. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

lt-vilkku.gif (219 bytes) Kompensera löntagarna för höjd sjukförsäkringspremie
lt-vilkku.gif (219 bytes) Grunda råd för utbildning och kunnande
lt-vilkku.gif (219 bytes) Budgetmangling i slutet av juli

 

Kompensera löntagarna för höjd sjukförsäkringspremie

pune.gif (67 bytes)  Regeringen har föreslagit att löntagarnas sjukförsäkringspremie höjs i början av 2003. Många riksdagsledamöter, också från regeringspartierna, har förkastat förslaget direkt. Förslaget kom också som en överraskning för FFC, säger Pertti Parmanne, chef för avdelningen för samhällspolitik. Hittills hade man ju diskuterat skattelättnader.

Regeringen förslår en förhöjning med 0,4 procent till 1,9 procent, vilket innebär att löntagarnas köpkraft minskar med 90 euro 2003.

Bakom förslaget finns underskott i sjukförsäkringsfinansieringen från Aho-regeringens tid då premiemedel användes för att bekosta folkpensionerna.

– FFC förutsätter att löntagarnas köpkraft inte beskärs. Ifall så sker bör det övervägas hur den kan kompenseras med andra skatteuppgörelser, påpekar Parmanne.

Ett alternativ är avdragsrätten för arbetsresor.

– Utgiften för arbetsresor är direkt förknippad med inkomstanskaffning men är inte avdragsbar i beskattningen. Slopa självrisken på 500 euro i året och låt skatteavdraget följa ett visst schema. Överstiger utgiften för arbetsresor 500 euro i året bör avdrag kunna göras enligt dagens mönster, genom att ge en särskild förklaring, föreslår Parmanne.

En nedskärning av löntagarnas köpkraft via skatter och avgifter pejlas mot de uppskattningar löntagarsidan gör inför nästa inkomstrunda.

– Det vore olyckligt om regeringen med sin skattepolitik satte igång en ny inflationsspiral, konstaterar Parmanne. PP

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Arbetsmarknadsorganisationerna:
Grunda råd för utbildning och kunnande

pune.gif (67 bytes)   Som en del av den inkomstpolitiska helhetsuppgörelse hösten 2000 föreslog arbetsmarknadsorganisationerna att samarbetet mellan utbildning och arbetsliv intensifieras på hög nivå. För att diskutera de utbildningspolitiska utmaningarna samlades arbetsmarknadsledarna och företrädare för statsmakten i början av mars, på inbjudan av undervisningsminister Maija Rask.

FFC:s ordförande Lauri Ihalainen betonade kraftigt betydelsen av ett samarbete mellan utbildning och arbetsliv.

– Gediget kunnande utgör en förutsättning för att Finland utvecklas positivt, och här spelar utbildningen en viktig roll. En kvalitativt högtstående utbildning som svarar mot de föränderliga behoven på arbetsmarknaden är det som individer, företag, arbetsgemenskaper och hela samhället har den största nyttan av, sade Ihalainen.

Arbetsmarknadsorganisationerna föreslog att ett råd för utbildning och kunnande grundas med uppgift att utreda behoven av utbildning och kunnande i dess helhet samt fundera på hur utbildningen bör utvecklas för att motsvara både ovannämnda gruppers och hela samhällets behov.

Flera ministerier var representerade vid diskussionerna och stödde förslaget. Också undervisningsminister Rask sade sig se allvarligt på frågan. Hur verksamheten ska utformas diskuteras före hösten.

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Budgetmangling i slutet av juli

pune.gif (67 bytes)  Förslaget till statsbudget för år 2003 bereds några veckor senare än vanligt. Finansministeriet behandlar budgetförslaget i slutet av juli och kommer med sitt första förslag den 2 augusti. Regeringen behandlar frågan 22—23.8.

FFC presenterar sina justerade mål för nästa års statsbudget i juni. Ett PM med FFC:s åsikter om budgeten kan läsas på nätet, adress www.sak.fi

 

 

Löntagaren 2.4.2002 nr 3/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)