. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Företagens samhällsansvar skralt

pune.gif (67 bytes)  Företagens samhällsansvar var det rykande aktuella temat för årets skandinaviska sommarskola på Kiljavainstitutet.

– Företagen tar inte ansvar utan press, formulerar Sigfred Olsen från norska Metall sina intryck.

I Norge råder industridöd och därmed rekordhög arbetslöshet.

– På en kort tid har vår högerdominerade regering kommit med hårda angrepp på de fackliga rättigheterna, bl.a. på sjuklönesystemet. Fortsätter angreppen är de fackliga rättigheterna snart totalt utraderade. Risken är stor om regeringen sitter till stortingsvalet om två år, säger Olsen med eftertryck.

I Danmark svallar debattens vågor höga om exklusivavtal, som skulle gälla samtliga på en och samma arbetsplats, berättar Erik Vad Nielsen, Metall.

Sigred Olsen är inte ensam om att anse att den sociala dimensionen på kursen varit minst lika viktig som den faktaspäckade.

– Diskussionerna har visat att det är mera likt än olikt i det nordiska arbetslivet, konkluderar Tuula Pirttimaa, Pappers och Jakobstad, medan Håkan Nurmi, Metall och Ekenäs, uppskattar att han fått en större inblick i hur det ser ut på det nordiska planet.

Språkförbistringen försvann efter ett par dagar då örat vande sig vid de nordiska tungomålen.

Ingen budget för samhällsansvar

Olsengruppen finslipar sitt grupparbete, gjort föredömligt överskådligt på dator. Så här dagen innan hemfärd är det dags för genomgång av grupparbetena. Gruppen har stannat för att dels framföra påståenden, dels ställa frågor. Bl.a. konstateras att samhällsansvaret inte är något nytt, det har funnits lika länge som företag funnits.

– Varför? För att företagen är idealistiska, för att de har något att vinna eller är det på grund av press från den allmänna opinionen, frågar gruppen.

Vad handlar det då om? Jo, moral, ärlighet och förpliktelser, konstaterar gruppen och slår fast att ett företag för svårt att överleva om dess normer går tvärsemot samhällets normer.

– Det är en paradox att i samma andedrag tala om samfundsansvar som man flyttar ut verksamheten t.ex. till Baltikum, tycker gruppen.

– Företag har sällan en budget för samhällsansvar, inte heller en strategi. Däremot finns nog strategier för miljö och expandering, säger Olsen.

Nurmi inflikar att ett ansvarsfullt företag borde förutom miljöansvar också ta sitt ansvar för samhället och pekar på införandet av 20 timmars regeln för taxfree 1995, något som drabbade 200—300 anställda till sjöss på Eckerölinjens färjor mellan Helsingfors och Tallinn.

– Knappast minskade det alkoholkonsumtionen. I dag ser vi följande fas, utflaggningen, säger Nurmi, själv tidigare snabbköpskassör på Eckerölinjens Alandia.

Återgång

Kursledaren Ismo Nokelainen ler förnöjt. Han är nöjd med sin kurs, trots att den lockat det minska antalet deltagare, knappt tjugo, sedan sommarskolan körde i gång 1950.

– Försommaren är inte ett bra val. Nästa år blir det återgång till det gamla, kurstiden är 26.8—3.9.2004.Temat är inte fastslaget, säger han och påpekar att det är de finländska förbunden som står för fiolerna för kollegerna från grannländerna.

Det är också förbunden som avgör vilka som bjuds in, förbundsmedlemmar eller ombudsmän. Alla har de ju nytta av att vidga sina vyer kring en nordisk horisont.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 27.6.2003 nr 6/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)