. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Sista träffen med gänget

pune.gif (67 bytes)  Pirilöfjärden skimrar i kvällssolen nedanför stugan. I köket lägger fackavdelningens ordförande Kristina Granroth sista handen vid kaffet och gräddtårtan. Karl Ehnvall, kassör för Spets- och Bandarbetarnas Fackavdelning nummer 147 i Jakobstad, spejar ut mot vägen — hur många blir de på den traditionella augustiträffen, den sista.

Inte många men tillräckligt för att lägga ned 147:an. Ehnvall har räknat ut att avdelningen fick en livslängd på 58 år 2 månader och 3 dagar, från starten i juni 1945 då arbetarna på Lassfolks spetsfabrik anslöt sig till 100 procent. Då var medlemmarna 94, tio år senare närmade sig medlemsantalet 200.

Hur lägger man ned en fackavdelning, egentligen? Organisationssekreteraren Tuula Ruokonen i mitten ger Karl Ehnvall och Kristina Granroth de sista instruktionerna. Alla tre hade gärna sett att 147:an fortsatt. Foto: ESA MELAMETSÄ– Att gå med i facket var en självklarhet men på fabriken fick inte mötena hållas i början, säger Ehnvall och konsulterar sina franska streck. Sjukkassan som grundades på Luciadagen 1947. Tänder drogs ut gratis men plomberades inte. Behövdes en tandprotes kom överkäken ena året, neder dito följande. Glasögon, läkare och medicin var gratis för den som betalat en liten slant till kassan.

Jakobstad, liksom avdelningarna i Ekenäs, Oravais och Vasa gick med i Finska Textilarbetarförbundets svenskspråkiga sektion som grundades 1953.

– Medlemsavgiften började dras direkt från lönen 1956, arbetstiden förkortades till 45 timmar 1959, samma år grundades arbetslöshetskassan och lönen började komma via banken, berättar Ehnvall.

Det första treåriga avtalet 1966 blev en besvikelse: prishöjningarna åt upp lönelyften. Samma år infördes 40 timmars arbetsvecka.

Först försvann Lassfolks…

Sjuttiotalet inleddes med uppsägningar, permitteringar och arbetstidsförkortningar. Några år senare följde långtidspermitteringar och Lassfolks gick in för fyra dagars arbetsvecka. Billigimporten slog hårt och i slutet av 80-talet drabbades textilindustrin av konkurser och nedläggningar.

En torsdag i april 1992 såldes Lassfolk till INKA. Först dagen därpå fick personalen besked. Den sista oktober kördes spetsar, band, hängslen, skosnören, strumpeband och korsetter till soptippen, fabriken lades ned och 46 textilarbetare stod utan jobb. Omskola sig och byta bransch, eller stämpla var de alternativ som gavs.

Fackavdelningen togs över av PT-Neule, som gått med i 147:an 1984, och Kristina Granroth blev ordförande.

– År 2002 var också PT-Neules saga all, tio medlemmar friställdes. Själv fick jag jobb inom metall, de andra började på bageri, satte sig på skolbänken eller hamnade i pensionsslussen. Åldern kom emot, inte var det lätt för 50-åringar att få jobb, säger Granroth.

… nu står 147:an i tur

Textils organisationssekreterare Tuula Ruokonen svingar klubban. Vanan har hon inne, 147:an är inte den enda avdelning som försvunnit i textilkrisens Finland.

– Medlemmarna, också de som stämplar vill höra någonstans, säger Ruokonen och föreslår att Kokkolan Teva i Karleby, där de 360 medlemmarna har eget kansli.

Ingen opponerar sig. Arkivet går till Jakobstads museum, som tidigare fått foton och videon från Lassfolks sista tid, de kontanta medlen överförs till en fond och ska gå som stipendier till skolelever.

Ruokonen tackar avdelningen för all facklig aktivitet.

– Och vi tackar för oss, säger Karl Ehnvall enkelt.

Ny modell för ny tid

Tårtan — och minnena — kommer fram. Trion Gurli Hatt, Rita Helander och Ruth Herrmans, med sammanlagt 89 år på Lassfolks, gick olika vägar 1992: Rita har varvat sysselsättningsjobb på biblioteket med att gå och stämpla, Gurli hade gärna jobbat men hittade sig i pensionsslussen, och Ruth fick invalidpension.

Alla tre har varit sekreterare i 147:an, Rita också ordförande. Mötena var välbesökta, många hölls här i Pirilö.

– På sista tiden har verksamheten "tasmats av", avtagit men så är endast några tiotal av våra medlemmar längre i yrkesverksam ålder, säger Karl Ehnvall.

Men minnena finns kvar, största del positiva, berikande.

– Gärna hade vi sett att någon fortsatt med fackavdelningen men ingen var intresserad, säger duon Karl och Kristina.

Tuula Ruokonen känner också hon ett visst vemod. Också i 147:an blev generationsväxlingen en för svår nöt att knäcka.

– Är det så att vi försöker prova ut för stora stövlar åt folk? Tidigare utgick vi från att avdelningarna klarar sig själva och besöken från förbundet var få. Själv har jag några avdelningar som jag speciellt månar om då en ny generation tagit över. Dem besöker jag några gånger per år och vi ringer varandra ganska ofta, säger hon.

Problemet heter tid, i viss mån också att stora och små fackavdelningar inte alltid inser varandras svårigheter, menar Ruokonen.

På flaket till havet

Vid påtåren väller minnenas flod fram. Sommarfesterna då arbetarna med familj bänkade sig på lastbilsflaken och umgicks, åt och doppade sig i havet i Pörkenäs. Julfesterna var enastående, med teater, dans och bankett. Och vardagen däremellan hård men man trivdes ihop.

– Gemenskapen var bra på Lassfolks ända till slutet. De flesta av oss hade jobbat där så länge så vi växt ihop, säger Ruth Herrmans.

För Rita Helander var Lassfolk något som alltid funnits: både hennes mor och mormor var gamla lassfolkare.

– Minns ni vilken blick "ingenjören", Werner Lassfolk, spände i en på sin morgonrunda, frågar hon. — Då gällde det att vara på rätt ställe! Men godhjärtad var han, han beviljade sina arbetare lån till bostad och bil, utan att ta någon ränta.

I många jakobstadsbors lådor lever Lassfolk kvar som spetsar och skosnören, inköpta då slutet var ett faktum.

– Korta serier var vår nisch, marknaden var inhemsk utom en kort tid då vi sålde på Ryssland. Det var jättedyrt och jättejobbigt. Och inte var arbetarna alltid så glada då vi montörer kom och tog ned vävarna mitt i allt, minns Ehnvall som jobbade som montör i 38 år.

Lite lomhörd är han, den forna arbetarskyddsfullmäktigen, liksom de flesta gamla lassfolkare. Bullret, med decibel kring 100—110, drabbade hörseln innan arbetarskyddet kom in i bilden på allvar på sjuttiotalet.

– Nu blir det mera tid för mogendans, skrattar Karl Ehnvall och hans 147:or stämmer in i skrattet. Träffarna har lassfolkarna lagt på is men inget kan ta kål på de gemensamma minnena. Och gemenskapen.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 5.9.2003 nr 7/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)