
Humorn frodas i personalrestaurangen
ISS har en personalrestaurang
där atmosfären präglas av humor. Personalen uppskattar den respons de får av såväl
kunder som förmän.
På restaurangen Makua ja mukavuutta i Mårtensdal i Vanda betjänas
femton kundföretag av restaurangens femton anställda. Köket är förnyat och rymligt
och erbjuder goda arbetsförhållanden. Servicechef Tuula Lötjönen har inte haft
svårigheter att få arbetsfolk.
 Viktigt för Tuula
· att arbetet är intressant
· ett arbete, där man känner
att man uppnår någonting
· trevliga arbetskamrater
· möjlighet att ta
egna initiativ
· att man träffar människor
Personalomsättningen är rätt liten, säger hon.
Lötjönens arbetsteam placerar sig över medeltalet i flera av de faktorer som mättes
i en trivselundersökning inom ISS. Samhörigheten är god, goda prestationer noteras,
arbetstagarna får chans att visa vad de går för och deras arbete uppskattas.
Den goda arbetsplatsen är ett resultat av en målmedveten strävan.
Var och en i vårt team kan påverka sitt eget arbete. Jag har sagt till dem att
de ska göra som de finner för bäst, om inte förmannen är på plats. Jag bär
ansvaret, säger Tuula Lötjönen. Hon gör som en god chef förväntas göra.
Ett internt belöningssystem beaktar goda arbetsprestationer och respons ges också i
övrigt.
Om vi har uppnått våra mål firar vi det tillsammans på ett eller annat
sätt.
Den goda andan avspeglas också i statistiken över sjukfrånvaro. Visserligen är
restaurangens arbetstagare unga, och också det inverkar på de låga
sjukfrånvarosiffrorna.
Tuomo vill lära sig nytt
Kocken Tuomo Saukkonen har arbetat på hotell, restauranger och också på en
annan personalrestaurang. Han menar att ISS:s personalrestaurang är en bra arbetsplats.
Viktigt för Tuomo
· att arbetet är intressant
· trevliga arbetskamrater
· möjlighet att ta egna initiativ
· ett arbete, där man känner att
man uppnår någonting
· ett arbete, som uppskattas av andra
Det som gör det här till ett bra jobb är att arbetet är omväxlande. Varje
dag lär man sig något nytt: i det här yrket blir man aldrig fullärd. Det är viktigt
med trevliga arbetskamrater och en god atmosfär på jobbet. Hos oss är stämningen lätt
och humoristisk.
På Tuomos lista över de fem viktigaste faktorerna i jobbet ryms inte en god lön.
Lönen är rimlig men pengar är inte lika viktigt som att jag får känna att
jag är i balans med mitt arbete. Vettiga arbetstider är viktigare än lönen. Jag
uppskattar att kunna freda veckosluten för mitt privatliv. Jag har erfarenhet också av
motsatsen.
Tuomo har också erfarenhet av att ha bytt till ett jobb med lite sämre lön, för
trivselns skull.
Om jag inte trivs så byter jag. En ny arbetsplats kräver bara ett par
telefonsamtal.
En bra arbetsledning innebär, enligt Tuomo, att arbetet är väl organiserat och
informationen löper som den ska. Också responsen är viktig.
Viktigare än förmännens respons är ändå kundresponsen. Om man ska lära
sig mer är all feedback viktig.
För Merje är lönen viktig
Merje Demirbas arbetar med mångservice på restaurangen Makua ja mukavuutta.
Hon har fått kock- och konditorutbildning i Estland. Inom mångservicen är hennes
arbetsbeskrivning verkligen mångsidig.
Viktigt för Merje
· att
lönen är god
· trevliga
arbetskamrater
· att
arbetet är intressant
· en
säker arbetsplats
· inte
för mycket stress
Jag arbetar som kock, jag bakar, röjer borden i restaurangen, dukar, hjälper
till vid disken, räknar hon upp.
För Merje är det viktigaste att lönen är god. Den nuvarande arbetsplatsen motsvarar
inte förväntningarna och Merje är inte den enda på ISS som är missnöjd:
trivselundersökningen avslöjade att lönenivån på ISS inte är särskilt
konkurrenskraftig.
De trevliga arbetskamraterna och det mångsidiga arbetet gör det här till ett
bra jobb. Jag uppskattar att arbetsplatsen är säker, för då jag bodde i Österbotten
var jag antingen arbetslös eller fick jobb som inte motsvarade min utbildning eller mina
förväntningar, säger Merje.
En viktig egenskap för ett gott arbete är enligt Merje att det inte är alltför
stressigt.
Idealarbetsplatsen är en sådan som har tillräckligt med folk och man får
utföra sitt jobb väl.
Trivselundersökningen avslöjade också att personalrestaurangens personalstyrka
upplevs som för liten, och här var missnöjet större än genomsnittet på ISS.
LEENA
SERETIN
Översättning: ASTRID NIKULA
Löntagaren 28.9.2006 nr
8/06
|