. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Anita Spring. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

EU-parlamentsvalet berör oss alla i högsta grad

ANITA SPRING

pune.gif (67 bytes)  I juni väljs EU:s riksdagsledamöter som kallas meppar (Member of Parliament). Vi finländska löntagare har all orsak att delta mangrant i EU-parlamentsvalet. Finlands röstningsprocent i det senaste EU-valet 1999 var skamfullt låg; endast 31,4 % av finländare röstade. Endast holländarna och britterna hade lägre röstningsdeltagande. Ca. 70–80 % av vår finsk lagstiftning härstammar från de direktiv EU-parlamentet fattar beslut om. Så vem som sitter i EU-parlamentet och beslutar har en verkligt stor betydelse också för oss löntagare och vår vardag. Direktiven berör m.m. flera arbetslivsfrågor.

En aktuell fråga är ett förslag till direktiv för inre marknadens tjänster. Om direktivet godkänns i den form det för tillfälle har skulle det betyda att då ett bemanningsföretag hyr ut en arbetare till ett annat EU-land kunde företaget tillämpa de arbetsvillkor företaget tillämpar i sitt ursprungsland.

Från och med den första maj 2004 får EU 10 nya medlemsländer, en del av dem har en lönenivå som är en tredjedel av den finländska. Av dessa nya medlemsländer ligger Estland, Lettland och Litauen nära Finland och man kan föreställa sig vilket problem ett dylikt direktiv skulle innebära på vår arbetsmarknad.

När facket har ställt krav på att alla som jobbar i Finland skall ha samma arbetsvillkor oberoende av nationalitet har detta i arbetsgivarkretsar påståtts att facket är invandrarfientligt och osolidariskt. Så är det inte utan vad facket vill är att alla som jobbar i Finland skall behandlas rättvist och jämställt och att invandringen inte skall skapa lönedumpning på våra arbetsmarknader. Vi vill också att finska myndigheter har rätt att övervaka arbetsvillkoren för alla som jobbar i Finland.

Till EU-parlamentet väljs 732 ledamöter. Finland har efter valet 14 ledamöter i stället för nuvarande 16. Minskningen beror på EU-utvidgningen. De här ledamöterna blir valda oberoende av röstningsaktiviteten. Men som i alla andra val gynnar en hög röstningsaktivitet arbetarpartier och en sämre röstningsaktivitet de borgerliga partierna. I EU-parlamentet är det ju inte fråga om att ledamoten representerar sitt eget land utan frågan är vilken ideologi en parlamentsledamot står för. Det är alltså fråga om vänsterpolitik och högerpolitik. Arbetet på parlamentet utförs i de politiska grupperna, inte i nationella grupper. Lyckas vi och våra broderpartier i olika EU-länder få invalda våra kandidater har vi också goda möjligheter att driva igenom frågor som är viktiga för oss löntagare samt bibehålla och utveckla välfärdssamhället och dess värde också i det nya EU som från den första maj 2004 har 10 nya medlemsländer och 74,1 miljoner fler medborgare.

Diskutera på arbetsplatsen om vikten av att rösta i EU-parlamentsvalet. Ta med dina arbetskompisar och gå och rösta redan under förhandsröstningen den 2–8.6.2004! Det kan ju hända att den egentliga valdagen den 13.6.2004 är en vacker sommarsöndag och att alla inte hinner i tid från stugan till vallokalen. Därför gäller det att använda sin rösträtt i god tid.

    Löntagaren 7.5.2004 nr 4/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)