. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Halverad personal med
oförminskad effektivitet

pune.gif (67 bytes)  I hälsocentralens kök gör idag 11 personer samma jobb som 21 gjorde år 1990. Det konststycket har, enligt Erja Tuovinen som basar för köket, lyckats genom att motivera och utbilda personalen samt effektivisera arbetsprocesserna.

Hon har i sitt team tre kockar och sju matservicearbetare. Dessa jobbar i tre veckors periodarbete med 114,45 basarbetstimmar i normalperioden. Köket är öppet alla dagar klockan 06.00 – 18.24.

Kocken Irja Kemppainen. Foto: HELI SAARELAI dag har Irja Kemppainen kommit på jobb till klockan 6 och har arbetstur fram till kl 14. Hennes kollega Arja Selesniemi kom en timme senare. Tillsammans färdigställer de som bäst matportioner för hemservicen. Sådana gör man 160 — 180 per dag, under veckosluten ca 100 portioner. Åldringarna kan beställa mat från lista med tre alternativ.

Prick 9.55 kör bilarna iväg med de värmeförpackade portionerna. En dryg halvtimme senare har de flesta åldringar redan sin beställda portion på bordet. Köket har gjort avtal med två andelslag om skötseln av mattransporterna. Andelslagets chaufförer levererar maten och vid behov dukar de också upp, hjälper åldringen till bordet och ser till att medicinerna blir tagna.

Mat på löpande band

På hälsocentralens sjukhus har köket, eller näringscentralen Tähkä som det officiella namnet lyder, 130 patienter att serva. De skall ha morgonmål, lunch, middag och kvällsmat. Ungefär hälften av patienterna har specialdiet. För att portionerandet skall löpa möjligast smidigt har man utvecklat ett system med patientkort och ett löpande band. Kortet sätts på brickan berättar hur portionen skall komponeras och arbetslaget vid bandet fyller varje bricka med rätta komponenter. Kosthållets personal delar också ut matbrickorna på patientavdelningen. Detta för att bli bekanta med den viktig kundkretsen.

Vid bandet finner vi Raili Rissanen, förtroendeman för kökspersonalen och vice huvudförtroendeman för stadens KAT-anslutna (från nästa år). Hon säger att personalen idag nog till övervägande del är nöjd med sin arbetssituation.

– Arbetet löper bra undan, alla vet sin uppgift och sammanhållningen är god.

Man känner att köksfunktionerna nu är konkurrenskraftiga. Men det finns samtidigt en oro inför framtiden. Vad har staden för planer i följande skede? Det tycker man sig inte ha fått besked om ännu.

Den tredje kundgruppen har köket i personalmatsalen invid köket. Här äter dagligen ca 80 matgäster mellan kl 11 och 13. Dessutom levererar man mat till ett servicehem med 10 patienter samt specialportioner för svåra allergiker till några skolor.

Det går också för utomstående att göra betställningar hos köket.

– Några idrottsföreningar köper ofta tjänster av oss. Det kan gälla mat till turneringar eller vägkost till spelresor, berättar Erja Tuovinen. Hon ser försäljningen till utomstående som en växande liten nisch. Knappast av ekonomisk betydelse men något som ger omväxling och god renommé.

Pilot för resultatlön

Arbetet i hälsocentralköket har nog förändrats i grunden berättar hon. Man har gått igenom hela arbetsprocessen, granskat recept och ingredienser. Förenklat och effektiviserat, sett över utrustning, ergonomi och bemanning.

– Det skedde i en öppen process. Vi blev mer företagsamma och engagerade i arbetet. Samtidigt steg självkänslan, målen blev tydligare för oss.

Brådska och stress förekommer som förr men det finns också tid att ta igen sig och beredskap att rycka in och hjälpa. Alla gör vid behov allt.

Sjukfrånvaron är låg. Man stannar inte hemma för obetydliga krämpor. En gång i månaden samlas personalen till teammöte, där man kan prata igenom aktuella problem, och när det är rekreationsdag får man njuta lite lön för sin möda.

Mer i den vägen är på kommande eftersom hälsocentralens kök är pilot för ett försök med resultatlön. På våren ställde man gemensamt upp målen och kom överens om mätarna. I januari är det dags att avläsa resultaten, som kan ge premie i april månads lön.

– Några stora premier är ändå inte att vänta, säger Erja Tuovinen något dämpande.

Men förväntningar finns.

– Visst hoppas jag att en nätt premiesumma skall fogas till aprillönen, säger Irja Kemppainen med en skälmsk glimt i ögat.

Hon tycker att förnyelsen av arbetet varit en positiv upplevelse.

– Man har varit tvungen att tänka efter och lära sig nya förhållningssätt. Fysiskt har arbetet blivit lättare med bättre utrustning.

I stället har det kommit in mer adb. Alla recept finns i ett datorprogram och med dess hjälp utvecklar och testar de nya recept.

Stämningen på arbetsplatsen lovordas av Kemppainen. Det krävs flexibilitet och man skall vara beredd att tänja ibland men allt sådan går via diskussioner, ingen befaller.

– Och man kan säga till om man tycker att något är galet. Det har vi också fått lära oss under den här processen, att komma fram med våra åsikter.

HANS JERN

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)