagerierna.