. vane.jpg (302 bytes)

Personalbiljetten kan sänka lönen

pune.gif (67 bytes)  Riksdagen håller på att höja ersättningsbeloppen för personalbiljetterna. Problemet är att förslaget gör det möjligt att personalbiljetten framöver kan ersättas som en del av lönen och inte endast som ett lönetillägg. I värsta fall kan det betyda en lönesänkning för arbetstagaren. För arbetsgivaren innebär den här modellen att arbetskraftskostnaderna minskar.

Om personalbiljetten blir en del av lönen, dvs. att arbetsgivaren sänker arbetstagarens penninglön med motsvarande belopp, kan arbetstagaren ha endast liten eller ingen nytta alls av arrangemanget eftersom semesterpenning och social trygghet inte intjänas med skattefria förmåner. När penninglönen minskar försvagas pensions- och dagpenningsförmånerna och andra sociala förmåner och lägre semesterpenning intjänas. Arbetstagaren kan förlora mer bara i semesterpenningen än vad förmånen av personalbiljetten är.

Finansutskottet föreslår att personalbiljettens helt skattefria belopp höjs till 300 euro från regeringens förslag på 200 euro, och därtill att den del som överskrider 600 euro höjs upp till 3 300 euro. Arbetstagarens nytta av detta kan maximalt bli över 2 000 euro i året när biljettens värde är 3 300 euro. Ändringen är betydande jämfört med dagens system och den uppskattas fördubbla eller tredubbla användningen av personalbiljetten. I dag utnyttjar endast ca 43 000 personer personalbiljetten.

FFC anser att personalbiljetten är förknippad med fler problem för arbetstagarna. Skattefria förmåner är orättvisa om de fördelas ojämnt gällande olika löntagargrupper. Personalbiljetten kan jämföras med lunchförmånen, men alla löntagare har inte möjlighet att använda kollektivtrafik på arbetsresorna. Personalbiljetten är ett svårtolkat system och den minskar rätten att avdra resekostnader i beskattningen.

PIRJO PAJUNEN

 

Löntagaren 10.12.2009 nr 10/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)