. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

Han placerar fackets pengar hos hyggliga arbetsgivare i sysselsättande företag

God etik är trumf

runu.gif (924 bytes) Ingen succé ännu
runu.gif (924 bytes) Svensk etik
runu.gif (924 bytes) Deltidsjobb i Holland visstids i Spanien

pune.gif (67 bytes)  Det finns en växande marknad för etiskt inriktade placeringsfonder, anser fondförvaltare Sami Sormunen på fondbolaget Conventum. Han grundar antagande på det faktum att etiska fonder i länder med mer utvecklat fondsparande har betydligt större marknadsandel än vad fallet är i Finland.

– Och Finland brukar följa de trender som gör sig gällande i stora världen — med några års dröjsmål.

I USA har fonder som placerar enligt etiska principer ca tio procent av marknaden, i Sverige närmare fem. I Finland är andelen ännu så blygsam som något över en procent, men fonderna har ändå fått fotfäste och kan väntas växa.

Sormunen påpekar att grundläggande etiska principer är något varje fondförvaltare beaktar. Om ett företag t ex blir känt för att ha kränkt mänskliga rättigheter är detta något fondförvaltare överlag noterar.

Men dessutom finns fonder där etiska regler av något slag direkt upptas i fondens policy. Inriktningen kan variera. Ofta handlar det om miljö; det kan handla om global rättvisa, hållbar utveckling, osv.

Goda företag sysselsätter

I Conventums fall är den etiska fonden, Vision, inriktad på bra personalpolitik. Man satsar på goda arbetsgivare som sysselsätter bra.

– Företag som satsar på personalens välmåga, utbildning och utveckling är företag vi satsar i. Uppsägningar och permitteringar gör att vi drar öronen åt oss.

Filosofin är att med en motiverad och kunnig personal har företaget goda förutsättningar att växa. Satsningar på personalen ses som bevis på att företagsledningen tror på framtiden.

Personalminskningar leder inte omedelbart till att Vision säljer ut sin aktiepost, men om de bedöms vara omotiverade eller vara ett långsiktigt strategiskt val, kommer en reaktion. Nu håller man på att avyttra innehaven i IT-företagen Sonera och Jippii.

– Företag som i en svår situation väljer permitteringar före uppsägningar, förhåller vi oss mer positivt till.

Att välja ut de goda företagen är inte helt okomplicerat, medger Sormunen.

– Vi har en kärntrupp av börsföretag, 40 – 50 stycken, som anses fylla de allmänna kriterierna. Bland dem väljer vi ut de företag vi för tillfället satsar på. Just nu ingår ca 30 företag i fondportföljen.

Urvalet baserar sig på fondförvaltarens bedömning. Han granskar företagens sysselsättnings- och anställningspolitik; intervjuar personalcheferna, studerar utvecklings- och utbildningsprogram samt allmänt uppgifter i medierna som berör företagen. Huvudförtroendemän eller andra personalrepresentanter har han inte hållit kontakt med. Gör företaget upp ett så kallat personalbokslut är detta en bra informationskälla.

Som stöd för fondförvaltaren finns ett placeringsråd med representanter för bl a arbetsmarknadsorganisationer, kyrkan, arbetskraftsmyndigheter och arbetslivsforskningen. Rådet fattar inga placeringsbeslut, men diskuterar principerna för placeringspolitiken.

Vision riktar sig till placerare som intresserar sig för företagens personalpolitik utan att för den skull vilja ge avkall på avkastningskrav. I praktiken handlar det om fackliga organisationer, en del samhälleliga institutioner och kyrkan. Fondkapitalet är i detta nu kring blygsamma 65 miljoner mark.

HANS JERN

Ingen succé ännult-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Fackcentralen FFC har placerat två miljoner mark i blandfonden Conventum Vision. FFC:s ekonomichef Mikko Paiho, som sitter med i fondens placeringsråd, säger att investeringen på kort sikt inte precis varit nån jätteframgång.

– Men vilka placeringar har nu varit det, med den börsutveckling vi haft.

Ett, i efterhand sett, strategiskt misstag av fonden var dock att man satsade för friskt på IT-företagen när de snabbt ökade sin personal.

Arbetet i placeringsrådet anser Paiho vara intressant och nyttigt. De principer fonden deklarerar följer man också i praktiken.

– På sikt tror jag att företag som i en nedgång håller fast vid sin personal vinner när konjunkturerna går upp och personalbehovet igen ökar.

Svensk etiklt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Svenska LO har, väglett av ett kongressbeslut, antagit etiska regler för sin kapitalförvaltning. Oetiska företag skall inte få smyga sig in i LOs aktieportfölj.

I den etiska bedömningen stöder sig LO på befintliga regelverk: Internationella Arbetsorganisationens (ILO) konventioner om mänskliga rättigheter och OECD:s uppförandekod för multinationella företag. Har man en större aktiepost i ett företag som inte fyller de etiska reglerna uppmanar man först företaget att rätta sig, men om detta inte sker, säljs posten ut.

Etiken förhindrar inte placeringar i företag som tillverkar t ex tobak eller vapen, men nog i företag som utnyttjar barnarbete, förbjuder facklig verksamhet eller bryter mot grundläggande arbetsvillkor.

Deltidsjobb i Holland visstids i Spanienlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Av EU-länderna är Holland klart ett deltidsarbetets land. Där jobbar 41,2 procent av arbetstagarna deltid medan statistiktvåan, England har endast 24,9 procent deltidsanställda. Genomsnittet i EU är 18 %. I Finland utgör de deltidsanställda 12,2 procent. Minsta andelen deltidsjobb finns i Grekland (4,6 %) och Spanien (8,2 %).

Statistiken är nästan omvänd vad gäller visstidsjobb. Här toppar Spaninen med 32,1 %. Därefter följer Portugal (20,4 %) och Finland (17,7 %). EU-medeltalet var 13,4 % i fjol. Lägst ner ligger Luxemburg (3,4 %) och Irland (4.6 %).

Löntagaren 1.10.2001 nr 8/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)