. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Lokalt FFC med grå ekonomi som specialprojekt
har etablerat goda kontakter.

Vågar sticka ut hakan

pune.gif (67 bytes)  Ove Blomqvist har med solid självklarhet axlat rollen som lokal FFC-representant i Borgå. När vi träffar honom på Bil- och Transportarbetarförbundets lokala kontor kommer han från en presskonferens FFC:s lokalorganisation sammankallat kring temat grå ekonomi.

Kampen mot svartjobb och ekonomiskt brottslighet har blivit något av ett varumärke för lokalorganisationen i Borgå. Det började med turbulensen kring en stor skattebrottshärva i skeppsbyggnadsbranschen för omkring tio år sedan. Den blev något av en väckarklocka för de fackligt aktiva i regionen och efter det har man samarbetat med myndigheter, politiker och arbetsgivarorganisationen för att motarbeta skattefiffel och utnyttjande av illegal arbetskraft.

Att delta i organisationsarbetet ger fler bekanta än vänner, har Ove Blomqvist erfarit Foto: PATRIK LINDSTRÖMNu senast är det hotell- och restaurangbranschen som synats i sömmarna. Mycket positivt är, framhåller Blomqvist, att också seriösa företagare numera ställer upp för att motarbeta fifflet. En av inledarna på presskonferensen var Hannu Tuomala, VD för ett av stadens större företag i branschen.

– Konkurrenssituationen försvagas ju allvarligt för rejäla företag om det får förekomma fusk med löner, sociala avgifter och skatter. Men situationen har blivit bättre. De stora håller sig till spelreglerna. Det är närmast i små företag problem ännu förekommer.

Blivit synliga

Lokalorganisationen i Borgå representerar ca 4000 betalande medlemmar i FFC-förbundens fackavdelningar i Borgå med omnejd. Uppslutningen är inte total. De flesta fackavdelningar hör till lokalorganisationen, men Metalls avdelning står utanför och Kemifackets avdelning i Sköldvik gick ut för några år sedan till följd av interna motsättningar. Nu hyser Blomqvist dock hopp om att få Kemiska tillbaka. Grannkommunen Sibbo har egen lokalorganisation för ca 500 medlemmar. En samgång mellan de två har varit på tapeten.

Kampanjerna mot grå ekonomi är sältan i en i övrigt rätt traditionell verksamhet. Genom att våga sticka ut hakan i denna något kontroversiella fråga har man blivit uppmärksammade i lokala medier och blivit synliga. Ove Blomqvist har märkt att lokalorganisationen numera kontaktas också i andra ärenden. Det finns en medvetenhet om organisationens existens.

Till den traditionella biten av verksamheten hör ordnandet av arbetarnas Första maj. I Borgå är det lokalorganisationen som står som arrangör för festen och de politiska organisationerna deltar. Traditionell festplats har varit Stadshusparken med tillhörande tal och hornmusik. Något demonstrationståg har inte arrangerats de senaste åren.

I år ville man förnya arrangemangen och beslöt hålla festen på torget.

– Vi gick till folket när folket inte längre kom i så täta skaror till oss, säger Ove småleende.

Ett lyckat experiment, tycker han, folk stannade upp, lyssnade till talen, och kom fram och pratade. Men festtalaren från FFC hade nog vunnit på hålla sig till ett tydligare och mer kortfattat koncept.

Händerna fulla

Organisationsarbetet fyller Ove Blomqvists kalender. Han är också ordförande i Bil- och Transportarbetarförbundets Borgåavdelning och sitter i stadsfullmäktige. Uppdragen ger andra uppdrag i arbetskraftskommissionen, i vuxenutbildningscentralen Edupoli osv.

– Sysslorna ger många bekanta men få vänner. Det blir liksom inte tid att odla djupare vänskapsband, konstaterar han med ett stänk av vemod i rösten. – Jag lyfter på hatten åt dem som lyckas begränsa sig till ett enda förtroendeuppdrag och sköter det bra.

Den avgränsningen har han gjort för sin egen del att han deltar i kärnan av det fackliga och politiska arbetet, men inte i mer perifera verksamheter som fritidsaktivitet och fester av olika slag.

– Den verksamheten är nog helt ok, men man bara hinner inte med allt.

Stödet uppifrån vill Ove inte klaga på. Centralorganisationen informerar nog sina undersåtar och har ständigt något projekt på gång. Den som skall leva upp till förväntningarna har händer fulla.

– Närmast vill jag påminna om att vi som verkar på fältet också har ett civilt jobb att sköta.

Rent strukturellt tycker Ove att den fackliga verksamheten är uppbyggd på rätt sätt. Fackavdelningarna har hand om sådant som hör till intressebevakningens område och lokalorganisationen har hand om samarbetet och kontakterna till myndigheter.

– Vi har på sätt och vis samhället som motpart. Vi är det lokala FFC och uppfattas också på det sättet av närsamhället.

HANS JERN

Löntagaren 4.6.2004 nr 5/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)