. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Arbetsmarknadsbarometern

Regeringspartierna löntagarvänliga

pune.gif (67 bytes)  Höstens arbetsmarknadsbarometer har fokuserat på partiernas löntagaridentitet och på hur den har förändrats efter riksdagsvalet. Vänsterförbundets, samlingspartiets, de grönas och sfp:s betyg för sitt arbete löntagarna till fromma är exakt det samma som i februari. Däremot har de två stora regeringspartierna sdp och centern förbättrat sitt rykte i medborgarnas ögon: sdp med två och centern med sex procentenheter.

Sdp har som regeringsparti lyckats öka sitt försprång till andra stora partier; partiet får godkänt för sin löntagarvänlighet av alla befolkningsgrupper. Centern har ökat sitt försprång till samlingspartiet: en knapp tredjedel av finländarna tror på samlingspartiets förmåga och vilja att driva löntagarnas intressen.

De här uppgifterna framgår ut Finska Gallups arbetsmarknadsbarometer som har gjorts på uppdrag av FFC. I den intervjuades under perioden augusti—september 1 004 finländare över 15 år.

Mest övertygande i sin kamp för att minska arbetslösheten är återigen fackföreningsrörelsen. 58 procent av finländarna menar att facket arbetar seriöst för att öka sysselsättningen. Fackföreningsrörelsen får alltid det bästa betyget i de här mätningarna. Republikens president Tarja Halonen stiger ändå allt högre för var gång och får nu ett nästan lika gott betyg för sin sysselsättningspolitik som facket.

Allt bättre betyg

FFC är den intresseorganisation som får det bästa betyget varje gång och i den aktuella barometern säger sig två av tre finländare uppskatta organisationens arbete minst "rätt mycket". FFC värderas jämnt över hela fältet, bara lantbruksföretagarna förhåller sig relativt kritiskt till organisationen.

Övriga organisationer värderas ganska jämnt. Det nästbästa betyget får den här gången Företagarna i Finland och Servicearbetsgivarna. Organisationsfolkets värderingar har på lång sikt varit synnerligen stabila. Uppskattningen av FFC har med tiden ökat nästan trendartat.

Medborgarna är fortfarande övertygade om det finländska avtalssystemets förträfflighet. Mer än åtta av tio finländare tror att arbetarna skulle råka i kläm om man kom överens om arbetsvillkoren uteslutande på arbetsplatserna.

En majoritet av finländarna förhåller sig försiktigt positiva till utlänningspolitiken. Attityderna har emellertid blivit aningen mer positiva. Sjuttio procent av finländarna betonar vikten av försiktighet härvidlag och kräver att invandringen begränsas. Men också de som tror att Finland inom 10—15 år behöver kännbart mer utländsk arbetskraft blir allt fler.

Arbetsmarknadsbarometern kan studeras i sin helhet (på finska) på FFC:s webbsidor, www.sak.fi

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)