. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

FFC:s internationella chef Marjaana Valkonen
vill ha dialog med facket i Kina

Kinas fackföreningsrörelse öppnar sig

  ACFTU, fakta

pune.gif (67 bytes)  Chefen för FFC:s internationella verksamhet, Marjaana Valkonen, motiverar FFC:s samarbete med Kinas fackcentral ACFTU med att dialogen med det kinesiska facket är viktig; landets ekonomiska och politiska betydelse är så stor. Dialogen har förts sedan 2005, senast i samband med att den internationella arbetsorganisationen ILO arrangerade en facklig kurs för kineser i Finland.

Det lönar sig för facket att förhålla sig pragmatiskt till Kina, säger Marjaana Valkonen. Foto: LEENA LOUHIVUORIValkonen säger att samarbetet hittills närmast har skett i form av träffar med den kinesiska fackledningen. FFC följer med de finländska företagens verksamhet och arbetsvillkor i Kina och de kinesiska företagens verksamhet i vårt land. Det kommer också allt fler kineser till den nordiska arbetsmarknaden, berättar Valkonen.

Förhållandet till facket i Kina har traditionellt varit besvärligt för den västerländska fackföreningsrörelsen. Det internationella fackets dialog med kineserna bröts så gott som helt för några år sedan, men nu gör man trevare på nytt och i en mer öppen attityd än tidigare. Relationerna till Kina står på agendan för världsfacket IFS styrelsemöte i december. Det är också sannolikt att ACFTU får en representant i ILO:s förvaltningsråd nästa sommar.

– Den internationella fackliga samorganisationen IFS har tyvärr kört in sig i ett hörn när det gäller Kina. Kina har öppnat sig allt mer under de senaste åren och den kinesiska fackcentralen har aktivt skapat relationer runt om i världen, i synnerhet i Afrika, Latinamerika och de forna socialistländerna. Jag tycker att man bör vara pragmatisk i förhållande till Kina och minnas att sanningen inte alltid är svartvit, säger Valkonen.

Hon säger att ACFTU på allvar strävar efter att förbättra arbetsförhållandena och arbetarnas ställning. Organisationen vill bl.a. få till stånd en minimilön i Kina och utveckla socialskyddet. I bakgrunden finns det kommunistiska partiets målsättning att korrigera sociala missförhållanden och på det sättet dämpa risken för samhälleliga konflikter.

Ny arbetsavtalslag

I början av nästa år träder en nya arbetsavtalslag i kraft i Kina, som bl.a. försvårar uppsägningar och gör skriftliga arbetsavtal obligatoriska. Lagen främjar facklig organisering och kollektiv förhandlingsrätt och därför har många multinationella bolag motsatt sig att den stiftas. Det blir en utmaning som heter duga att få lagen tillämpad i praktiken, konstaterar Valkonen.

Kina har ratificerat fyra av de grundläggande ILO-konventionerna: två konventioner som förbjuder barnarbete, en som förbjuder diskriminering och en konvention om lönejämlikhet. Landet överväger att ratificera en konvention som förbjuder tvångsarbete.

Barnarbete är inte ett så stort problem i Kina som i många andra asiatiska länder. De största problemen på den kinesiska arbetsmarknaden gäller migrerande arbetstagares socialskydd och tvångsarbete, som de kinesiska myndigheterna under de senaste åren har hjälp till att kunna avslöja.

Kineserna saknar politiska rättigheter och därmed också fackliga rättigheter. Varje år organiseras ändå tiotusentals arbetsstopp i Kina; omkring hälften av dem gäller arbetsförhållandena, t.ex. uteblivna löner.

– Partiet godkänner inte några stora strejker, men de lokala arbetsstoppen utnyttjas som ett sätt att lätta på det tryck som finns i samhället, förklarar Marjaana Valkonen.

PIRJO PAJUNEN

ACFTU
- All China Federation of Trade Unions
- Kinas enda tillåtna fackliga organisation
- Representerar 160 miljoner arbetstagare
- Organiseringsgraden är 60 procent

Löntagaren 7.12.2007 nr 10/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)