. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Kläder som skyddar mot kyla
är en helhet

pune.gif (67 bytes)  Det är inte likgiltigt hur man klär sig i blåst och yrväder. Skyddskläder mot kyla är en vetenskap, precis som varningsklädsel och brandskyddade kläder. Det är också helt möjligt att planera klädseln så att den svarar mot många behov.

Tammerforsföretaget Image Wear står för utrustningen för var fjärde finländsk arbetstagare som bär särskilda arbetskläder. Företaget planerar och syr upp kläder bland annat postens hela Arbetskälder görs i huvudsak utomland, men vissa specialfunktioner utförs på fabriken i Tammerfors. Modellsömmerskan Riikka Virkajärvi syr upp en rockmodell. Foto: JYRKI LUUKKONENutrustning från sommar- till vinterdräkter, ämbetskläder för VR och gränsbevakningen, i trista färger men dock, och för en hel del andra kategorier.

Mia-Mari Tuovinen är teknisk expert vid företaget och hon berättar att man numera går in för den s.k. skalprincipen, som länge har använts inom idrotten, också när det gäller arbetskläder.

– Visserligen är en sådan dräkthelhet dyrare vid inköp än en vanlig vinterklädsel, men en dräkt som är planerad enligt skalprincipen kan börja användas genast när sommaren är förbi, och den är gångbar långt in på våren. En vinterutstyrsel kan användas endast på vintern.

Både Tuovinen och produktutvecklingschef Mari Kuukkula betonar att man numera fäster stor vikt vid arbetskläder och företagen satsar på dem, men ofta saknar de en helhetssyn på klädseln. Idrottarna vet att de under sportkläderna ska bära underkläder som andas. Också vad gäller arbetskläder börjar man så smått inse detta.

– Det händer att folk påpekar att skyddskläderna mot kyla inte håller värmen när man har klätt på sig sitt gamla bomullsställ som suger åt sig svett och blir vått. Det betyder att det lager som är närmast huden är vått när man efter ansträngningen tar paus, och då känns det kallt, minsann! Företagen borde skaffa också sådana underklädsställ som för över fukten på nästa lager så att huden hålls torr. Bara då fungerar skyddskläderna mot kyla, betonar Tuovinen.

Typgodkända och testade

Goda arbetskläder är sådana som håller bra och är lättskötta. De ska skydda, får inte vara för varma och de ska andas. De ska vara formade så att det går lätt att arbeta i dem. Sedan skadar det ju inte om de dessutom ser trevliga ut.

– Fungerande plagg underlättar arbetet och minskar sjukfrånvaron eftersom arbetstagaren inte behöver arbeta i våta kläder. Den bästa arbetsklädseln är sådan att man inte lägger märke till den. Då fungerar den.

– Goda arbetskläder är en vetenskap, alla material testas och tillexempel kläder som skyddar mot kyla testas och typgranskas ännu på Institutet för arbetshygien. Vi för vår del förbinder oss att tillverka varje enskilt plagg på samma vis. Det finns tillräcklig information om skyddskläder mot kyla, om varningskläder och brandskyddade kläder och de är CE-märkta, berättar Tuovinen.

Håller vind, köld och slitage

Kuukkula vill hellre tala om skyddskläder mot kyla än om arbetskläder, för det är bara helheten från underkläder och strumpor till det yttersta skalet av kläder som garanterar ett verkligt skydd mot kyla.

I själva skyddskläderna består det yttersta lagret av ett material som på utsidan tål slitage och på insidan har ett vattenavstötande lager, men som ändå inte gör plagget till en plastpåse. Tack vare den vattenavstötande hinnan skyddar plagget också mot vind.

Plagget har också ett lager som värmer och allra innerst ett foder. Om dräkten följer skalprincipen är det värmande lagret löstagbart, till exempel fäst vid den yttersta delen med en dragked. Skyddsdräkten bör också ha ett mellanlager och underkläder. Om man väljer sina underkläder av fel material kan man spoliera hela idén med plagget.

Samma plagg borde i allt högre utsträckning kunna betjäna flera ändamål. På till exempel byggen behöver man skyddskläder mot kyla som samtidigt borde fungera som varningskläder. Vid behov kan man komplettera med en varningsväst. Är man svetsare borde plagget också vara brandsäkert.

– Alla dessa faktorer måste man beakta när man planerar arbetskläder. Materialet i de certifierade kläderna har testats. Man har slagit fast var reflexerna ska fästas och också brandskyddskraven måste uppfyllas, berättar Tuovinen.

– Allt detta gör arbetskläderna mycket dyra, men ur helhetsekonomiskt perspektiv är det vettigt att satsa på dem, för då kan man samtidigt förhindra arbetsolyckor och sjukfrånvaro, påminner Kuukkula.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 4.11.2005 nr 9/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)