. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Reform av samarbetslagen:

Arbetarna måste få inflytande

pune.gif (67 bytes)  Arbetet med en totalreform av samarbetslagen inleds i höst. FFC:s målsättning med lagreformen är att öka arbetarnas inflytande och bredda basen för vilka frågor som ska behandlas i samarbetsförfarande. Lagen som har genomgått flera delreformer ska också bli tydligare till sitt innehåll.

En reform av samarbetslagen finns med i Matti Vanhanens regeringsprogram. Enligt programmet är syftet med en helhetsreform att förverkliga "genuina förhandlingar och faktiska möjligheter till deltagande". Målet är att i större utsträckning "till samarbetet foga frågor som ansluter sig till utvecklande av och verksamheten på arbetsplatsen samt organisering av arbetet", utan att dock ingripa i arbetsgivarens rätt att leda arbetet. Regeringsprogrammet lovar också utreda om kommunsektorn kan börja omfattas av lagen.

Lagen föråldrad

Inom FFC anser man att reformen är nödvändig. Lagen kräver en total omskrivning, för den nuvarande lagen fungerar inte som sådan som det instrument för arbetsplatsdemokrati eller för utveckling av företaget som den var avsedd för då den skrevs för ett kvartssekel sedan. Lagen är inte stiftad för en situation där ekonomin är global, företagsverksamheten splittrad, företagen allt oftare koncerner och de atypiska arbetsförhållandena allt mer typiska.

FFC anser att samarbetsförfarandet och deltagandesystemet borde utvidgas till att omfatta bl.a. omställningar i företagen, bolagiserande, underleveransverksamhet och utlokalisering av arbeten. Personalens möjligheter att påverka är i dagens läge mycket små där företagen gör omorganiseringar som påverkar dess ställning.

Samarbetsförfarandet borde enligt FFC utvecklas så att man i högre utsträckning betonar arbetsgivarens ansvar för personalens sysselsättning. FFC utgår ifrån att också små företag ska omfattas av samarbetslagen.

Också EU förutsätter att den finländska samarbetslagen skrivs om. Inom de närmaste åren ska den europeiska gemenskapens direktiv om arbetstagarnas ställning anpassas till den nationella lagstiftningen.

Processen tar åratal

Chefen för FFC:s arbetslivsavdelning Kirsti Palanko-Laaka säger att också arbetsgivarsidan är redo att förnya samarbetslagen. Arbetsgivarna värnar emellertid starkt om arbetsgivarens arbetsledning eller direktionsrätt. Det är emellertid en tolkningsfråga vad som hör till rätten att leda arbetet.

– Hela arbetslivslagstiftningen kan betraktas som ingrepp i arbetsgivarens direktionsrätt, påpekade Palanko-Laaka i somras vid ett seminarium för arbetsmarknadsjournalister.

Arbetsgivar- och arbetstagarsidan förenas i uppfattningen att man i samband med helhetsreformen av samarbetslagen inte bör röra vid de uppsägningsgrunder som har definierats i arbetsavtalslagen.

Arbetet med att förnya samarbetslagen blir en långvarig process. FFC:s målsättning är att en trepartskommitté tillsätts i höst för att påbörja arbetet.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 3.10.2003 nr 8/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)