. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

Securitas utbildar sina anställda

pune.gif (67 bytes)  – Securitas har förbundit sig att utbilda sin personal. Bland annat sitter bolagets vd med i företagets utbildningskommitté. Utbildnings- och examenskommittén på vårt företag har företrädare för både arbetsgivar- och arbetstagarsidan, berättar Kaija Siikaluoma, som är personalutvecklare på Securitas Oy.

Utbildningen inom säkerhetsbranschen är mycket ung, och branschens företag utbildar i praktiken själva sina anställda.

Kaija är personalutvecklare på Securitas Oy. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– När det fristående läroprovet infördes i branschen beslöt företagen att hälften av den fast anställda personalen skall ha avlagt provet före utgången av år 2006. Securitas höll tidtabellen väl.

Personalomsättningen är stor inom den privata säkerhets- och bevakningsbranschen, särskilt i huvudstadsregionen, och det betyder att utbildningsbehovet är fortlöpande. Först från och med 2001 har det funnits utbildning på andra stadiet i branschen.

– Examen är en hörnsten också i säkerhetsbranschen, om man till exempel vill gå vidare i karriären. Åtminstone hos oss har vi kunnat utbilda bra folk, och nya kurser arrangeras flera gånger per år. I dagens läge måste arbetstagaren avlägga två delar av sin yrkesexamen för att kunna arbeta som fast anställd väktare. Därifrån är det sedan lätt att gå vidare till det fristående läroprovet som omfattar hela åtta delar.

För någon vecka sedan inledde två grupper sin läroavtalsutbildning. Securitas har alltid haft sina kurser fullbokade och arbetsgivaren är givetvis nöjd över att personalen kvalificerar sig väl för jobbet. Det här kommer också genast till uttryck i form av bättre service, berättar Siikaluoma.

– Hos oss står företaget ekonomiskt för utbildningen och betalar också lönen under läroavtalsutbildningen. Arbetstagaren brukar sin egen fritid till studierna, men arbetsskiften skall ordnas så att det underlättar studierna. Specialiserad examen kan man avlägga på arbetstid, berättar Kaija Siikaluoma.

Securitas årliga investering i personalutbildning löper på cirka 900 000 euro. Där ingår då både löner och andra utbildningskostnader. Varje år går cirka 8 500 arbetsdagar åt för olika former av utbildning.

De som utbildar sig för branschen får inte bara en yrkesexamen utan också ren ekonomisk nytta. Examen belönas med ett yrkesexamensstipendium, som beviljas av utbildningsfonden och en yrkesexamen höjer också lönen.

Den höjda kompetensen bland arbetstagarna höjer samtidigt yrkets och branschens status. Hittills har dock andra stadiets yrkesutbildning i branschen inte nämnvärt bidragit till att säkerhetsbranschen och väktarbolagen skulle ha fått bättre tillgång till yrkeskunnig personal, åtminstone inte i huvudstadsregionen.

Många av dem som genomgår utbildningen vill fortsätta studierna för att t.ex. bli poliser och brandmän, konstaterar Siikaluoma. Säkerhetsbranschen sysselsätter folk som vill lära sig arbetet, och inom branschen önskar man ju att allt fler skall stanna kvar i branschen, eftersom den kan erbjuda kvalificerade arbetstagare mångsidiga arbetsuppgifter och avancemangsmöjligheter.

AINO PIETARINEN

Löntagaren 17.4.2008 nr 4/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)