. vane.jpg (302 bytes)
skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Håkan Ekström. förhandlingschef på JHL. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHåkan Ekström

Förhandlingar inom universitetsvärlden

pune.gif (67 bytes)  Den nya universitetslagen har trätt i kraft den 1 augusti 2009 och universiteten har inlett sin verksamhet enligt den nya lagen från årets början. Genom reformen av universitetslagen har de finländska universiteten frigjort sig från staten och blivit självständiga juridiska personer. Reformen ökar universitetens ekonomiska handlingsfrihet och ansvar. De tidigare statliga universiteten är i fortsättningen arbetsgivare för sin personal, inte staten. Den akademiska separationen medför att det bildas ett nytt kollektivavtalsområde för de finländska universiteten. Vad universitetens nyvunna självständighet kommer att betyda för personalpolitikens del, det återstår att se.

Universiteten har delegerat sina förhandlings- och avtalsrättigheter till Finlands universitets arbetsgivarförening SYTY. Denna arbetsgivarförening har för sin del sökt bo i Förbundet för den privata utbildningssektorn. Detta är ett arbetsgivarförbund inom Finlands Näringsliv EK. Vårens kollektivavtalsomgång blir en första test för den nya arbetsgivarorganisationen. Universitetspersonalen representeras av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL samt Löntagarorganisationen Pardia, vilka sammanlagt har ungefär 32 000 universitetsanställda medlemmar. JHL är det enda FFC- anslutna fackförbund som förhandlar om kollektivavtal inom den finländska universitetsvärlden. Förbundet representerar ungefär 1 500 medlemmar inom universitetens förvaltning och basservice.

De första intrycken från det nya kollektivavtalsbordet har inte varit speciellt hoppingivande. Förhandlingarna som inletts i början av oktober månad har framskridit påtagligt trögt. Arbetsgivarparten har varit påtagligt passiv vid förhandlingsbordet. På fackligt håll har man fått bilden av att det pågår en slags maktkamp om arbetsgivarnas rollfördelning vid förhandlingsbordet. Det är frågan om en stilla mental armbrytning inom arbetsgivarlägret. En statlig förhandlingstradition möter näringslivets dito. Utgången av detta korsdrag inom arbetsgivarlägret påverkar sannolikt avtalsområdets utveckling en längre tid framöver.

Ett nytt kollektivavtal, inkluderande löneförhöjningar, tas inte fram över en natt. Det gamla avtalet går ut den 31.1.2010 och avtalsperiodens upphörande brukar i allmänhet fungera som ett aktiverande element för avtalsrörelsen. Helt utesluten är inte en modell där man under en övergångsperiod, trots universitetens privaträttsliga status, tillämpar de statliga kollektivavtalens bestämmelser. I en sådan modell skulle man långt nöja sig med nuvarande skrivningar och tillsätta ett antal arbetsgrupper vars uppgift på sikt är att utveckla kollektivavtalsområdets avtalstexter.

Skribenten är förhandlingschef på
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL

Löntagaren 28.1.2010 nr 1/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)