. vane.jpg (302 bytes)

Ersättande arbete har obemärkt tagit sig in på arbetsplatserna de senaste åren. Ersättande arbete kommer ifråga då en sjukskrivning förhindrar en människa att utföra sitt egentliga jobb. I bästa fall kan ersättande arbete påskynda tillfrisknandet, i sämsta fall handlar det om rena trakasserierna.

Delvis arbetsförmögen

runu.gif (924 bytes) Vad är ersättande arbete?
runu.gif (924 bytes) På arbetstagarens initiativ

pune.gif (67 bytes) Metallförbundet är en av föregångarna när det gäller ersättande arbete. I det färska kollektivavtalet för teknologiindustrin har man för första gången kommit överens om villkoren för ersättande arbete. I bästa fall gör parterna tillsammans upp nogrrannare direktiv för arbetsplatserna.

– Vi vill tro att det, att vi har enats om saken i kollektivavtalet, kommer att förbättra dagens praxis. Med det här motverkar vi risken för att arbetsgivarens ensidigt besluter om saken, säger ansvarige arbetarskyddssekreteraren på Metall, Juha Pesola.

Ersättande arbete tillämpas i flera europeiska länder och i Förenta Staterna. Till vårt land har seden kommit via de internationella konsernerna och är, i de FFC-organiserade branscherna, vanligast i industrin. En orsak till att ersättande arbete har blivit vanligare är att sjukfrånvaron har ökat.

– I Finland har vi mer sjukfrånvaro än man har på de europeiska eller amerikanska arbetsplatserna. Då är det lätt hänt att konsernledningen ger order om att åtgärda problemet. Ersättande arbete är en metod, beskriver Kemifackets arbetsmiljösekreterare Kari Mäkelä.

Kemifacket har ändå tillsvidare inget regelverk för ersättande arbete. Mäkelä berättar att man på en del arbetsplatser har lokala överenskommelser i saken.

– Vi har exempel på goda och fungerande avtal, ur arbetstagarnas perspektiv. En annan ytterlighet är de arbetsplatser, där arbetsgivaren enväldigt besluter om ersättande arbete.

I sådana fall kan en arbetstagare beordras att utföra ersättande arbete, tom. då det inte finns något utlåtande om hans arbetsförmåga av företagsläkaren. Ibland kommer arbetsgivaren överens med företagshälsovården om hur det ersättande arbetet skall utföras, men man underlåter att informera arbetstagaren själv eller hans representant.

Läkaren bestämmer

Kari Haring inledde sitt arbete som expertläkare på FFC i augusti. Hans första uppgift blev att skissa upp möjliga spelregler för ersättande arbete. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENFFC:s expertläkare Kari Haring understryker att avgörandet om ersättande arbete och ansvaret i sista hand måste ligga hos företagsläkaren.

– Avgörandet måste göras från fall till fall. Det finns alltid en motiverad orsak till sjukledighet och det är ingalunda möjligt att vid alla sjukdomar beordra till ersättande arbete.

Haring och Pesola är ense om att ersättande arbete är en stor utmaning för företagshälsovården.

– Företagsläkaren måste känna förhållandena på arbetsplatsen väl, för att kunna uppskatta arbetstagarens möjligheter att utföra ersättande arbete. Det förutsätter att det finns en arbetsplatsutredning och en riskbedömning, betonar Pesola.

FFC:s chefsjurist Timo Koskinen betonar vikten av att man på förhand genom samarbetsförfarande på arbetsplatsen kommer överens om spelreglerna för ersättande arbete.

– Det är bra att komma överens om det helt konkreta förfarandet, såsom huruvida arbetsgivaren står för taxikostnaderna om arbetstagaren kommer på jobb med benet i paket.

FFC bereder som bäst en promemoria för förbunden om ersättande arbete. I den har man samlat olika förslag till spelregler.

Risker och möjligheter

Haring säger att det ur arbetstagarens perspektiv finns vissa risker, men också möjligheter. I bästa fall kan ett ersättande arbete påskynda tillfrisknandet, förhindra människor att slås ut från arbetslivet och erbjuda en möjlighet att avancera i sin karriär.

– I värsta fall kan arbetandet fördröja tillfrisknandet. Vi har sett fall där ersättande arbete har använts som ett sätt att trakassera den anställde.

Ersättande arbete lämpar sig bäst för stora arbetsplatser med en fungerande samverkan mellan arbetstagarna och ledningen och ett brett utbud av olika slags arbetsuppgifter.

– Det är svårt att föreställa sig att det på små arbetsplatser ens skulle vara möjligt att arrangera ersättande arbete, säger Kari Haring.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

Vad är ersättande arbete?

pune.gif (67 bytes) Ersättande arbete är t.ex.

  • Lättnader i de egna arbetsuppgifterna
  • Arbete med en annan uppgift
  • Utbildning som är nödvändig för det egna arbetet

Frivilligt och temporärt

När du kommer överens om ersättande arbete är det bra att hålla i minnet,

  • att det alltid är företagsläkaren som bedömer din arbetsförmåga och ansvarar för att det ersättande arbetet inte fördröjer ditt tillfrisknande
  • att arbetstagaren alltid har rätt att ta med sig arbetarskyddsfullmäktige eller förtroendemannen till utvärderingen
  • att ersättande arbete inte får sänka din förtjänstnivå. Om arbetet är mera krävande än tidigare måste lönen höjas
  • att det är frivilligt att utföra ersättande arbete
  • att ersättande arbete alltid är temporärt och att arbetstagaren har rätt att återvända till sitt tidigare arbete när det är över

 

På arbetstagarens initiativ

pune.gif (67 bytes) På ABB:s fabrik i Vasa har man i två års tid haft ett lokalt avtalat direktiv för ersättande arbete. Reglerna har fungerat väl och det är i allmänhet på arbetstagarens eget initiativ man börjar leta efter ersättande arbetsuppgifter, berättar Erkki Kuusikko. Han har verkat som arbetarskyddsfullmäktige på fabriken i 26 år. Numera är han ansvarig för säkerheten på fabriken.

Kuusikko vill betona två saker: tydliga gemensamt överenskomna regler och företagshälsovårdens centrala roll.

– Företagsläkaren måste känna arbetsplatsens förhållanden väl. Det förutsätter att han också besöker arbetsplatsen. Företagsläkaren ansvarar för att det ersättande arbetet inte skadar arbetstagaren. Inga ingenjörer kan avgöra den här saken.

Kuusikko uppmanar också parterna att noga gå igenom spelreglerna tillsammans, innan man tar ibruk ersättande arbete.

– Det är viktigt att alla på arbetsplatsen vet hur man skall gå tillväga.

Det är rätt sällsynt att man går in för ersättande arbete på ABB, bara ett par gånger per år.

– Det svåra är att finna arbetsuppgifter som lämpar sig för en sjukskriven. Många av de lättare jobben har lagts ut de senaste åren.

Kuusikko säger att ett typisk fall är sådant, där arbetstagaren ber om ett ersättande arbete när FPA:s inkomstrelaterade sjukdagpenning håller på att upphöra och inkomstnivån hotar att att sjunka.

– Det är inte heller alla som gillar att vara sjuklediga om de bara har förmåga att arbeta.

Löntagaren 27.9.2007 nr 8/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)