. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

Ideologi bakom inbesparingar

 Arbetets kvalitet svag
 Privat är dyrare

pune.gif (67 bytes)  Den penningsumma som används i kommunerna för att köpa tjänster har trefaldigats på tio år. Det ökade servicebehov, som beror på att befolkningen åldras, spartryck och personalbrist är de vanligaste motiveringarna till att anlita utomstående köptjänster i kommunerna.

Inom JHL, förbundet för offentligt anställda och välfärdstjänsterna, Teija Asara-Laaksonen önskar att kommunerna satsar på sin image som arbetsgivare. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENser man inte med blida ögon på utvecklingen. Den flitiga användningen av köptjänster är ett problem för såväl arbetstagarna som för dem använder tjänsterna, kommuninvånarna.

Branschchef Teija Asara-Laaksonen säger att det bakom utläggningen av tjänster ofta döljer sig en ren ideologi, trots att man motiverar den med inbesparingar och bättre service.

– Då man kopierar marknadsmekanismer direkt på offentlig tjänsteproduktion skapar man oundvikligen konflikter. En kommun kan bara inte fungera som ett företag.

Asara-Laaksonen önskar att man i kommunerna istället för att satsa på utläggning av tjänster skulle fokusera på att utveckla den egna verksamheten och sin egen image som arbetsgivare.

Inom fackförbunden oroar man sig särskilt mycket över att det medför sämre arbetsvillkor för arbetstagarna om arbetsgivaren byts till ett privat företag.

– Ett privat företag producerar aldrig tjänster på förlust, utan det eftersträvar vinst. Tyvärr blir det ofta så att det är arbetarna som får betala för vinsten.

Teija Asara-Laaksonen understryker att det handlar om jämställdhet.

– Typiskt är att de försämrade arbetsvillkoren drabbar de kvinnor som sedan tidigare har låga löner. Till exempel i samband med utläggning av städning och storkökstjänster har lönerna kunnat sjunka med mellan 20 och 25 procent. Som fackförbund kan vi inte godta sådant.

JHL avvisar inte helt och hållet alla köptjänster. Sådana är motiverade i de fall att man med köptjänster kompletterar grundservicen, jämnar ut arbetstoppar eller skaffar specialkompetens som det inte finns fortlöpande behov av i kommunen.

PIRJO PAJUNEN

 

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Arbetets kvalitet svag

pune.gif (67 bytes)  Ylistaro kommun och SOL Palvelut kom för två år överens om att städningen i kommunens skolcentrum tas över av SOL. Avtalet sades emellertid upp i september och städningen av tre skolfastigheter gick tillbaka till kommunen som eget arbete. För arbetet anställdes tre städare.

Skälet till uppsägningen var arbetets kvalitet. Den motsvarade inte det man kom överens om när avtalets ingicks. Klagomål på städningen kom från såväl skolans personal som av elever och föräldrar.

Ursprungligen ville Ylistaro kommun föra över tjänsten på företaget eftersom det skulle bli aningen billigare för kommunen. Slutresultatet blev ändå att utläggningen blev dyrare än väntat för kommunen.

 

Privat är dyrare

pune.gif (67 bytes)  Hausjärvi kommun i Egentliga Tavastland avbröt nyligen konkurrensutsättningen av matbespisningen och städningen i kommunen för, producerad i kommunens egen regi visade sig tjänsten aningen fördelaktigare än vad de privata serviceproducenterna kunde erbjuda.

Två anbud lämnades in, det ena av ISS Palvelut och det andra av Service Partners.

För arbetarna var konkurrensutsättningsprocessen tung. De drabbades av utmattning och upplevde allmänt att deras arbete inte uppskattades, berättar huvudförtroendeman Marja-Liisa Koskela i JHL:s medlemstidning Motiv.

Löntagaren 25.9.2008 nr 8/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)