. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Bättre omställningsskydd
med sysselsättningsprogram

pune.gif (67 bytes)  FFC vill förbättra arbetarnas situation vid uppsägningar med hjälp av arbetsplatsbaserade, individuella sysselsättningsprogram. Programmen borde göras upp genom samarbetsförfarande och vara obligatoriska enligt samarbetslagen. FFC har lagt fram förslaget i den inpoarbetsgrupp, vars uppdrag är att utveckla samarbetsförfarandet och de arbetskrafts- och utbildningspolitiska åtgärderna. Arbetsgruppens mandat utgår den 31 oktober.

FFC:s mål är att effektivera samarbetsförfarandet, minska antalet uppsagda i en uppsägningssituation och minimera den tid då en arbetstagare går arbetslös. Om målen ska kunna nås krävs det att samarbetsförfarandet och de arbetskraftspolitiska åtgärderna blir mer förutseende.

Arbetsgruppen ska också dryfta metoder med vars hjälp man kan utveckla samarbetet mellan arbetsplatsen, arbetskraftsmyndigheterna och andra serviceproducenter. Arbetsgruppen förväntas också ge förslag till hur stöden och förmånerna kan utvecklas och om hur arbetsgivarns ekonomiska ansvar ska definieras.

Arbetsgivarens sociala och ekonomiska ansvar

FFC anser att inpoarbetsgruppens uppdrag kunde förverkligas genom att foga in plikten att uppgöra en arbetsplatsbaserad och individuell sysselsättningsplan i samarbetslagen. Det skulle lyfta fram arbetsgivarens sociala ansvar för arbetstagarens arbetskarriär och återplacering i arbetslivet. Till programmen borde fogas en plan för personalens och den enskilda arbetarens omplacerings- och utbildningsåtgärder och de ekonomiska stödåtgärder detta kräver.

Sysselsättningsprogrammen skulle uppgöras inom ramen för samarbetsförfarandet i samråd mellan arbetsgivaren, personalrepresentanterna, arbetskraftsmyndigheterna eller andra serviceproducenter och med var och en enskild arbetstagare. Det individuella sysselsättningsprogrammet skulle göras upp senast då uppsägning hotar.

Det arbetsplatsbaserade sysselsättningsprogrammet är ett slags beredskapsplan för eventuell uppsägningssituation. Det skulle komplettera företagets personal- och utbildningsplaner men inte ersätta dem. Programmet träder i kraft och uppdateras i det skede samarbetsförfarande blir aktuellt.

FFC anser att arbetsgivaren borde delta ekonomiskt i kostnaderna för sysselsättningsprogrammen och stödåtgärderna. När programmen börjar förverkligas kunde man använda också arbetsministeriets och Utbildningsfondens stöd och dessa borde utvecklas. Samhällets stöd vore större ju svårare den ekonomiska krisen är i det aktuella företaget.

Planerad reform av samarbetslagen

Regeringen har skrivit in en helhetsreform av samarbetslagen i sitt program. Lagreformen är en process som kommer att pågå flera år. När det gäller tidtabellen för reformen trycker också EU på. Enligt ett direktiv ska personalrepresentationen finnas inskriven i europeiska företags stadgar senast den 8.10.2004. Motsvarande bör finländsk lagstiftning vara anpassad till direktivet om att informera och konsultera de anställda senast den 23.3.2005. Inom EU pågår också en reform av direktivet om koncernfackliga råd.

Tilläggsinformation:
jurist Jorma Rusanen
tfn (09) 772 1409

Löntagaren 5.9.2003 nr 7/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)