. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Kommunalare riktar blicken framåt

pune.gif (67 bytes)  Kommunsektorns tvådagars framtidsseminarium i Tammerfors bearbetade i arbetsgrupper och på seminarier framtidens kommunstrukturer, förbundens förvandling eller oföränderlighet, 2000-talets intressebevakning och kunskaperna i kommunikationssamhället, liksom vatten- och avloppsservice, utvecklingen av tjänster och organisation och barnens välfärd.

En stor fråga för de kommunanställda är kampen mellan det offentliga och det privata om produktionen av tjänster.

– De offentliga tjänsterna har emellertid vissa särdrag — annars skulle de aldrig produceras med skattemedel. På grund av dessa särdrag finns det inte likadana förutsättningar för konkurrensutsättning som när det gäller andra varu- och tjänsteanskaffningar, sade KAT:s ordförande Tuire Santamäki-Vuori.

Mammutförbund oroar

Förbundet och dess medlemsföreningar måste fungera för att medlemmarna och de förtroendevalda ska uppleva det som sitt. Lönepolitik och intressebevakning med allt vad därtill hör var bland de viktigare debattämnena.

– Såtillvida är jag en traditionell anhängare av facket att jag tycker att avtalen i huvudsak ska ingås nationellt. Kollektivismen är en styrka medan lokalplanets beredskap inte räcker till för att förhandla med arbetsgivare, sade lastbilschaufför Raimo Parviainen, medlem i Tammerforsavdelningen nr 384.

Han hoppades att KAT och hela facket satsade på att höja det ideologiska medvetandet. Tillfället är som gjort för det när vänstern, i och med den nya regeringen, inte längre bär bördan av samarbetet med samlingspartiet.

– Jag är rädd för talet om att bilda ett nytt mammutförbund. Inte är storleken allena saliggörande för en god intressebevakning, det kan t.o.m. vara rakt tvärtom. Kommunalarna borde höja sin egen profil men i det storförbund som är resultatet av en fusion kan det knappast lyckas, menar Parviainen.

Ordentlig runda ger fart

Generationsskillnaderna är en av stötestenarna i föreningsverksamhet, visar en ny undersökning. Anu Tinkanen, som blev medlem i KAT:s avdelning 140 i Fredrikshamn för ett par år sedan, var med och lyssnade på den arbetsgrupp som dryftade förändringarna inom KAT.

– Man har talat om intressanta och nödvändiga frågor som förhoppningsvis blir till nytta också i den vardagliga föreningsverksamheten. De unga blygs att uttrycka sina egna åsikter, kanske möten och annan verksamhet upplevs som alltför stela och offentliga, funderar Tinkanen.

Arbetsgruppens resultat presenterades av Leif Holmberg från avdelning 38 i Helsingfors och han pekade på ett par elementära saker som kunde underlätta mångt och mycket.

– Om KAT hade ens en enda ordentlig avtalsrunda skulle andan vara en annan och viljan att byta förbund skulle minska. Och om inte förbundet förbättrar sin förmåga att påverka modellen beställare—producent går det åt pepparn så det riktigt yr om det.

HANNU OITTINEN

Löntagaren 30.5.2003 nr 5/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)