. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Helsvenskt Vasafackteema01.jpg (5948 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Pam-Lingua jobbar på engelska

pune.gif (67 bytes)  I den brokiga skaran fackavdelningar inom FFC är Metalls avdelning 174 i Vasa en udda fågel. Avdelning är baserad helt på språklig grund. Det finns givetvis många fackavdelningar runt om i Svenskfinland där det stora flertalet medlemmar är svenska och verksamheten går så gott som helt på svenska. Det speciella med Vasaavdelningen är att den uttryckligen grundats som enspråkigt svensk och att svenska medlemmar i regionen aktivt styrs till avdelningen.

Ordförande Hans Antell redogör för bakgrunden.

– Det var så i Vasa att metallarbetarna i staden hörde till avdelning 28 som var tvåspråkig. Mötesförhandlingar och protokoll fördes på två språk. Detta ledde till att mötena blev väldigt utdragna. Man fick sitta till långt in på natten för att hinna med svenskan. Därför gick man in för att skilja åt verksamheten på språklig grund.

Genast efter kriget, år 1945, grundades så Vasa svenska metallarbetarfackavdelning nr 174. Till att börja med kom medlemmarna främst från de två stora metallarbetsplatserna i staden, Wärtsilä och Strömberg. Med tiden har avdelningen blivit något av en uppsamlingsavdelning för svenska medlemmar i Vasatrakten. Idag har man inte längre så många medlemmar på Wärtsilä och ABB Strömberg men dess fler på landsbygden.

– Vi täcker ett område från Oravais i norr till Korsnäs i söder.

De 229 medlemmarna i avdelningen är spridda på många små företag med bara några arbetsplatser; vanligen utan förtroendeman. Så mycket intressebevakning kan det inte bli med den strukturen, men sammanhållningen är god och avdelningen ser till att medlemmarna får information och utbildningsmöjligheter. Enstaka finskspråkiga medlemmar har man på de svenska orterna. Dem förser man nog med finskt material. Men verksamhetsspråket är svenska.

Antell har lett avdelningen sedan början av 80-talet. Idag sitter han i pensionsslussen och förbereder sig för pensionärstillvaro. Efter 38 år på Wärtsilä fick han och alla andra födda åren 1939—43 foten 1999 när företaget genomlevde en liten svacka.

Det är med tillförsikt han ser tiden an.

– Efter några magra år har vi nu god återväxt i leden.

Det har kommit aktiva unga med i verksamheten.

– Så det börjar bli dags för oss äldre att ge ifrån oss uppdragen.

Det skulle egentligen ha skett redan förra året.

– Men jag lät mej övertalas ännu en gång, säger han med en underfundig glimt i ögonvrån.

HANS JERN

 

Pam-Lingua jobbar på engelskalt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Den enda engelskspråkiga fackavdelningen i FFC-familjen är Servicefackets Pam-Lingua.

Merparten, ca 90 procent, av medlemmarna är invandrare. De arbetar i huvudsak som språklärare vid privata språkskolor. Eller så är de översättare, tolkar, korrekturläsare och guider.

Avdelningen grundades 1984 och den har ca 150 medlemmar.

Också personer som arbetar i andra branscher är välkomna som medlemmar. Kravet är att arbetsuppgifterna förutsätter mycket god kunskap i ett främmande språk eller att arbetsspråket är deras modersmål (native-speaker competence).

För mera information se Pam-Linguas hemsida

Löntagaren 7.2.2003 nr 1/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)