. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

Kommunerna i skick

pune.gif (67 bytes)  De kommunanställdas höga sjukfrånvaro hämnar sig på såväl de anställda själva, som på kommunerna och dem som använder deras tjänster. För arbetsgivaren kostar en sjukfrånvarodag tusen mark i snitt.

Undersökningarna av vårt lands cirka 450 kommuner har avlöst varandra, men ofta utan att avsätta några spår eller ens väcka debatt. En del träffar ändå rätt, får till stånd debatt och kan leda till förbättringar.

En undersökning som har väckt debatt är den delutredning som gällde sjukfrånvaron bland de kommunanställda som ingår i projektet Kommun8. Institutet för arbetshygien jämförde förhållandena i Åbo, Vanda, Uleåborg, Reso, Nokia, Valkeakoski, Nådendal och Virdois. Undersökningen är den mest omfattande i sitt slag, också i internationell jämförelse.

Trivsel påverkar hälsan

Mellan åren 1993 och 1997 ökade sjukfrånvaron i de undersökta kommunerna bland såväl män som kvinnor och i alla ålders- och yrkeskategorier. År 1993 förlorade man genom männens sjukledigheter i genomsnitt 12,1 dagar per mansarbetsår, år 1997 var förlusten 13,9 dagar. Kvinnornas sjukledigheter var motsvarande 15,2 dagar år 1993 och 17,3 fyra år senare.

Vad beror den ökade sjukfrånvaron på? Trots att kommunernas personal är ålderstigen pga. den sparsamhetsdikterade personalpolitiken beror inte sjukligheten på hög ålder. Sannolikare orsaker är faktorer som gäller arbetskultur och -organisation. Den tolkningen stöds också av olikheterna mellan de olika undersökta kommunerna.

Utredningen år 1997 uppdagade intressanta och överraskande olikheter. En viktig faktor var de anställdas påverkningsmöjligheter och arbetsplatsens allmänna klimat.

Ett belysande exempel är Nokia stad, där sjukfrånvaron var allra högst i jämförelsen. Nokias anställda var minst oroliga för att förlora sitt jobb men rapporterade om den sämsta atmosfären på arbetsplatserna.

Ålder är ingen sjukdom

Arbetslivskvaliteten var generellt bäst i de små kommunerna och sämst i de stora. Det fanns inte stora skillnader inom de sektorer som producerar välfärdstjänster (undervisning, social- och hälsovård) men däremot nog inom den tekniska och byggnadssektorn. Som orsak till skillnaderna angav undersökningen två viktiga faktorer: hur byråkratiskt kommunen styrdes och risken för sjukfrånvaro.

De undersökta kommunerna har sedermera försökt förbättra personalens trivsel på arbetsplatsen.

Reso, Virdois och Valkeakoski kommuner, som klarade sig bäst i jämförelsen, har dragit lärdom av tidigare undersökningar om kvaliteten i arbetslivet och de anställdas hälsa. Exempelvis Reso vill vara en god arbetsgivare eftersom det borgar för en god personal vilket i sin tur borgar för välproducerade tjänster.

Kommunernas personalstrategier är på det stora hela rätt lika. Under recessionen minskade man användningen av vikarier, efter recessionen ökade man personalen genom att ta in flera vikarier. Andelen fast anställda har minskat i alla berörda kommuner efter recessionen. Personalen är äldre, men det har inte ökat sjukfrekvensen. Den ökningen beror helt tydligt på bristande trivsel på arbetsplatserna.

Undersökningen Kommun8 kommer härnäst att söka svar på tre frågor: hur ska man på bästa sätt ta vara på personalens trivsel, vilka åtgärder kräver det och vilket slags förändringar har de flesta biverkningarna?

HANNU OITTINEN

Löntagaren 5.6.2001 nr 5/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)