. vane.jpg (302 bytes)

Rena rean på avtal

pune.gif (67 bytes)  Arbetsgivarnas avtalsshoppande har helt tydligt tagit fart. Under de senaste veckorna har utmarscher och strejker varit arbetarnas sätt att protestera mot arbetsgivarnas enväldiga övergång till billigare kollektivavtal.

En annan tydligt arbetsgivartrend är att försöka splittra fackföreningsrörelsen, genom att skapa onödiga schismer och revirkonflikter mellan förbunden. Splittra och härska är en gammal beprövad metod.

Ur arbetstagarnas synvinkel är läget besvärligt, för den gällande lagstiftningen gör det möjligt för arbetsgivaren att bestämma vilket avtal som skall tillämpas på arbetsplatsen.

Metso Abp meddelade att bolaget börjar tillämpa teknologiindustrins avtal på Tamfelt i Tammerfors, istället för TEAM:s kollektivavtal för textilindustrin. Samtidigt har bussbolaget Helsingfors Busstrafik Ab övergått till AKT:s chaufförsavtal, då arbetsvillkoren hittills har förhandlats fram med JHL och Jyty.

I reklamutdelningen har man dragit det ännu längre, då arbetsgivaren grundade en "arbetstagarförening" med vilken man ingår kollektivavtal. Lönerna blir enligt avtalet några euro i timmen, vilket är avsevärt lägre än lönerna i PAU:s allmänbindande avtal.

Hårt spel om medlemsavgifter

Arbetsgivarna spelar ett hårt spel. Metso har rentav hotat med att sluta bära upp TEAM-medlemmarnas medlemsavgifter på Tamfeltfabriken och har sagt upp förtroendemannaavtalen.

Huvudförtroendeman Jarmo Järviö har föreslagit att ärendet avgörs i arbetsdomstolen, men till detta svarar Metso blankt nej.

– Det är snudd på brott mot organisationsrätten att rasera förtroendemannasystemet. Det är en mycket säregen åtgärd av ett bolag där staten är delägare, konstaterar Järviö.

Åtgärden får TEAM:s ordförande Timo Vallittu att höja sin röst.

– Det är ett svinaktigt beteende att sluta att bära upp medlemsavgifter. Liksom att bolaget helt enväldigt meddelade att det inte längre godkänner TEAM:s förtroendevalda. Här griper Metso in i människors grundläggande organisationsrätt.

– Man har sett dylikt beteende i riktigt små firmor, men av ett bolag där staten är delägare hade man nog inte väntat sig detta.

Vallittu påminner om att många företag där TEAM har medlemmar redovisar medlemsavgifter till flera olika fackförbund.

I företaget som har sina rötter i 1700-talet har man alltid tillämpat textil- och beklädnadsbranschens kollektivavtal — ett av de avtal som numera ingår i TEAM:s intressesfär. Bolaget är en av världens ledande tillverkare av tekniska textiler. Bland annat tillverkas vävnader för pappersmaskiner.

Hot och påtryckning

Också JHL och Jyty står med häpnadens finger i förvåningens mun inför agerandet hos Helsingfors Busstrafik och ägaren Helsingfors stad över den totala ignorans de har visat gentemot arbetarnas grundläggande rättigheter.

Arbetsgivarens förslag skulle bland annat leda till att semestern ensidigt förkortas med 1–2 veckor, ett fungerande arbetsskiftssystem skrotas och lönetilläggen försvinner.

JHL och Jyty lyckades till slut förhandla fram ett nytt kollektivavtal med Helsingfors Busstrafik.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

Löntagaren 27.5.2010 nr 5/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)