. vane.jpg (302 bytes)
skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Katja Lehto-Komulainen är Europasekreterare på FFCKatja Lehto-Komulainen

Kom igen!
Rösta i EU-valet!

pune.gif (67 bytes)  Medlemmarna i FFC-förbunden kan nu säga sitt i EU-valet. Det finns mycket på spel. Det nya parlamentet ska ta beslut som rör oss. Även om vi inte gick och röstade, skulle dessa beslut beröra oss i alla fall.

EU-intressebevakning är en viktig del av FFC:s och dess förbunds intressebevakning. Därför är det livsviktigt att var och en röstar. Det är viktigt att beslutsfattarna I EU-parlamentet är sådana som förstår sig på löntagarnas angelägenheter. Blir de nya ledamöterna inte det, har FFC i fortsättningen mycket svårare att bevaka löntagarnas intressen i EU.

Parlamentet har ofta varit löntagarens bästa vän i EU. Det framgick till exempel i frågan om servicedirektivet, vilket parlamentet ändrade till det bättre. På sistone har arbetstidsfrågorna varit aktuella. Senast var det chaufförers arbetstid som var på agendan. Parlamentet godkände inte kommissionens förslag som skulle ha uteslutit ägarechaufförerna ifrån arbetstidskyddet. Parlamentet bevakade en gång till EUs sociala dimension. Hur är det i framtiden?

Det är många aktuella ärenden som kräver gemensamma europeiska beslut. Finans- och jobbkrisen samt klimatförändringen är sådana frågor. Ingen klarar sig ensam. Parlamentet kan medverka till att finansmarknader regleras och övervakas betydligt bättre än hittils. Parlamentet kan också aktivt påverka så att en global klimatpakt godkänns i Köpenhamn nästa december.

Parlamentet har en viktig roll i EUs budgetbeslutfattande. Parlamentet kan påverka så att EUs budget och dess utredningsmedel riktas till framtidens sektorer — sektorer som också skapar nya jobb och nya möjligheter för människor.

Vårt EU-medlemskap har fört med sig förbättringar i vår arbetsrätt. Det gäller till exempel arbetarskydd, jämställdhetsfrågor och familjeledighet. Det här är dock bara en bra början. De framtida lagstiftningsförslag som kommissionen ger till rådet och parlamentet måste ta hänsyn till löntagarens intresse. Gör de det inte, är det viktigt att parlamentet ändrar dem. Arbetstidslagstiftning måste iaktta arbetstidskyddet. EUs utstationeringsdirektiv måste förtydligas. Det måste klart framgå att direktivet är ett minimidirektiv.

EU ska stå för människor. Därför är det viktigt att EU godkänner ett protokoll som Europafacket EFS krävt där löntagarens rättigheter stärks och där det klargörs att EU fungerar i människornas intresse — inte enbart i marknadens.

Europasekreterare, FFC

Löntagaren 28.5.2009 nr 5/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)