. vane.jpg (302 bytes)
skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Katja Lehto-Komulainen är Europasekreterare på FFCKatja Lehto-Komulainen

ILO försvarar
fackliga rättigheter

pune.gif (67 bytes)  I maj föreläste jag om FFCs internationella aktiviteter på begäran av ett av våra förbund. Jag talade om ILO och FFCs agerande i arbetstagargruppen på ILO mm. Jag fick en fråga: "Till vad behövs ILO då vi i Finland redan har våra förbund att vända oss till med problem på arbetsplatsen?"

Ja, det som är sant i ett land är inte lika sant i ett annat. ILO behövs för att försvara de arbetare som lever i situationer där deras förbund inte ens får existera eller kan försvara sina medlemmars intresse vid t.ex. fysiskt hot och våld. Jag skriver detta under ILOs internationella trepartsarbetskonferens i Genève och ska nämna ett par exempel där ILO begärt respektive länder att korrigera läget.

Fackliga rättigheternas läge i Swaziland är ytterst svårt. Polisen och säkerhetsstyrkor har gripit människor brutalt vid fackliga demonstrationer. Fackliga medlemmar, som tagit del i strejker, har hotats med uppsägning. Fackets ordförande har arresterats. Facket är inte ens godkänt i landet. Civila rättigheter som att tala och att hålla möten respekteras ej. Vår arbetstagargrupp tillsammans med arbetsgivargruppen beslöt att nämna Swaziland i en speciell paragraf i vår konferensrapport och då poängtera landets allvarliga läge.

Situationen för fackliga rättigheter i Guatemala är mycket allvarlig. Här gick det inte att enas med arbetsgivargruppen om en speciell paragraf. Fackets medlemmar blir hotade till livet och grips. Det förekommer konstant fysiskt våld. Gärningsmän ställs faktiskt aldrig till svars för sitt beteende.

Vad gäller Vitrysslands fackliga rättigheter finns det fortfarande mycket att korrigera. På många arbetsplatser har arbetsavtal på permanent basis förändrats ensidigt till tidsbegränsade. Hör du till det fria facket BKDP får du kanske inte ett nytt avtal. Hör du till det traditionella facket blir det inga problem. Enligt Vitrysslands regering har läget förbättrats men så är det inte. ILO kräver att Vitryssland bör agera mycket mera för att säkerställa fackliga rättigheter i landet på riktigt.

Colombia gick inte att granska i år på ILOs arbetskonferens. Varför det? Hör landet inte till världens farligaste länder vad beträffar fackliga rättigheter? Jo, men det behövs konsensus mellan arbetstagare och arbetsgivare om att ha Colombia (liksom alla andra länder) på "granskningslistan". Arbetsgivargruppen använde sitt veto och det blev ingen behandling av Colombia i år. Världsfacket IFS fäster stort uppmärksamhet vid Colombia i sin årliga rapport om fackliga rättigheter som publicerats nu i juni.

Vid ILOs arbetskonferens granskas även läget för andra grundrättigheter i olika länder (tvångsarbete, barnarbete, diskriminering och likalön). T.ex. granskas tvångsarbete i Burma och Sudan samt barnarbete i Centralafrikanska Republiken (en speciell paragraf) och i Uzbekistan.

Inom FN-familjen är ILO det enda organ som har trepartsstruktur. ILO är också det enda FN organ som har ovannämnda unika granskningsmetoder av rättigheternas tillämpning. Granskningen baserar sig på att vi i facket själva skickat årliga rapporter till ILO. Vi i arbetstagargruppen fäster stor vikt vid ILO!

Skribenten är internationell expert på FFC

 

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)