. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Skydd mot kyla sänker kostnader och förbättrar prestationerna

pune.gif (67 bytes)  I byggnadsbranschen är det mycket vanligt med belastningsskador och –symptom i rygg och axlar. Ett ytterligare gissel är köldskador.

Om man däremot lyckas undvika köldskadorna kan man sänka kostnaderna betydligt.

På YIT Byggnads Ab:s våningshusbygge i Uleåborg utfördes en undersökning åren 1999–2000 där man ville granska hur riktiga Visst värker det här och där, men hittills har det gått an, säger timmerman Kimmo Similä som jobbar på Technopolis. Han har inte brytt sig om att uppsöka läkare för varje krämpa. Foto: HARRI NURMINENskyddsåtgärder kunde sänka kostnaderna. Man följde med personalkostnaderna såväl vinter som sommar.

Som måttstock användes murandet, som med stödarbeten under perioden november–januari var tio procent dyrare och under perioden februari–april 27 procent dyrare än på sommaren.

Man granskade också köldens inverkan på murarnas inkomster. Murarna, som får betalt per kvadratmeter, förtjänade 4 procent mindre under perioden november till januari och hela 16 procent mindre under perioden februari till april, jämfört med sommaren.

Extra kostnader utgjorde sjukfrånvaro, olyckor, avbrott i arbetet på grund av dåligt väder, kvalitetsbrister, övertid, behov av extra manskap, köptjänster och förtida pensionering.

Under undersökningens lopp gjorde man upp en plan för arbete i kyla, skaffade nödiga väderleksskydd och utrustning.

Den extra arbetstid som förorsakades av planering blev mycket ringa, eftersom man kunde sköta den i samband med annan planering.

Undersökningen visade att det blev en mycket liten kostnad att bygga väderleksskydd och skaffa utrustning på förhand jämfört med att arbetet inleddes med bristfällig planering och minimala förändringar i arbetsförhållandena inför vintern.

Experimentet, som innebar att man för tjugo personer byggde upp väderleksskydd och skaffade skyddskläder, kostade sammanlagt lika mycket som en månads lön, vilket utgör bara en procent av lönekostnaderna för tjugo personer under fem vintrar.

Då arbetsplatsen är större blir kostnaderna per arbetstagare ännu mindre.

I vilket fall som helst är det en mycket liten kostnad att göra upp en köldplan och förverkliga den, i jämförelse med nyttan av en sådan, visar undersökningen.

– Undersökningen visade att den ekonomiska nyttan är stor när man bygger upp konstruktioner för att minska skadorna av köld. Investeringarna ger utdelning i en bättre prestationsförmåga och ett snabbare arbetsförlopp. Man kan säga att den här typen av investering betalar sig själv på kort tid, säger äldre forskare Hannu Rintamäki vid arbetarskyddsdistriktet i Uleåborg.

En del av skyddsutrustningen kan användas direkt på följande bygge vilket ytterligare sparar kostnader per arbetsplats.

SEPPO KORHONEN

Löntagaren 4.11.2005 nr 9/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)