. vane.jpg (302 bytes)

Krister UggeldahlKrister Uggeldahl

Sommarkultur för alla väder

 TRISS PÅ HANDEN

pune.gif (67 bytes)  Det blir inte lättare med åren, att roffa åt sig av kulturen. Åtminstone inte när det gäller den livslevande kulturen, den som förutsätter att man lämnar tevesoffan och utsätter sig och sina små grå för potentiella överraskningar.

Visst, det finns de som satt kulturkonsumtionen i system, som sitter på årskort till filharmonikerna och i pjäspausen läppjar på färdigbeställda drycker. Men det är proffsen, de kulturella finsmakarna, och de har egentligen inget i det här sammanhanget att göra.

Men skam den som ger sig, resonerar musikmänniskan i mig, och sätter sig på bussen till Helsingfors där det amerikanska sydstatsbandet Jason & The Scorchers uppträder. Det är tisdag kväll och det tar emot något enormt, speciellt som det är meningen att jag skall vara tillbaka vid svarven följande morgon och nattbussen har vägarna förbi hemknutarna först 03.30.

Dit far skönhetssömnen och dit far Lilla onsdag, den finlandssvenska tevekanalens i särklass bästa (och mest bortfuskade) program. Poängen är att det är värt varje sekund. Inte bara är Tavastia, stans hävaste rockklubb, smockfull. Jason Ringenberg och hans mannar, bland dem demongitarristen Warner E. Hodges, ställer till med en spelning som får det att tåras i ögonvrån.

Det är allsång, klassfest (många av oss var här redan 1986, första gången bandet spelade i Helsingfors), julfest och midsommarafton på en och samma gång. Vilket ös, vilken spelglädje!

Lika lyckligt slutade inte kulturkondistestet på Ruisrock häromåret. Av alla de band som uppträdde kände jag till exakt två — för tjugo år sedan hade jag gått bet endast på den polska ensemblen — och som det råkade sig spelade de med sex timmars mellanrum. Så vad göra? Pimpla pissljummen öl i sällskap av 25 000 andra festivalbesökare eller stänga in mig på bajamajan med den insmugglade pluntan?

Inget att skriva hem om, men jag valde det sistnämnda alternativet. Och kanske var det sen också roligare än att sitta hemma och uggla. Åtminstone hade minibaren öppet.

Vad jag försöker säga är att sommaren är en bra tid att pröva på nya kulturupplevelser. Faller inte programmet en i smaken kan man alltid gå runt knuten och det utan att frysa häcken av sig.

Eller också kan man ratta in Sveriges P1 där sommarpratarna håller låda med början från midsommardagen. Bland årets sommarvärdar, som det heter, noterar vi Eva Dahlgren, Mats Sundin, Monika Fagerholm och Annika Östberg, amerikansk livstidsfånge med svenska förtecken.

Radio Vega har i skrivande stund ännu inte gått ut med sin sommarpratarförteckning, men här några önskemål inklusive korta motiveringar: M.A. Numminen — humanist och evig anarkist, världens piggaste 70-åring. Börje Mattson — det behövs mera raka rör i flyktingdebatten, inte minst bland förespråkarna. Björn Wahlroos — vad händer i huvudet på den karlen, är han på riktigt hjärtlös? Finlandssvensk intellektuell, vilken som helst, som anser att det inte är morjens att skjuta ihjäl hjälparbetare i Medelhavet. Andrea Reuter — finlandssvensk filmförståsigpåare i diasporan, en yrhätta att räkna med.

lt-ylos.jpg (843 bytes) 

TRISS PÅ HANDEN

 THRILLERDRAMA
"Mordkommissionen", dansk kvalitetsdramatik i repris, FST5 från 29/6
– Tevesommarens kanske mest efterlängtade repris, en modern klassiker, serien som lade grunden för den danska spetskompetensen inom kriminalgenren (Örnen, Brottet, bara för att nämna ett par andra exempel). Som bekant handlar det om en mobil enhet som åtar sig de värsta fallen, i en atmosfär där den inbördes rivaliteten och privatlivet sätter sin prägel på arbetet.

DOKUMENTÄR
"Walter — Kubamannen", våra gossar på världen, FST5 27/6
– Förr var båtarna av trä och männen av stål. En av dessa var Pensalabon Walter Blomqvist (1902–1976), filosofen, sanningssökaren och visionären som efter många om och men hamnade i Kuba på 30-talet och kom sig för att spela en central roll under revolutionen. Man får leta efter ett mera fascinerande människoöde och Pentti Riuttus regi gör det inte mindre spännande.

TV-FILM
"Smultronstället", Ingmar Bergman som mest och bäst, Yle Teema 26/6
– Det är många fördomar som omger filmmakaren Ingmar Bergman, bland dem att karlen skulle vara på tok för svår och tvär. Men det är en sanning med modifikation, något som med all tydlighet framgår ur Smultronstället (1957), en av regissörens främsta men också mest gripande verk. Victor Sjöström, här i sin sista film, är mannen som blickar tillbaka på sitt liv.

 

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)