. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (2440 bytes)

Forskare Kaisa Kauppinen efterlyser dialog på arbetsplatserna

Kvinnorna mer utmattade än männen

Dåliga påverkningsmöjligheter

pune.gif (67 bytes)  Institutet för arbetshygien visar i en undersökning att kvinnornas möjligheter att påverka sitt eget arbete är klart sämre än männens. Av kvinnorna uppger omkring hälften att de kan påverka sitt arbete i ganska mycket eller mycket i frågor som gäller dem själva i arbetet. Hos männen är motsvarande tal 62 procent. Av männen säger sig nästan hälften kunna påverka arbetsdagens längd, av kvinnorna är det bara var tredje som kan det.

I Finland arbetar kvinnor och män klart uppdelade i olika slags yrken och det har inte inträffat några större skillnader beträffande kvinno- och mansjobben under de senaste tio åren. Trots olika arbetsförhållanden finns det inte stora skillnader i hur kvinnor och män mår på jobbet.

Kvinnorna har fler symptom

I undersökningen kom det ändå fram att symptom som orkeslöshet och trötthet, irritation, överansträngning, sömnproblem och depression är vanligare hos kvinnor än hos män. Orsaken till att kvinnor har fler stressymptom än männen har forskarna olika teorier om. Man har t.ex. ansett att kvinnorna lättare upptäcker sina symptom och också berättar om dem. Kvinnors större trötthetskänsla har förklarats med att kvinnorna är mer belastade i arbetet och har en sämre ställning i arbetslivet. I familjerna är det också kvinnorna som alltjämt bär huvudansvaret för hemarbetena.

Forskare Kaisa Kauppinen vid Institutet för arbetshygien säger att kvinnors och mäns olika arbetsförhållanden avspeglas på vilket innehåll de ger den stress de upplever i arbetet. Ungefär var tredje finländare anser att deras arbete är psykiskt tungt.

– Det är ändå sannolikt att kvinnor upplever stress annorlunda än män. Kvinnor arbetar i yrken där de har mycket att göra med andra människor och då kan stressen bero på mänskliga relationer.

Kauppinen har forskat mycket i skillnaderna mellan könen i arbetslivet. Hon har bl.a. gjort jämförelser mellan europeiska förhållanden och finländska.

Kvinnor utsätts något oftare än män för hot och fysiskt våld. Sex procent av kvinnorna och fyra procent av männen har utsatts för hotelser och våld på arbetsplatsen och sådana tendenser har ökat något under de senaste åren. Oönskad sexuell uppmärksamhet riktas också oftare mot kvinnor än mot män.

Utmaning att leda

Kaisa Kauppinen vill inte tala om trender i arbetslivet eftersom förändringarna i arbetsförhållandena är långsamma. Det förefaller t.ex. inte som om den psykiska belastningen skulle öka i vårt land, men ändå är detta något som inte får förringas.

– Om en tredjedel av arbetstagarna säger sig vara stressade är det ett tecken på att människors psykiska kapacitet i arbetslivet står på spel och att man måste se till att de orkar. Man kan påverka arbetstagarnas psykiska välmående och verksamheten på arbetsplatsen, säger Kauppinen.

Hon anser att den stora utmaningen för finländskt arbetsliv är att utveckla ledarkulturen och förbättra arbetstagarnas påverkningsmöjligheter.

– Det behövs mera dialog på arbetsplatserna. För de anställda är det viktigt att de känner sig uppskattade och har en möjlighet att utvecklas i sitt eget arbete.

Viktiga saker att följa med och utveckla på arbetsplatserna är bl.a. de personliga relationerna på arbetsplatsen och växelverkan mellan arbete och hem. Organisationens struktur och klimat och arbetstagarnas roll i organisationen är också viktiga.

– Det forskas mycket om arbetslivet i vårt land och syftet med forskningen är att få fram förbättringar i arbetslivet. Det är på arbetsplatserna forskningsresultaten prövas och det är där man kan finna metoder som kan påverka arbetsplatsernas vardag.

Kauppinen konstaterar att Finland kunde vara ett modelland för att utveckla arbetslivet. Det är det ändå inte, för finländarnas arbetsförhållanden avviker inte till sin fördel i en europeisk jämförelse.

PIRJO PAJUNEN

Dåliga påverkningsmöjligheterlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Arbetsförhållandena i Europa präglas av en uppskruvad arbetstakt och ökad flexibilitet. Arbetsförhållandena i Europa har undersökts för tredje gången. Den största skillnaden jämfört med Finland kommer fram i möjligheterna att påverka sitt eget arbete.

Av de finländska arbetstagarna säger 57 procent att de ganska långt eller i hög grad kan påverka sådant som berör dem själva i arbetet. I EU-länderna i snitt är detta tal 64 procent. Av de finländska arbetstagarna anser 79 procent att arbetet är ganska eller mycket varierande och omkring hälften säger att de lär sig nya saker i arbetet. Drygt två tredjedelar får stöd och hjälp av arbetskamraterna.

I EU-länderna i snitt är möjligheterna att lära sig i arbetet bättre än i Finland, för 71 procent säger sig lära sig nya saker i arbetet, å andra sidan är det bara drygt häften som upplever sitt arbete som varierande.

Inom EU-området görs denna arbetslivsbarometer med fem års mellanrum av en europeisk stiftelse med högsäte i Dublin. Stiftelsen för utveckling av levnads- och arbetsförhållanden är ett självständigt organ inom EU.

PP

Löntagaren 5.6.2001 nr 5/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)