. vane.jpg (302 bytes)

Avtalsshopping, solidaritet EK och arbetstider där arbetsgivaren får bestämma 24 timma 7 dagar i veckan samt FFCs planer på att lägga ned Löntagaren och Palkkatyöläinen fick debatten att ta fart i fulmäktige.

EK skäller vid fel träd

pune.gif (67 bytes)  Hela förhandlingssystemet inklusive arbetsfördelningen mellan de olika nivåer förhandlingar förs på, koordinering både mellan arbetsgivare och löntagare samt löntagarna emellan liksom hur problem och tvister bör ses över, konstaterade FFC:s ordförande Lauri Lyly då fullmäktige möttes i Kiljava.

Kvartetten Jan Grönlund TEAM tv Lars-Olof Karlström Metall, Benita Julin Trä och Seppo Koskinen Byggnads diskuterarde under lunchpausen. Både Karlström och Koskinen kläv upp i talarstolen och talade varmt för Löntagaren och Palkkatyöläinen som papperstidningar ochkså framöver. Foto TUULIKKI HOLOPAINEN– I stället för att utveckla förhandlings-
systemet har EK med flera siktat in sig bara på strejkböterna, medan strejkerna minskat rejält, sade han och underströk att det väsentliga är att parterna har en likvärdig förhandlings-
position.

– En gemensam vilja att göra saker gör FFC starkast, sade Lyly.

Fullmäktigeordföranden Tuire Santamäki-Vuori påpekade att trots att EK tagit helt avstånd från centrala löneförhandlingar för alltid, har arbetsgivarna stramt koordinerat innehåll, löneförhöjningar och textfrågor vid förbundsförhandlingarna. De olikt långa avtalsperioderna spelar också arbetsgivarna i händerna. Också hon efterlyste koordinering av mål på arbetstagarsidan.

– FFC ska fortsätta kräva inpo. Vårt samhälle skriker efter solidaritet. En central uppgörelse skulle hjälpa upp vår nationalekonomi, sade Tarja Rännäri, SMU. –Arbetsuppgifter ska inte läggas ut, utflaggningen bör stoppas och satsningar göras för att ge unga jobb.

Grå ekonomi och avtalsshopping

Styrelsens vice ordförande Matti Huutola kritiserade staten för bristande agerande för att stoppa den grå ekonomin trots att staten årligen går miste om ca 4 miljarder euro i skatteintäkter.

– Den grå ekonomin ökar då straffen är obetydliga, vinsterna stora och risken att råka fast obefintlig, sade Huutola.

Avtalsshoppandet, företagens försök att ensidigt byta till för dem förmånligare kollektivavtal kritiserades i flera inlägg. Shoppandet måste ta slut. Kan inte förbunden påverka rasar organiseringsgraden snart ner på mellaneuropeisk nivå. Solidaritet efterlystes, liksom en linjedragning från FFC för gränstvister förbunden emellan.

– Rör inte den grundlagsbaserade strejkrätten, höj inte pensionsåldern så vi dör vid svarven i stället för att ge jobbet vidare till de många unga arbetslösa, och tvinga inte folk att flytta med jobbet, dundrade Juha Karppinen Metall.

Eija Paananen JHL ville få stopp på nedkörningen av arbetsvillkor. Kvinnor och invandrare, som lättare flexar, utnyttjas.

Finländarna är friskast i världen då de föds. Varför är då ungdomens pensionskostnader skyhöga och sjukfrånvaron bara ökar för de under 35, frågade Kari Lempinen PAU.

Med hänvisning till söndagsöppet och Livs förhandlingar framhöll Hannele Vuorio SEL att familjerna hamnar i kläm då arbetsgivarna allt mer bestämmer över arbetstagarna liv, 24 timmar i dygnet, 7 dagar i veckan,

FFC fick kritik för att inte synts till på Yrkes-FM i Uleåborg där unga tävlade i färdighet inför en publik på 50 000. Synlighet och sponsorering vid Kuopio 2011 önskades.

Försvar för Löntagaren och Palkkatyöläinen på papper

Elektronisk kommunikation ska vara det centrala i FFC:s framtida kommunkationsstrategi. Löntagaren och Palkkatyöläinen läggs ned vid årskiftet och ersätts av nyhetsbrev på nätet. Ungdomarnas Arvo skulle tillsvidare utkomma på papper, skissade organisationsdirektör Matti Tukiainen upp då han informerade fullmäktige om planen.

Ett tiotal ledamöter klev upp i talarstolen. Budskapet var entydigt: den elektroniska kommunikationen ska utvecklas men det är alltför tidigt att lägga ned papperstidningarna.

– Ska FFC svara med att lägga ned sina språkrör då arbetsgivarna skärper sin politik, undrade TEAMs Reijo Koskinen. – FFC upplevs då också som ännu mer avlägset, sade Koskinen.

Både han och Heikki Piskonen, Finlands socialdemokratiska journalistförbund, underströk att Löntagaren är den enda tidning på finlandssvenskt håll som lyfter fram den vanliga arbetstagaren. Piskonen är oroad över hur de svenska medlemmarna upplever en nedläggning och såg ingen möjlighet att öka det svenska innehållet i de redan fullspäckade förbundstidningarna.

– Här föreligger en klar motsättning, strategin lyfter fram behovet att berätta om arbetstagarnas vardag medan FFC vill flytta över kommunikationen till cyperrymden. En så stor reform kräver tid, sade Piskonen.

Seppo Koskinen, Byggnads och Pargas, tyckte han fått en våt trasa mot ansiktet med det abrupta beskedet om att tidningarna läggs ned vid årsskiftet.

– Löntagaren är synnerligen viktig för finlandssvenskarna i facket. Om tidningen läggs ned, förlorar FFC-förbunden dem, och det har vi inte råd med. Slå på bromsarna! Lång tid behövs innan vi helt kan gå över till nätet, även om den utvecklingen är den riktiga.

Också Lars-Olof Karlström, Metall och Jakobstad, ville ha time out.

– Tidningarna läses, det hörs alltid på stan då FFCs tidningar kommit ut. Håll kvar bägge tidningar som papperstidningar men utveckla nyhetsbrev på nätet vid sidan om.

PAMs ordförande Ann Selin kom med en retorisk fråga om facket och vänsterpressen småningom var mogna att diskutera en gemensam tidning.

FFC:s styrelse torde besluta om Löntagarens och Palkkatyöläinens vara eller icke vara vid sitt möte den 7 juni.

INGEGERD EKSTRAND

 

Löntagaren 27.5.2010 nr 5/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)