. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

pypa.gif (52 bytes)Gatubyggnad i huvudstaden.
Alexandersgatan grävs upp nattetid

Goda fylleråd

pune.gif (67 bytes)  Jarmo Kankkunens arbetsdag börjar klockan nio på kvällen. Bakom sig har han då — förhoppningsvis — en god dags sömn, middag och möjligtvis en blixtvisit bland sina fritidsintressen. Jarmo Kankkunen arbetar på Alexandersgatan i Helsingfors som sedan maj har genomgått en grundreparation under fem nätter i veckan.

– Visst är man trött, och inte så litet heller! Det verkar vara tyngre att arbeta på natten än på dagen, funderar Jarmo Kankkunen. Men trots de aningen mörka ringarna under ögonen menar han att han har lätt att få sömn på dagen.

Liksom sina tjugotalet arbetskamrater har inte Jarmo Kankkunen tidigare erfarenhet av att arbeta på natten. Nattarbete är ännu ovanligt inom byggnadsbranschen, men ökar hela tiden, enligt ansvarige mästaren på arbetsplatsen, Harri Kankkunen.

– I synnerhet inom stadsbyggandet jobbar man allt mera natt. Till exempel på den livliga Alexandersgatan skulle det helt enkelt inte gå att arbeta på dagen, säger Kankkunen och pekar på två djupa schakt, runt vilka lastbilar och grävmaskiner av alla storlekar surrar på. När dagen gryr täcks schakten och maskinerna körs iväg.

Beredd på tröttheten

Helsingforsnatten är inte stilla. Spårvagnarna kör långt in på natten, taxibilarna kör nätterna igenom och också människor är igång nattetid under sommaren. Vid midnatt är det full rulle på Alexen.

– Fyllhundarna är kvicka att ge råd och lutar sig ibland för häftigt mot skyddsräckena. Hittills har det ändå inte uppstått någon farosituation, berättar Jarmo Kankkunen. För Kankkunen, som kommer från Kuopio är det intressant att följa med nattlivet i huvudstaden medan han arbetar.

Jarmo Kankkunen är fast anställd på det företag som har entreprenaden på Alexen. Det skulle ha funnits jobb också på hemorten. Det här arbetserbjudandet var ändå så pass intressant i sig, utöver att jobbet dessutom ger bättre betalt.

Alexandersgatan ska bli som ny fram till slutet av år 2003. Arbetet utförs under tre somrar från maj till november. Den här sommaren förnyas alla vattenledningar, avlopp och kablar som löper under gatan.

På nätterna jobbar 12—13 man och som bäst fem grävmaskiner samtidigt. Harri Kankkunen berättar att en del av arbetarna jobbar i skift medan andra gör bara nattjobb.

Ansvarige mästaren själv berättar att han har orkat förvånansvärt väl med nattarbetet, som återkommer varannan vecka, fastän man var tröttare än vanligt under den hetaste perioden.

– För företaget avviker inte nattarbetet från dagsjobben på annat sätt än att nattarbetet är dyrare. Vi har berett oss på att tröttheten skapar problem, men det här har förlöpt bättre än väntat.

Vacker sommarmorgon bäst

Klockan tickar mot midnatt och grävmaskinsföraren Heikki Anttila har skaffat sig en knackkorvssemla. Anttila har en lång arbetserfarenhet men före det här Alexenjobbet hade han inte jobbat nattskift annat än som ung man på pappersfabrik.

– Nog kändes det alldeles hemskt i början. Under de första två veckorna lyckades jag inte få sömn på dagen just alls. Det kändes som om man hela tiden gick omkring med baksmälla, beskriver han och skakar på huvudet.

Under sommarens lopp vande man sig vid nattrytmen. Nu intygar Anttila att han inte är trött under arbetsskiftena.

– Jag har njutit i fulla drag av de vackra sommarmorgnarna. Jag går först vid tolvsnåret och lägger mig.

Sami Wahlsten som hänger vid spadskaftet är en av de yngsta i arbetslaget. Wahlsten berättar att han ofta fortsätter rätt på nattskiftet med ett morgonskift.

– Jag jobbar i veckan och på veckosluten vilar jag och träffar vänner. Jag sover med öronproppar i åtta timmar efter nattskiftet, konstaterar den unge mannen och tillägger att han har räknat ut att han under sommarnätterna har lärt sig åtta olika arbetsskeden i gatubyggnad.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 3.9.2001 nr 7/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)