. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Semester på rea

pune.gif (67 bytes)  Det blev igen en gång för mycket ätande, drickande och härjande under semestern! Är det månntro möjligt att fira semester som inte slukar så mycket pengar? Om det duger med något annat än hotellboende och matlagning inte känns för motbjudande är det helt möjligt att klara av semesterresan för en billigare slant.

Man måste inte åka från ett upplevelseland till ett annat Finland runt. Också i närmiljön finns det de mest underbara semestermål och sevärdheter, och det bästa av allt: en del av dem är helt gratis.

På Kolis sluttning är det skäl att ta ett hårt tag om minstingen. Från toppen ned är det 347 meter. Foto: JAAKKO KILPIÄINENEn förmånlig semesterresa kräver noggrann planering för många av de billiga nöjena är antingen väldigt populära eller svåra att finna. Om man däremot hör sig för hos en turistbyrå i god tid om en tänkbar rutt kan man sedan improvisera hur mycket som helst på själva resan.

Bråttom ska man inte ha om budgeten är knapp för en av idéerna med att resa billigt är att gripa chansen när den dyker upp. Foten ska vila lätt på gaspedalen och man ska vara redo för plötsliga u-svängar om man ser något intressant. Då är det klokt att stanna upp direkt istället för att susa förbi och tro att det dyker upp nya tillfällen.

Det är också fiffigt att välja mindre vägar, de är dessutom oftast roligare. Man kör genom vackra landskap, kan upptäcka fina badstränder och mysiga kaféer.

Lågbudgetresenären ska ha en vettig packning: kylkasse, plättpanna, kastrull och andra attiraljer. Då kan man kocka vid behov och på platser där det är möjligt. Många av de eld- och grillstäder som finns kan man komma åt med bil. Har man med sig sovsäckar och tält kan man t.o.m. improvisera sina övernattningar vid behov.

Vi föreställer oss en fyra personers familj på väg med bil genom östra Finland. Familjen startar i Joensuu och färden går till Koli, Kuhmo, Kajana, Kuopio och via Nyslott till Imatra och tillbaka hem till Joensuu.

karta-semester.gif (16001 bytes)

Plock ur familjens kördagbok

Från Joensuu till Koli väljer vi väg genom vårt nationallandskap för dess skönhets skull, inte för att komma snabbt fram. Strandvägen som börjar i trakten av Eno—Ahveninen är underskön. I Koli åker vi gratis med panoramahissen och klättrar sedan brant upp för trapporna till Ukko-Kolis högsta topp.

Vi besöker bergen Ukko-Koli, Akka-Koli och Paha-Koli. På Akka-Kolis släta över två miljarder gamla vita klipphällar dukar vi upp vår medhavda lunch på medhavd bordduk, vilken lyx!

Vi går en lite längre men lättare väg tillbaka till bilen. Med den åker vi en sväng till Loma-Kolis campingplats för att ta igen oss på sandstranden. De vuxna häller upp sitt kaffe ur termosen men barnen får glass.

Så blir det kvällstorg, Finlands största och livligaste, som finns i Nurmes, innan vi styr vidare mot Kuhmo. Lägerplats har vi reserverat på Lentuankoski campingområde, femton kilometer utanför Kuhmo. Barnen plumsar i sjön, far i huset prövar fiskelyckan i forsen. Efter kvällsbastun grillar vi fisk över öppen eld och smakar på pirogerna och kalakukkon vi köpte på torget.

Till efterrätt steker vi plättar. Smeten har vi med oss hemifrån, den hade vi fryst in i en flaska. Den frusna flaskan har kylt ner de andra varorna i kylkassen. Till plättarna äter vi blåbär som vi plockar i närheten.

Dagens kostnader

Foto: JAAKKO KILPIÄINENMaten: 70 euro för en riklig och nästan lyxig lunch, morgonmål, eftermiddagskaffe och kvällsvard. En hel del har dessutom blivit över till nästa dag. Övernattning i Lentuankoski (en två personers bod med två extra bäddar) 26 euro, inalles 96 euro.

För jämförelsens skull noterar vi: ett dygn på restaurang och hotell i Koli hade kostat sammanlagt 194 euro. Om vi hade valt en billigare rätt i Koli panoramarestaurang hade maten kostat 55 euro (exklusive måltidsdrycker), enkel kvällsmåltid i kaféet 20 euro, öl till de vuxna cirka 10 euro. Inkvartering i familjerum på Hotell Koli till specialpris 109 euro.

Sevärdheter behöver inte kosta

Museer som tar någon enstaka euro i inträde och gallerier med fritt inträde finns det i varenda by. Pärlor längsmed den beskrivna rutten är naturvetenskapliga museet i Kuopio och Nyslotts museum i Riihisaari vid vars brygga tre ångbåtar ligger för ankar. Statymuseet i Koitsanlahti i Parikkala är också sevärt, Veijo Rökkönens över hundra statyer från en skapande period på fyrtio år.

Kyrkorna har fritt inträde. Inte heller landsvägsfärjan kostar någonting men ger den bilburna en möjlighet att sträcka på benen en stund i den sköna insjönaturen. Färjfästena är inprickade på vägkartan.

Naturupplevelserna är ofta helt gratis. Sommarens kvällsföreställningar vid Imatraforsen är gratis liksom Väisälänmäki i Lapinlax, som öppnar nationallandskapet via en tre kilometers naturstig och ett utsiktstorn. Fåglar kan man bonga i Siikalahti i Parikkala där Finlands största fågelsjö är belägen. Fågeltornet ligger inte ens en kilometer från parkeringsplatsen och gratis guidning finns på plats.

Roliga och billiga rastställen

Takko-Baari i 70-talsstil med gratis jukeboxar ligger 20 kilometer norrom Idensalmi och är en upplevelse.

Badstränderna i Kesälax med sitt kristallklara vatten vid Puruvesi strand och Pöljä hembygdsmuseum i Siilinjärvi är också värda ett besök.

Den sparsamme slår läger på campingområden, tar in på vandrarhem och stugor eller slår upp sitt tält i naturen. Om man är bilburen lönar det sig att söka upp lägerplatser utanför tätorterna.

Det finns också annat man kan göra på sin semester: packa med en fotboll eller delta i bobollsmatcherna i Kides eller Sotkamo, besök en dansbana eller en sommarteater. Plocka bär och svamp och fiska. Det är upplevelser som dessutom bidrar till hushållskassan.

Ät billigt

A och O är den egna aktiviteten. Om man ids laga maten själv är det roligt att köpa sin potatis och fisk och sitt bröd på det lokala torget eller i den lokala butiken eller att mumsa i sig något gott på torget eller i hamburgerbaren.

Bensinstationerna erbjuder inte nödvändigtvis den förmånligaste menyn utan det lönar sig att söka upp en matplats med lokalfärg och lämpliga priser om man en gång bestämmer sig för att äta ute.

JOHANNA WESTERSUND
Bilder: JAAKKO KILPIÄINEN

Löntagaren 7.5.2004 nr 4/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)