. vane.jpg (302 bytes)

Varsel och permitteringar kräver rejäla redskap av fackligt förtroendevalda

Svenska kurser i grevens tid

pune.gif (67 bytes)  Sällan ser man en så glad kursledare som Ismo Nokelainen. Han skiner som Nådendals sol då han ser ut över de 20 deltagarna i Kiljavainstitutets delvis kombinerade grundkurs för förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige i Tropiclandias kurslokal i Vasa.

Kurser är kul! Metallarna Tomas Holmlund, Kvevlax och Stefan Kihlström, Godby, är förtroendemän, medan Johan Vikström, Larsmo, metallare också han, är arbetarskyddsfullmäktige liksom Susanne Råstedt, Lemland, som jobbar inom kemi. Foto: JOHANNES TERVO

Månaden före kursstart var Ismo beredd att avblåsa det hela — futtiga tre anmälda räckte inte långt. En samlad insats i sista minuten, av förbund och garvade förtroendevalda gav resultat: 14 förtroendemän och 6 arbetarskyddsfullmäktige är på plats.

– Konceptet är delvis nytt. På tvärkurser får deltagarna en bredare insikt i fackliga förtroendeuppdrag, understryker kursledaren.

Exempel ur arbetslivet ger mest

Arbeta i grupp är ordet för dagen. Nedsjunkna i soffor i hotellkorridoren, sittande på trappsteg eller lutade mot väggen grubblar färska finlandssvenska förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige på den arbetsolycka som föreläsaren Ulf Heinberg presenterat. Vem bär ansvaret? Har det brustit i informationen? Är det farligt när seden blir vana?

Säkerheten är självklart i fokus.

– Säkerheten får inte säljas för pengar, betonar Heinberg och går in på rätten att avbryta farligt arbete. Han går vidare till attityder, olycksfall, samarbete och prioritering.

Exemplen är hämtade direkt ur verkligheten. Just det praktiska greppet uppskattas. Sextetten — åländskorna Susanne Råstedt och Tuula Kurtti och österbottningarna Jens Forsberg, Mathias Jansson, Johan Vikström och Lars-Erik Östman med jobb inom metall, kemi, trä och transport — är knappt ännu varm i kläderna och suger i sig informationen. Bara Johan har längre erfarenhet, och är här för att uppdatera kunskaperna.

– Det är jättebra att träffa andra med samma uppgifter, att få byta åsikter, påpekar Tuula.

Nästa kurs i höst

En snabbkoll visar att fackliga färdigheter behövs nu som kanske aldrig förr. Samarbetsförhandlingar och permitteringar är vardagsmat för nästan alla.

– Kursen kom som på beställning, säger de. Information om kursen ar de och de fjorton huvudförtroendemännen fått av fackavdelningens sekreterare, i förbundstidningen, genom att kolla sitt förbunds information på nätet.

Nästa steg är attf å deltagare till höstens fortsättningskurser i antingen Vasa eller på Åland.

– Det här är ett evighetsproblem. Vi har en ond cirkel: de svenska kurserna hållsför sällan, inhiberas en blir det otillåtet långt innan svenska förtroendevalda får sina arbetsredskap, säger Ismo Nokelainen.

Men kurser på svenska är ett måste, en demokratisk rättighet som han liksom Kiljavainstitutets rektor Ari-Pekka Lundén håller hårt fast vid.

– Vi måste jobba ännu hårdare med marknadsföringen och diskutera den med FFC och förbunden. Fackavdelningarna är i nyckelposition. Har de en utbildningsplan, en aktiv studiesekretare? Har förtroendemannen fått information från förbundet, frågar Nokelainen.

Information om svensk utbildning ofta står på finska på olika webbplatser, och syns inte lika väl för den som jagar utbildning på svenska. Trevare om gemensamma svenska kurser med FTFC (STTK) och Akava har hittills inte gett resultat.

INGEGERD EKSTRAND
Foto: JOHANNES TERVO

Löntagaren 5.3.2009 nr 2/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)