. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Bostadsmarknaden dras med urgamla problem

Hyrorna stiger mycket snabbare än lönerna

runu.gif (924 bytes)  Hyresgästernas centralförbund

pune.gif (67 bytes)  Det är sällan någon erkänner att bostadspolitiken är en del av familjernas välmåga och att hela samhället är beroende av den. Om människor bor trångt och osäkert skapar det stora sociala problem. Det här säger generalsekreteraren för Hyresgästernas centralförbund Anne Viita.

Hyresgästerna är trängda från alla håll, menar generalsekreterare Anne Viita på Hyresgästernas centralförbund. Foto: TUULIKKI RAUTIO– I gamla tidningar från 50-talet kan man läsa om problem som är identiska med dagens problem. Skyhöga hyror i Helsingfors, hyresgästerna saknar uppsägningsskydd, rättegångarna är för dyra, bostäderna är trånga, radar Anne Viita upp.

Den fråga som ständigt upprepas i centralförbundets telefonrådgivning gäller hyresgarantin, hur stor den får vara och hur man ska få den tillbaka. Efter att hyresregleringen upphörde 1995 har hyresnivån stigit mer än dubbelt så snabbt som lönenivån.

En bidragande orsak är att fastighetsskötseln har blivit oerhört mycket dyrare, kostnaderna steg med 35 procent från 1992 till 2002. Under samma tid har boendet i ägobostäder blivit 81 procent dyrare och hyrorna stigit med 41 procent. Kostnadsnivån är en god förklaring till varför man i vårt land är klart mera trångbodd än på annat håll i Europa.

Man känner sig lätt trängd i trånga lägenheter, på mer än ett sätt.

Dyrt att få rätt

Anne Viita ondgör sig över att hyresgästernas rättsskydd försvagades då bostadsrätterna upphörde.

– Man skapade inget ersättande system och det har lett till ett rättsförfarande som kan kosta betydligt mer än det smakar, tom. om man vinner sitt fall. När det gäller strider om återbetalning av hyresgarantin kan t.ex. domstolen beordra käranden att betala en del av rättegångskostnaderna, vilket kan bli dyrare för käranden än den summa pengar han får.

Sedan bostadsrätterna upphörde har nu hyresgästerna tillgång till konsumentklagonämnden som dock endast kan ge rekommendationer.

Hyresgästernas centralförbund anser att magistraterna borde upprätta ett förfarande med en muntlig rättsbehandling som är en lättare, snabbare och fördelaktigare behandling än den dyra tingsrätten.

– Den avtalsfrihet som lagen medger innebär stora problem på hyresmarknaden. Hyresvärden kan själv föreslå när hyran höjs, hur mycket den höjs, på vilka grunder och hur hyreshöjningen tillkännages. Eftersom det är ont om bostäder är hyresvärdens position väldigt stark.

Bostadsfondens medel till boende

Hyresgästernas centralförbund kritiserar staten för hur medlen i Statens bostadsfond används. I stället för att användas för att sponsra de höga aravaräntorna eller bygga nya bostäder går medlen direkt in i statens budget.

– Det är svårt att acceptera att hyresgäster som redan nu betalar allra mest för sitt boende med motiveringen att de har fått sin bostad på sociala grunder också ska bidra till att fylla på i statskassan. Och trots att inkomstgränserna för aravaboende höjdes i våras hjälpte det inte mycket eftersom bostädernas antal inte ökade, förklarar Anne Viita.

När det gäller de faktorer som påverkar hyrans storlek i fritt finansierade och aravabostäder kan varken hyresgäster eller hyresvärdar påverka särskilt mycket. Här påverkar sådant som fastighetsskattens storlek, vattenavgifter och elpriser. På aravasidan påverkar dessutom statens räntebeslut. Aravalånens räntor är fortfarande högre än marknadsräntorna på bostadslån.

– Man har föreslagit att också hyresgästerna borde få göra skatteavdrag för kapitalhyror men ingen har tagit förslaget riktigt på allvar.

VEIKKO TARVAINEN

 

Hyresgästernas centralförbundlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Hyresgästernas centralförbund grundades 1946. FFC var medlem i förbundet ännu i början av 1990-talet då intresseorganisationen tackvare statsstöd erbjöd gratis hyresrådgivning till alla. Nu är råden gratis bara för medlemmar. Under recessionsåren skars det kraftigt i statsstöden och en del av medlemmarna utträdde ur förbundet. Av de fackliga organisationerna är idag bara Metallarbetarförbundet, KAT och Kemifacket med i Hyresgästernas centralförbund.

Medlemsavgiften är 6–22 euro per år och medlemsförmåner är en tidning, information från lokalföreningarna och tillgång till en direkt påverkningskanal i hyresfrågor. 

Löntagaren 3.9.2004 nr 7/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)