. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Arbetarna har utvecklingens nyckel

pune.gif (67 bytes)  – Det var många som redan hade sträckt upp händerna och gett upp hoppet. Så deprimerande var början av 90-talet också i Kajana. Valet stod mellan att finna sig i ödet eller komma på något nytt. Idén att slå samman städ- och matservicen kom från arbetarna själva, berättar KAT:s huvudförtroendeman Marjatta Oulujärvi.

KAT:s hyvudförtroendeman Marjatta Oulujärvi. Foto: HELI SAARELA– Efteråt har det kommit fram att arbetarna hade en mängd färdiga planer som de dock inte tordes komma fram med. Rädsla följde i osäkerhetens spår.

Hela utvecklingsprocessen har utgått från arbetarna själva. I annat fall hade de stora förändringarna aldrig kunnat genomföras så väl, menar Oulujärvi.

Under årens lopp har man i Kajana liksom långsamt vuxit in i kombinationsarbetet. Det tar alltid tid att luckra upp attityder. Oulujärvi tar sig själv som exempel och säger att hon först var helt främmande för tanken att utöver köksarbetet också börja städa.

– Efteråt har vi skrattat gott åt vår inställning i början för vi har ju sett att den överlevnadsmodell vi byggde fungerar och är konkurrenskraftig. Särskilt viktigt har det varit att man inte gjorde om allt på en gång utan att man genomförde förändringarna stegvis, exempelvis i samband med att folk gick i pension. Också utbildningen kräver sin tid så det är klart att det inte fanns tillräckligt med kombinationsarbetare i början. Vi har lyckats hålla koll på processen och det får vi tacka arbetsgivaren för som har låtit oss skynda långsamt.

Överenskommelser och utvecklande

När man i Kajana upplevde ett behov av att ändra arbetstiderna förhandlade man fram ett lokalt avtal om arbetstiderna. Avtalet innebär att alla inte börjar sin dag samtidigt utan kommer vid olika tider.

I köken är man van att arbetet börjar sjutiden. I dag börjar en del sin dag på förmiddagen och somliga först på eftermiddagen. Efter vissa anpassningssvårigheter är det nu många som inte alls saknar de tidigare arbetstiderna.

– Det lokala avtalet gör det möjligt att arbeta längre dagar under skolåret och vara mera ledig om sommaren då det är färre munnar att mätta.

Arbetarna i Kajana är glada över att ha kunnat avtala lokalt men förbundet lär ha knorrat trots att kollektivavtalen medger den här möjligheten. Förbunden tycks inte riktigt hänga med i hur verkligheten ser ut på arbetsplatserna i dag tycker Oulujärvi.

– Utvecklandet är fortlöpande men det kräver oerhört mycket av huvudförtroendemannens tid. Hela tiden föds nya idéer men man måste ha tid att diskutera också, att överväga olika alternativ. Det är viktigt, för också hos oss har de bästa idéerna kommit från arbetarna själva och hela arbetstagarkåren måste ha kunnat omfatta reformerna innan de kan förverkligas så smärtfritt som möjligt, konstaterar Oulujärvi.

Nya utmaningar väntar

Kajanakommunalarnas huvudförtroendeman Marjatta Oulujärvi vill betona att processen ingalunda är slutförd. Nästa utmaning gäller att få lönerna uppdaterade enligt det ökade ansvar mångyrkeskunnigheten och ledandet av de självstyrande teamen innebär. Förhandlingar pågår.

– En annan viktig sak som måste lösas under de närmaste åren är hur gänget ska orka. Arbetstakten är nu maximalt uppskruvad och arbetarna blir inte yngre.

– I fortsättningen måste vi också få ta in nya arbetare. Det bästa vore om de fick möjlighet att en tid arbeta sida vid sida med en äldre arbetstagare. Då skulle kunnandet gå vidare av sig självt och de nya arbetstagarna fick utbilda sig till mångkunnighet och också i övrigt lära sig rutinerna.

De äldre är också intresserade av deltidsarbete och deltidspension. Det är många som tror att de kommer att orka bättre då. Men också utbildningen och de nya arbetsmetoderna med nya maskiner har gjort det hårda arbetet lättare.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)