. vane.jpg (302 bytes)

Små cirklar i små förbund


 Facket måste bli bättre på att bemöta invandrare

– I till exempel Danskonstnärsförbundet är det många medlemmar som saknar en arbetsgemenskap. En stor del av våra medlemmar är frilansare eller sysselsätter sig själva. Vi har inga stora arbetsplatser och få förtroendemän. Men budet går trots det från person till person, säger Outi Kallinen.

Hon påpekar dels att de sju små förbund som tillsammans bildar Teater- och mediearbetarnas förbund Teme är olika sinsemellan, dels att Teme skiljer sig från de stora förbunden i FFC.

Outi Kallinen påpekar dels att de sju små förbund som tillsammans bildar Teater- och mediearbetarnas förbund Teme är olika sinsemellan, dels att Teme skiljer sig från de stora förbunden i FFC. Foto: PATRIK LINDSTRÖM Outi Kallinen
  • Bor i Helsingfors
  • 47 år
  • Deltar första gången
    i FFC:s kongress
  • Ordförande för Finlands danskonstnärers förbund sedan april 2010
  • Styrelsemedlem sedan 2005
  • Medlem i Temes styrelse sedan 2008

– Hos oss är det också yrkesidentiteten som lockar folk att bli medlemmar, inte bara de vanliga fackliga förmånerna.

På grund av det här är den fackliga anslutningsgraden bland branschfolket rätt hög. Men eftersom de små Teme-förbunden skiljer sig så mycket från varandra har man inget enhetligt system för medlemsrekrytering. Outi Kallinen tycker inte heller att det behövs någon sådan samordning.

– Rätt bra får vi med nya medlemmar ändå.

I ett litet förbund kan samma sak vara både en styrka och en svaghet. Det behövs ständigt nya aktiva, men den som är intresserad av att bli aktiv hittar lätt en uppgift.

– Det är ingen rusning till förtroendeuppdragen. Vi har också unga som är aktiva, och förbundet består inte av ett gäng trilska gamlingar.

På grund av Temes specialsituation ser Outi Kallinen ingen större orsak att intensifiera samarbetet med FFC i bland annat de frågor som handlar om medlemsanskaffning och -aktivering. Däremot finns det områden där man borde utnyttja FFC:s kunnande och resurser bättre än nu.

– Vi kunde till exempel behöva hjälp med att arrangera utbildning och evenemang. Dessutom hoppas vi att FFC kunde hjälpa oss att förbättra konstens och konstnärernas situation. Dans-, teater- och cirkusarbetarna är i allmänhet högt utbildade, men ändå är deras utkomst svag på grund av snuttjobb och lönenivån i allmänhet.

JONNY SMEDS
Foto PATRIK LINDSTRÖM

 

 

Facket måste bli bättre på att bemöta invandrare

– Vad gör vi då fackavdelningens estniska medlemmar kommer på ett möte där man klagar över att esterna tar våra jobb? Inte ser vi till esterna efter det. Jag skulle inte heller komma tillbaka efter ett sådant möte. Men de är ändå medlemmar i fackavdelningen och betalar sina medlemsavgifter, säger Tommi Rönö.

I BYGGBRANSCHEN är andelen arbetskraftsinvandrare stor, och därför är det viktigt att se över hur facket ska rekrytera och aktivera dessa personer. Tommi Rönö anser att det finns en hel del att förbättra.

Tommi Rönö
  • 44 år
  • Bor i Kangasala
  • Ordförande för Byggnadsförbundets fackavdelning 236
  • Ombud vid Byggnadsförbundets kongress och medlem i förbundsfullmäktige
  • Första gången på FFC:s kongress
Tommi Rönö anser att det finns en hel del att förbättra. Foto: PETRI LAITINEN

– Vi måste se över våra handlingssätt. Det här är en av de viktigaste frågorna för facket och jag kommer själv att tala om det på FFC:s kongress.

Byggnadsförbundets fackavdelning 236 i Kangasala har ungefär 550 medlemmar, av vilka ett tiotal är ester. Konkret efterlyser Rönö till exempel mer information på estniska om fackavdelningarna på förbundets webbplats och på arbetsplatserna. I övrigt har han inte färdiga förslag, utan han vill ha en tvärfacklig diskussion och hoppas att man tillsammans kunde komma med planer och lösningar. Här kunde FFC ta en större roll.

– Det är mycket viktigt med samarbete mellan de olika fackförbunden, säger Rönö.

Han avfärdar tanken på att skapa speciella lokalorganisationer för invandrare, eftersom det då finns en uppenbar risk att de blir isolerade. Däremot hoppas han att man skulle kunna skapa någon form av nätverk för dem.

– Något så att vi skulle få med invandrarna. De kunde också ha egna träffar i samband med andra FFC-evenemang.

Som helhet anser ändå Tommi Rönö att det är en självklarhet att fackföreningsrörelsen är öppen. Fackavdelningarnas vår- och höstmöten är öppna för alla och man informerar om verksamheten på webben. Han tycker inte heller att det är svårt för medlemmarna att komma till dessa möten.

OM DET FINNS stora brister i hur invandrare och utlänningar integreras och aktiveras i facket, så anser Rönö att medlemsanskaffningen i övrigt fungerar hyfsat. Han har till exempel inte upplevt problem med att få unga att ansluta sig.

Trots det skulle det inte skada om FFC tog en större roll i rekryteringen. De fackligt aktiva i Kangasala gör besök på läroinrättningar och hjälper studerandemedlemmar då det uppstår frågor kring till exempel armén eller att skriva ett arbetsavtal.

– Jag har själv gjort de här sakerna, eftersom FFC inte har en lokalavdelning här som kunde sköta det, säger Rönö och tillägger att FFC också i övrigt kunde öka på synligheten på lokal nivå.

– Till exempel kunde man arrangera evenemang för familjer.

Tommi Rönö upplever att de gamla aktiva ger utrymme åt nya, och att de nya kan känna sig välkomna.

– Så är det åtminstone hos oss. Men man måste komma ihåg att inte truga på dem för mycket.

LOKALT SAMARBETE mellan fackavdelningar från olika förbund — det efterlyser Rönö mest av allt. Samarbete behövs oavsett om det handlar om att rekrytera medlemmar eller någon av de andra utmaningarna fackavdelningarna möter. I Kangasala anser han inte att samarbetet fungerar, eftersom man inte upplever lokalorganisationen i Tammerfors som sin egen.

– Jag har haft en vision om att alla FFC-anslutna avdelningar i Kangasala kunde hålla gemensamma träffar. Det är ändå fortfarande på planeringsstadiet, säger Rönö och påpekar att han nu enbart håller kontakt med de fackligt aktiva han personligen känner.

Som ett bra exempel på lokalt samarbete nämner Rönö PAM:s blockad och köpbojkott mot K-Supermarket Kesäpäivän för knappt fyra år sedan. Då fanns också Byggnadsförbundets avdelning 236 med som en av krafterna i bakgrunden.

– Vi fixade möteslokaler åt PAM och vi hämtade banderollmaterial. Där hade vi en chans att påverka och hjälpa andra. Det var kronan på min karriär.

  JONNY SMEDS
Foto PETRI LAITINEN

 

 

Löntagaren 17.5.2011 nr 3/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)