. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

KAT utvecklar samverkan

runu.gif (924 bytes)  KAT UTVECKLAR

pune.gif (67 bytes)  Kommunsektorns fackförbund KAT är med om att utveckla arbetslivet. Eftersom arbetarna i dag är med om att utveckla sitt eget och arbetsgemenskapens arbete och en allt större del av förtroendemannens arbete går åt till olika utvecklingsprojekt är det naturligt att också förbundet satsar på utveckling, för att på det sättet stöda sina medlemmar och förtroendevalda.

KAT:s avdelning för arbetslivsutveckling är med och formar om de kommunala arbetsplatserna utgående från arbetsplatsernas egna behov. Utvecklingsprojekten är samverkande och avtalsbaserade.

Utvecklingsverksamheten utgår ifrån ett affärskontrakt mellan KAT och arbetsgivaren för dem som KAT organiserar. Målet är att förbättra den kommunala förvaltningens och de kommunala tjänsternas lönsamhet, öka personalens inflytande och förbättra arbetets kvalitet och därigenom förbättra de kommunala tjänsternas konkurrenskraft.

Via utvecklingsarbetet får man samtidigt information om hur man på arbetsplatserna upplever förändringarna i arbetslivet, vilka krav man ställer på personalens yrkeskunnande, hur arbetet leds, hur man belönar framgång och hur samarbetet fungerar i arbetsgemenskapen. Medlemmarna i den arbetsgemenskap som är med i utvecklingsarbetet får direkt nytta av det.

KAT erbjuder kommunerna sina tjänster i utvecklandet av samverkan på arbetsplatserna. Verksamheten bygger på forskningsresultaten från det s.k. Kvalitetsprojektet som arbetslivsforskningcentralen vid Tammerfors universitet genomförde åren 1990—1994. Projektet gick under namnet "Lönsamhet inom den kommunala serviceproduktionen och kvalitet i arbetslivet." KAT:s utvecklare ingår i forskarteamet bakom Kvalitetsprojektet.

I KAT:s utvecklingsverksamhet använder man metoderna att aktivt kartlägga verksamheten och föra en jämlik dialog, liksom de etiska grunderna för det akademiska forskningsarbetet. I utvecklingsarbetet deltar hela personalen inklusive den högsta ledningen i kommunen eller i den arbetsgemenskap var verksamhet och tjänster berörs av projektet. Också de kommunala beslutsfattarna inbjuds att delta i utvecklingsdiskussionerna liksom de som utnyttjar tjänsterna, d.v.s. kommunens invånare.

 

KAT UTVECKLARlt-ylos.jpg (843 bytes)

  • Kestilä kommun — Projektet "Lönsamhet i verksamheten och kvalitet i arbetslivet" 1998—99.
  • Projektet Sipatti i Joensuu
  • Projektet Arbetsförmåga i anstaltsvården, HUCS
  • Utveckling av mat- och städtjänsterna i Kajana stad 2001—02.
  • Karstula kommun — projektet "Lönsamhet i verksamheten och kvalitet i arbetslivet" 2002—03.
  • Kestilä kommun, utvecklande av ett produktivt samverkande 2002—03.
  • Arbetsledningsprocess inom Byrån för bostadsärenden i Helsingfors stad 2002—03.

Mera information ger KAT:s avdelning för arbetslivsutveckling, utvecklingsserviceavdelningen, enhetschef Pirjo Erätuli och arbetsplatsutvecklare Urpo Kankaala och Pirkko Luoto-Rimo.

Löntagaren 7.11.2003 nr 9/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)