. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

EU-kommissionen vill ändra finländska arbetslöshetsskyddet

pune.gif (67 bytes)  EU-kommissionen planerar ändringar i den förordning som stadgar om spelreglerna för utbetalning av socialskydd då en människa flyttar från ett land till ett annat inom unionen. Ändringsförslagen gäller framför allt det finländska arbetslöshetsskyddet. Om kommissionen får igenom ändringarna blir det svårare att bedriva en aktiv arbetskraftspolitik och de arbetslösa kommer att behandlas olika i förhållande till varandra, anser man på FFC.

Förordningen gäller koordineringen av socialskyddet inom EU och EES-länderna. Huvudregeln i den gällande förordningen är att en arbetslös kan få arbetslöshetsförmåner bara i det land där han senast arbetade. Han bör också vara bosatt och arbetssökande i det landet. Av de finländska arbetslöshetsskyddsformerna gäller detta den inkomstrelaterade och grunddagpenningen. Till den som har arbetsmarknadsstöd betalas inte stödet till ett annat land.

Ojämlikhet hotar

Kommissionen föreslår att en arbetslös, som senast arbetade i ett annat land än hemlandet, ska få arbetslöshetsdagpenning av landet han arbetade i också till hemlandet under sex månaders tid. FFC:s socialpolitiska sekreterare Mirja Janérus säger att det är frågan om en stor principiell skillnad i förhållande till tidigare praxis om man börjar betala ut dagpenning till en person som inte är arbetssökande i det land som betalar. FFC anser att kommissionen förslag bör förkastas.

– Om det förverkligas försvårar det förutsättningarna för att bedriva en aktiv arbetskraftspolitik och leder till att de arbetslösa blir ojämlika i förhållande till varandra, d.v.s. då gäller olika ersättningsgrund för de arbetslösa i ett och samma land, säger Janérus.

Inom FFC tror man att förändringen också skulle leda till att arbetslöshetsskyddet lockar till säsongarbete i ett annat land.

Kommissionen föreslår också att den tid man är arbetsansökande i ett annat land medan man får arbetslöshetsdagpenning i utgångslandet förlängs från tre till sex månader. FFC anser inte förslaget motiverat då man också hittills nationellt kunnat tillämpa en längre betalningstid. Den här punkten i kommissionens förslag har väckt kraftigt motstånd i en del av medlemsländerna.

Arbetsmarknadsstödet öppet

Janérus anser att det finländska arbetsmarknadsstödet får en oklar roll i kommissionens ändringsförslag. Finland har föreslagit att handikappstödet, pensionärernas boendestöd, invandrarnas specialstöd och arbetsmarknadsstödet ska betraktas som förmåner man inte behöver betala ut till ett annat land. Den europeiska arbetsdomstolens linje har varit att slopa förmåner som betalas ut bara till dem som bor i det betalande landet. Arbetsdomstolen har bl.a. tidigare slagit fast att det hemvårdsstöd som betalas i Finland är en förmån som bör betalas också till människor som bor i ett annat EU-land.

Kommissionens mål är att EU:s toppmöte i december ska kunna enas om den förordning som gäller koordineringen av socialskyddet. Beslutet förutsätter att medlemsländerna är eniga, vilket Janérus ser som orimligt inom ramen för den snäva tidtabellen.

– Man får inte vara beredd att i enighetens namn svälja lösningar som bara ökar problemen, säger Mirja Janérus och tillägger att alla ändå är eniga om att den nuvarande förordningen är rörig och att det finns behov av att skriva om den.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)