. vane.jpg (302 bytes)

Svensk medlemsservica
en självklarhet för Lauri Lyly

  Lauri Lyly, CV

pune.gif (67 bytes)  Öppen, beslutsam, en reformivrare. Så beskriver FFCs nya ordförande Lauri Lyly sig själv kort och tveklöst då Löntagaren får en första intervju i ordförandens rum — ett hörnrum med utsikt både över Hagnäs torg och havet ända till Högholmen.

Österbottning är Lyly, född i Seinäjoki men uppvuxen i Bötom, Karijoki granne till Kristinestad.

Lauri Lyly var strålande glad över att ha valts till ordförande för FFC. Glad var han också över att kampen mellan de tre kandidaterna varit ytterst saklig. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Det österbottniska arvet syns nog i rättframhet, i n önskan att gå rakt på sak, funderar han.

Vi ägnar oss åt lite karaktärsdrag till. Allt sedan Lauri Lyly som femtonåring började på elmontörslinjen i Vasa yrkeskola har han arbetat på tvåspråkiga orter: i Vasa, Kristinestad och Lovisa. Lite mindre svenskt blev det under de sju åren som Elförbundets ordförande i Tammerfors, men många medlemmar i förbundet har ju svenska som modersmål.

– Den finlandssvenska kulturen karakteriseras av ett öppnare sätt att se på saker och ting, en viss lättsamhet. Jag har haft att göra med många finlandssvenskar och vi har kommit väl överens, säger Lauri Lyly, själv rapp i taget och snabb i vändningarna.

För Lauri Lyly är det en självklarhet och en odiskutabel rättighet att de drygt 40 000 finlandssvenska medlemmarna i FFC-förbunden ska få medlemsservice på sitt eget språk.

– Kiljavainstitutet ska erbjuda kurser på svenska då förbunden inte ensamma får ihop deltagare till utbildning. Löntagaren, liksom Palkkatyöläinen, har en viktig roll att föra ut budskap till medlemmarna, men vi får se framöver vilka kanalerna är, säger han.

EFS roll stärks men NFS behövs

Även om Lauri Lyly ser de svenskspråkiga medlemmarnas roll i FFC som viktig i sig påpekar han att det att värna om en minoritets intressen ger en bra grund att också förstå nyfinländarnas behov.

– Varje språklig minoritet är en rikedom. Mångkultur är bra. Vi måste försöka förstå nyfinländarnas kulturella bakgrund och uppmuntra dem att kandidera för fackliga poster på arbetsplatserna. I en del förbund har vi redan utlandsfödda förtroendevalda.

Spelreglerna på arbetsmarknaden ska också garantera nyfinländarna samma arbetsvillkor som oss alla andra.

Arbetskraftens fria rörlighet är en faktor som gör att Lauri Lyly är övertygad om att Europas Fackliga Samorganisation EFS roll ytterligare stärks framöver.

– Men Nordens Fackliga Samorganisation NFS behövs också i fortsättningen. Vi kan skapa en gemensam nordisk opinion och få gehör för den i Europa, säger han och lyfter upp den gemensamma nordiska verksamhetskulturen, det viktiga informationsutbytet länderna emellan.

FFCs roll

FFC är den organisation blickarna riktas mot i arbetsmarknadsfrågor, kanske med speciellt intresse nu ordföranden bytts. Finlands Näringsliv EK:s åsikt att de inkomstpolitiska avtalens tid är förbi, gör att FFC måste ta sig en funderare både hur trepartssamarbetet ska fås att fungera väl framöver på de många sektorer som återstår även om löneförhandlingarna flyttas ned till förbunds- och lokal nivå.

Också internt ser FFC över arbetsfördelningen. Det ska vara raka rör så alla vet vilka uppgifter som hör till lokalnivån, vilken är medlemsförbundens roll och vilken centralorganisationen FFC:s

Lauri Lyly lyfter också upp fackavdelningarna.

– Kan de ha en roll i lokalförhandlingarna och i så fall vilken, säger han.

För lokala förhandlingar ska inte alltid ses som något av ondo, även om de fick en negativ klang under krisen i början på 90-talet — förhandlingar ledde oftast till varsel och uppsägningar. Även om vi lever mitt uppe i en ekonomisk kris just nu, betonar Lyly att det är möjligt att förhandla fram mycket positiva saker också lokalt för att utveckla arbetsplatserna.

Raketstart

För en FFC-ordförande är programmet intensivt. Efter valet förra torsdagen där Lyly höll ett linjetal, fortsatte det med fullmäktigemöte på fredagen. Första arbetsdagen vid Hagnäs torg var igår och startade men en personalinfo klockan nio. På det följde ledningsgruppen där linjedragningar gjordes.

Så checkade Lauri Lyly kalendern med Lauri Ihalainens tidigare sekreterare Marianne Uusikoski som nu blir hans högra hand och med sin egen tidigare sekreterare Kirsi Sainio på avdelningen för intressebevakning. Så var det dags för första mötet på EK i sin nya roll.

– Ett par månader framåt handlar det mest om arbetskarriärdiskussionen, avtalsrundan, EFS-möte, förbundsmöten och om att få omorganiseringen av vår byrå igång, säger Lauri Lyly.

Intervjun är slut. I sekreterarens rum väntar redan nästa besökare.

INGEGERD EKSTRAND
Foto TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Lauri Lyly

  • Född i Bötom 1953
  • Gift, tre barn: Mika, Janne och Annika
  • Elmontör
  • Apparat- och instrumentmontörsubildning
  • Yrkesexamen 1975
  • Anställd vid Strömberg Oy i Vasa, Pohjolan Voima i Kristinestad, Imatran Voima i Lovisa
  • Huvudförtroendeman på kärnkraftsverket i Lovisa 1982-89
  • Avtalssekreterare på Elförbundet i Tammerfors
  • Ordförande för Elförbundet — och medlem i FFCs styrelse — 1997-2004
  • Chef för FFCs intressebevakningsavdelning sedan december 2004, vid sidan om projektchef för TEAM oktober/2007- mars/2009
  • Fackliga kurser, kurser i organisationskunskap, ekonomisk politik, försvar m.m.
  • Förtroendeuppdrag inom Elförbundet: avdelningsförtroendeman, fackavdelningens sekreterare, distriktssekreterare, kongressombud, medlem i förbundsstyrelsen
  • Förtroendeuppdrag i SDP, medlem i Lovisa stadsfullmäktige och stadsstyrelse

 
Löntagaren 28.5.2009 nr 5/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)