. vane.jpg (302 bytes)

flimmer.jpg (3605 bytes)

Krister Uggeldahl

 

Krister Uggeldahl

Gud välsigne Amerika -
åtminstone Kalifornien

runu.gif (924 bytes)  TRISS PÅ HANDEN

pune.gif (67 bytes)  "Ich bin ein Berliner", jag är en berlinare, deklarade John Fitzgerald Kennedy under det kalla krigets hetaste dagar (idag framstår de flesta amerikaner som "hamburgare", en helt annan och betydligt tjockare historia).

Själv känner jag mig snarare som en jänkkare — i ett populärkulturellt hänseende. Det torde inte vara särskilt populärt, åtminstone inte om vi ser till den kulturella eliten, som i tid och otid skriker sig hes över den amerikanska (populär)kulturens allmänna taskighet.

I färskt minne är "Framom främsta linjen"-murarna, som sällan missade en chans att påpeka att det minsann inte är fråga om någon "Hollywood"-film. Fan anamma! kontrade Husis-kritikern Hans Sundström, med hänvisning till den milt sagt stolta tradition som den kaliforniska drömfabriken har på krigsfilmens område.

Det vet också filmmakarna, garvade som de är, men nu är det ju inte första gången som parveln åker ut med badvattnet. Själv var undertecknad (läs: filmkritikern KU) med om en lite liknande episod när en insändarskribent på Hbl:s debattplank ifrågasatte tidningens sätt att lyfta fram allehanda "vålds- och sexfixerade" skräpfilmer.

Författaren hade en poäng, den att det ibland är klokt att ligga lågt med bildsättningen, men i övrigt kände jag mig manad att protestera mot den urskiljningslösa Hollywood-luggningen. Även om jag kan förstå också den biten.

Faktum är att nivån på den amerikanska filmen — precis som på presidentmaterialet och längdhopparna — sjunkit drastiskt. Det beror inte minst beror på filmens ställning inom den populärkulturella näringskedjan.

Från att tidigare ha varit en självständig konstform, producerade av utpräglade FILMbolag, är filmen idag blott en del av ett betydligt större maskineri. Läs: filmer görs inte nödvändigtvis för sin egen skull utan för att de passar in i den kommersiella helheten.

Samtidigt har marknadsföringsmaskineriet fått en helt central roll. Underförstått: eftersom en effektiv reklamkampanj förutsätter enkla slagkraftiga budskap ska vi inte skruva till filmPRODUKTEN heller. Varför bry sig när skit säljer i en bra förpackning.

Det om de allmänna trenderna, tidsandan. Poängen, med stort P, är att det fortfarande görs en massa underbara filmer i Det stora landet i väst. Några färska, profilstarka exempel: Hitta Nemo, Den stillsamme amerikanen, The Hours, About Schmidt, Mystery River, Bowling for Columbine...

Ja, och om jag inte missminner mig var det den Bush-kritiska, uppenbarligen fina (själv har jag ännu inte sett filmen) Michael Moore-dokumentären Fahrenheit 9/11 som vann det prestigefyllda huvudpriset på filmfestivalen i Cannes.

Däremellan kommer det, som sagt, en himla massa dynga — och tack och lov för det. För så länge som vi föredrar att endast tala om den europeiska filmen (i stället för att faktiskt gå och kika på den), och så länge Suomi-filmen i kulturbudgeten behandlas som vilken som helst horunge är det jänkkarna som håller upp ångan.

För min del får Onkel Sam gärna ta sitt pick och pack, förutsatt att gubbjäveln fortsätter att förse oss med filmgodis.

 

TRISS PÅ HANDENlt-ylos.jpg (843 bytes)

TV-SERIE
"Vi på Saltkråkan", Olle Hellbom gör Astrid Lindgren, FST/TV1 med start 17/6
– Så här borde det alltid vara, eller åtminstone en gång om året. I "Saltkråkan" ingår ett löfte om den eviga sommaren, ett stressfritt, nostalgiskt paradis där farbror Melkers kalldusch är det värsta som kan hända.

RADIO
"Yle Ykkönen", som det heter på det andra inhemska

– Säger man "A" får man väl säga "B" (se reportage om klassisk musik). Enligt musikexperten Mats Liljeroos har finska Radio 1 ett starkt klassiskt utbud. Värt ett försök innan man stapplar in i skivbutiken.

TV-FILM
"Papillon", amerikansk drama från 1973, Fyran 9/6
– Vuxet 70-talsdramerna, en film i tiderna sågs av en jättepublik. Frågan är om inte historien om livstidsfångarna i Franska Guyana (Dustin Hoffman & Steve McQueen) fortfarande håller. Friheten är en mäktig drivkraft.

    Löntagaren 4.6.2004 nr 5/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)