. vane.jpg (302 bytes)

De 600 fackligt aktiva på FFC-veckoslutet i Uleåborg var djupt betryckta över dåligt valdeltagande och fackets framtid. Lauri Lyly såg sig föranledd att efterlysa glädje.

Vart är FFC på väg?

pune.gif (67 bytes)  Under FFC-dagarna behandlades FFC:s målsättningar inför riksdagsvalet och en partipanel diskuterade valet. I smågrupper fördes ivriga diskussioner om FFC:s distriktsverksamhet och de samtalen ledde till ett uttalat krav på att både valfrågor och andra frågor måste kunna diskuteras på människors språk, utan chans att gömma sig i byråkratspråkets labyrinter. Framtidsgruppen ägnade sig åt rena självplågeriet — man hävdade att enigheten och solidariteten är försvunnen.

Metallarbetarförbundets ordförande Riku Aalto och CityMarkets förtroendeman för PAM, Leila Tilvis hade uppgiften att inleda diskussion på framtidstemat "Sakta förtvinande eller kraftig vardagspåverkare". Vardera uttryckte sin oro över bristande solidaritet i den FFC-anslutna fackföreningsrörelsen.

Nästan 600 fackligt aktiva samlades i oktober till FFC-dagar i Musikhuset i Uleåborg. Många flockades kring bordet där Marja-Leena Hakkarainen-Kaitajärvi delade ut frågeformulär om nätläsandet bland aktiva FFC:are. Foto: AINO PIETARINENMetalls Aalto konstaterade att det främsta är att själv ha arbete, allt annat kommer därefter. Han påminde om Metalls och Teknologiindustrins gemensamma förslag i energidebatten om en "välfärdsfabrik" och om var pengarna, som skall få välfärdssamhället att snurra, kommer ifrån.

Aalto gick just inte alls in på detaljer men konstaterade att man har funnit början på stigen.

– Men hur gå vidare? Det vet jag inte, erkände Riku Aalto och ville ruska liv i fackfolket.

– Den FFC-anslutna fackföreningsrörelsen lyckas inte i dag vara ense om så hemskt mycket. Vi är djupt splittrade. Nu måste vi besluta vad vi själva vill. Det är vi som skall göra det.

– Vi saknar också en inbördes respekt för varandra. Var och en tänker bara på sig själv, på sitt eget förbund, sitt eget kollektivavtal och sitt eget inflytande. Det är hårda ord, men de är sanna, sade Metallarbetarförbundets ordförande och påminde om att motståndarna nog finns på helt annat håll än i de egna leden.

Servicefackets Leila Tilvis ville i sin framtidsinledning fästa särskild uppmärksamhet vid vad som skrivs in i de lokala avtalen. Hon menar att man inom exempelvis handeln är i en helt annan situation än i de stora industriföretagen.

– Vi talar om lokal avtalsverksamhet men arbetsgivaren vill inte ingå några lokala avtal. De vill bara ha sådana avtal som försämrar våra arbetsvillkor. Det har i alla tider varit möjligt att avtala om bättre villkor, påminde Tilvis.

Hon fäste ytterligare uppmärksamhet vid de ständigt ökade effektivitetskraven.

– Våra öppettider ökade, men i Keskos City Market minskade lönekostnaderna. Finlands Näringsliv EK fattar enkelriktade beslut och besluten ökar aldrig arbetstagarnas välfärd.

Den debatt som följde, fokuserade starkt på behovet av solidaritet och av att dra åt samma håll. Livsmedelsarbetareförbundets Henri Lindholm frågade var den styrka skall hämtas med vilken FFC vill vara en kraftfull påverkare i vardagen.

– Var finns kollektivets styrka och inflytande? Vi har brukat framföra våra hot med medlemmarnas röst. Är medlemskollektivet redo, frågade han.

TEAM:s organisationschef Heikki Helkavuori ackompanjerade Riku Aalto då han konstaterade att han är bekymrad över rörelsens enhet.

– Vår enhet är hårt prövad. Förbunden ingår sina egna, rentav själviska uppgörelser och tänker allt mindre på våra gemensamma målsättningar.

Text och foto: AINO PIETARINEN

 

Löntagaren 4.11.2010 nr 9/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)