Alarmklockor
Den
ekonomiska gråzon som förekommer i restaurangbranschen uppvisar tydliga tecken på
organiserad brottslighet. Kriminella ligor upprätthåller ett flertal restauranger som
används för penningtvätt. Betecknande för denna gråzon är att krogarnas
ägarförhållanden är vaga. Korsägande och bulvaner ligger ofta bakom då man börjar
utreda ägandet. Ägare på pappret kan vara t.ex. barn, makar och släktingar.
Grå ekonomi inom restaurangbranschen förekommer i små restauranger och pubar och är
ett storstadsfenomen. När man börjar nysta upp till exempel de anställdas
lönetillgodohavanden upptäcker man att inte bara löner utan också skatter,
socialavgifter, pensionsavgifter liksom alkoholskatter och olika tillstånd är obetalda
och arbetslistor existerar inte. Brottsliga pengar handlar också om försäljning av
illegal tobak och alkohol, konstaterar ansvarige avtalssekreteraren, juristen Nikolas
Elomaa på Servicefacket. Han ansvarar för avtalsverksamhet och näringspolitik inom
restaurangbranschen.
Det senaste nya är att man tar in stora vinlaster från andra EU-länder för s.k.
eget bruk och säljer vinet i restaurangerna.
De organiserade brottslingar som på det här sättet har etablerat sig i
restaurangbranschen är enligt Elomaa helt igenom finländska och deras syfte är ofta
penningtvätt.
Den farligaste länken på gång nu är ändå östmaffian och här rör det sig
om både narkotika och prostitution.
Illegal arbetskraft har ännu inte blivit ett så stort problem inom
restaurangbranschen som på byggena men i framtiden väntar sig Elomaa att det blir
vanligare åtminstone inom städbranschen.
Oklarheter och brott hopar sig
Den grå ekonomin inom restaurangbranschen uppskattas omsätta omkring 300 miljoner
euro årligen. De stora kedjorna har enligt Nicolas Elomaa nära nog rena papper för i
dem är det betydligt svårare att undanhålla pengar från kassan. I små krogar är det
däremot rätt enkelt att stoppa undan pengar och det är också i dem det förekommer
illegal sprit och tobak.
Fokus i det s.k. Virke-projektet som är ett utvecklingsprojekt olika myndigheter
emellan ligger nu på restaurangbranschen, berättar Elomaa. Servicefacket har arbetat
enträget tillsammans med arbetsgivarförbundet för att få bort den grå businessen
från restaurangbranschen. Elomaa lovordar också Byggnadsförbundet för dess aktivitet
för att avslöja svartjobb. Den har för sin del lett till att myndigheterna har vaknat
och ökat övervakningen. Ändå är resurserna alltjämt alltför små, menar han.
Servicefacket kan inte som förbund göra särskilt mycket för att motarbeta
den grå ekonomin, men vi har börjat meddela myndigheterna om alla misstänkta fall vi
uppdagar.
Våra misstankar vaknar i allmänhet när vi börjar utreda arbetstagarnas
lönetillgodohavanden. När t.ex. den utskänkningsansvariga inte har fått de tillägg
som hör till ansvaret märker vi att ansvaret inte är tillbörligt fördelat och då
finner vi ofta också andra brott mot alkohollagen. De obligatoriska arbetsturlistorna
lyser också ofta med sin frånvaro. De här fungerar som alarmklockor och bakom dem finns
alltid också andra oegentligheter.
En del brott som förekommer i branschen kommer fram då de anställda delger
Servicefacket sina misstankar eller då företag tar kontakt med arbetsgivarförbundet. I
synnerhet på små orter händer det ofta att ett företag anmäls av ett annat företag
men på stora orter drunknar de i massan.
Lagar på lappländskt vis
De etniska restaurangerna har enligt Nicolas Elomaa helt oförtjänt utpekats som den
stora syndabocken. Det är ändå sällsynt med problem i dem. I lunchrestauranger är det
svårare att gömma undan pengar för beskattaren än på små pubar där alkoholskattens
andel är stor.
Det är lätt att grunda ett företag i restaurangbranschen och det finns ett stort
utbud på lämpliga lokaliteter. Frestelsen är stor. Största delen av problemen
förekommer i små restauranger. I Lahtis har det förekommit en hel del problem och i
Uleåborgstrakten har man länge haft en prisspiral som inte är sund. Myndigheterna har
nu Uleåborgskrogarna under sträng uppsikt.
Man kunde önska sig en motsvarande myndighetsaktivitet på annat håll också.
Myndigheternas intresse varierar storligen och Lappland är ett kapitel för sig.
I Lappland säger man att man följer Finland lagar när de är vettiga. Alla
bestämmelserna bryr man sig inte om att följa men det ser också myndigheterna långt
mellan fingrarna med. Men absolut sett rör sig de stora svarta pengarna i södra Finlands
städer.
Kunderna har svårt att se om en restaurang rör sig i ekonomins gråzoner. Men om man
får en pizza för två euro kan man redan ana att det inte i längden är möjligt att
uppfylla alla förpliktelser till punkt och pricka. Och visst lägger kunden märke till
om det inte säger klirr i kassan och inget kvitto syns till. Då går ofta pengarna
förbi kassaströmmen och skattebjörnen.
Kundövervakning är nog svår i branschen, medger Elomaa och konstaterar att
han i högre grad litar på att fiffel avslöjas av de anställda och av myndigheterna.
AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

ALARMKLOCKOR
i servicebranschen
Kassaapparaten används inte.
Du får inte kvitto på inköpet.
Drinkarna blandas med rysk lemonad och viner.
Innestående löner.
Ansvarstillägg obetalade.
Turlistor saknas.
En del av lönen erbjuds eller krävs svart.
Krogen säljer alkohol som har köpts för eget bruk.
|
Löntagaren 2.4.2004 nr
3/04