. vane.jpg (302 bytes)

I år får omställningsskyddet verkligen visa vad det går för, och ingen vet om TE-byråernas resurser kommer att räcka till. Även om det finns tillräckligt med pengar måste det också finnas arbetsplatser som de arbetslösa kan utbildas för.

Upp till bevis för omställningsskyddet

 Omställningsskyddets abc
 Arbetstagarens skyldigheter
 Arbetsgivarens skyldigheter
 Igång strax

pune.gif (67 bytes)  Illustration: KRISTIAN NEVALAIfjol uppgjordes betydligt fler personliga sysselsättningsprogram än året innan och åren före det. Lagen om omställningsskydd, där sysselsättningsprogrammen ingår, trädde i kraft 2005. På Arbets- och näringsministeriet kan man inte uppskatta hur systemet ska stå pall för den permitterings- och uppsägningsboom vi upplever denna vinter. Regeringen har utlovat tilläggsresurser till TE-centralerna där omställningsskyddsexperterna redan har sina kalendrar fullbokade av kontakter med företag som planerar permitteringar och uppsägningar.

Det är välkommet med mera personal till TE-byråerna, men omställningsskyddet kan inte förverkligas om det inte finns arbetsplatser att utbilda uppsagda människor förl.

– Systemet som har visat sig fungera står nu inför en verklig prövning. Hittills har det funnits arbetsplatser att utbilda de arbetslösa för. Nu prövas omställningsskyddet under lågkonjunktur, konstaterar Arbets- och näringsministeriets förhandlande tjänsteman Outi Viljamaa.

Ett särskilt problem för sig utgör de små företagen som inte har tillräcklig kunskap om vad omställningsskyddet går ut på. Ministeriet inleder inom kort ett utvecklingsprojekt, där man försöker få ut information till små företag om omställningsskyddet och de möjligheter det erbjuder. Projektet Från ett jobb till ett annat syftar till att få småföretag att utnyttja den modell som omställningsskyddet erbjuder.

Behovet ökar

Den ekonomiska nedgången syntes i en ökning av antalet sysselsättningsprogram redan i slutet av förra året. Ifjol uppgjordes cirka 21 000 sysselsättningsprogram för sådana som omfattades av omställningsskyddet. Då omställningsskyddet trädde i kraft 2005 kunde drygt 5 000 arbetare dra nytta av det.

Sysselsättningsprogram enligt omställningsskyddet uppgjordes ifjol mest i Nyland, Tavastland och Norra Österbotten. Innevarande år kan den regionala fördelningen se helt annorlunda ut, då permitterings- och uppsägningsnyheterna kommer från alla delar av landet.

Ser man till olika branscher blev det största antalet arbetslösa i pappersindustrin, framställningen av såg- och trävara, elbranschen och kemibranschen.

Omställningsskyddsutbildning gavs ifjol 5 300 personer eller en fjärdedel av dem som omfattades av skyddet. Alla berättigade ville inte söka sig till utbildning, en del blir också annars sysselsatta igen och en del får arbetslöshetspension.

I omställningsskyddet ingår ett cirka 700 euros flyttbidrag, med vilket man vill locka arbetare att flytta till en tillväxtort för att få arbete. Moroten smakar tydligen inte: endast 241 personer utnyttjade flyttbidraget, dvs. cirka en procent av de berättigade.

LEENA SERETIN
Översättning: ASTRID NIKULA
Illustration: KRISTIAN NEVALA

 

Omställningsskyddets abc

  • Parterna är arbetsgivare, arbetstagare och arbets- och näringsbyrån
  • Syftet är att förbättra arbetarens ställning i en situation där han riskerar uppsägning eller har sagts upp av ekonomiska eller produktionsmässiga orsaker.
  • Förmånen gäller arbetstagare med minst tre års arbete för samma eller olika arbetsgivare
  • Under vissa förutsättningar omfattas också visstidsanställda av skyddet
  • Omställningsskyddet gäller också arbetstagare som säger upp sig efter att ha varit permitterade oavbrutet i minst 200 dagar
  • Den som omfattas av skyddet har rätt till ett personligt sysselsättningsprogram och därmed också förhöjt arbetslöshetsskydd
  • En arbetssökande kan använda sin uppsägningstid till att söka nytt arbete (5-20 arbetsdagar). För att söka en ny arbetsplats kan han eller hon få ersättning för resekostnader och flyttbidrag (högst 700 euro).
  • Omställningsskyddet förverkligas av TE-byråerna

 

Arbetstagarens skyldigheter

  • Att anmäla sig villig att delta i sysselsättningsprogrammet senast inom 30 dagar efter att anställningen har upphört
  • Att aktivt söka jobb
  • Att ta emot det jobb som erbjuds
  • Att följa sysselsättningsprogrammet

 

Arbetsgivarens skyldigheter

  • Att före samarbetsförhandlingarna ge personalgruppernas representanter ett skriftligt förhandlingsförslag och uppskattning om uppsägningarnas omfattning samt tidtabellen för åtgärderna
  • Informationen tillställs också TE-byråerna
  • Att omedelbart meddela TE-byråerna om uppsägning eller hävande av tidsbundet arbetsavtal som drabbar arbetstagare som omfattas av omställningsskyddet
  • Att med arbetarens samtycke ge TE-byrån information om arbetarens utbildning, arbetsuppgifter och arbetserfarenhet
  • Att berätta för arbetaren om dennes rätt till ett sysselsättningsprogram och till det tillägg det berättigar till

 

Ytterligare information

På FFCs websidor
På Arbets- och näringsministeriets websidor
Jobblinjen-telefonservice:
Service på svenska för arbetsgivare och arbetssökande
010 19 4905 och 010 60 767 22, mån–fre kl. 9–16

lt-ylos.jpg (843 bytes)

Igång strax

pune.gif (67 bytes)  För den uppsagda är det oerhört viktigt att så fort som möjligt efter uppsägningsbeskedet anmäla sig för ett sysselsättningsprogram. Anmälan måste ske inom 30 dagar efter att anställningen har upphört.

Om tiden får gå händer det lätt att framtidsplanerna bleknar. Om man i den kaotiska uppsägningssituationen inte alls vet vad man kunde börja med framöver, kan möjligheterna klarna om man deltar i utbildnings- och sysselsättningsdiskussioner. Det säger Pentti Hartikainen.

Hartikainen talar av erfarenhet. Han var huvudförtroendeman på Perlos åren 2003–2007, dvs. ända tills Perlos lade ner verksamheten i Joensuu. Som bäst sysselsatte Perlos 3 000 arbetstagare, när den sista samarbetsförhandlingen inleddes drygt 1 000.

När massuppsägningen var ett faktum fanns en beställning på omställningsskydd. På Perlos fabrik i Ylöjärvi testades omställningsskyddet redan 2005 när lagen trädde i kraft.

Sambandsman

Förtroendemannen och de övriga personalrepresentanterna fungerar som sambandsmän när omställningsskyddet tas i bruk, berättar Hartikainen.

– Förtroendemännen samarbetar direkt med arbetskraftsmyndigheterna och de uppsagda. På Perlos tillät man redan under samarbetsförhandlingarna att arbetskraftsmyndigheterna kom till fabriken och diskuterade med de uppsagda om deras utbildnings- och sysselsättningsutsikter.

– Förtroendemännen informerade om omställningsskyddet och uppmanade de uppsagda att kontakta arbetskraftsmyndigheterna. Om det uppstod problem med att göra upp sysselsättningsprogram berättade folk om dem och vi försökte så gott vi kunde medla mellan parterna, och för det mesta med goda resultat, minns Hartikainen.

När produktionen på fabriken sinade och det fanns bara en handfull arbetare kvar, öppnade de förtroendevalda en rådgivningspunkt i Joensuu centrum. I det här sammanhanget samarbetade de intensivt med arbetslöshetskassans personal.

Närvårdare och busschaufförer

Hartikainen har goda erfarenheter av hur omställningsskyddet fungerar, och sannolikt kan de flesta av de övriga på Perlos skriva under detta. Med hjälp av den förhöjda dagpenningen kunde man sätta sig på skolbänken igen. Kritik väckte det att alla inte fick den utbildning de ville.

De före detta Perlosanställda har efter sin omställningsutbildning blivit till exempel närvårdare, busschaufförer eller metallarbetare.

Också för Hartikainen själv gick det bra till sist. Han blev arbetarskyddsinspektör vid Östra Finland arbetarskyddsdistrikt. Hartikainen har nytta av sin digra erfarenhet av intressebevakning då han nu gör inspektioner och har jour som rådgivare i anställningsfrågor.

Löntagaren 5.3.2009 nr 2/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)