. vane.jpg (302 bytes)
ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Socialpaketets första lagförslag
i riksdagen

pune.gif (67 bytes)  Regeringen blev nyss klar med sin proposition om förändringar i deltidspensionen och om att upphöra med den individuella förtidspensionen som självständig pensionsform. Vardera reformen ingick i det s.k. socialpaketet hösten 2001.

Regeringspropositionen innehåller också en "räddning av recessionens offer", d.v.s. att man lindrar arbetshistorievillkoret som är en förutsättning för arbetslöshetspension. Också detta enades man om i princip i samband med förhandlingarna om socialpaketet.

Det här betyder alltså att det första lagförslaget för att förverkliga socialpaketet har överlåtits i lagstiftarnas händer.

Förändringar i deltidspensionen

Den nedre åldersgränsen för deltidspension blir igen 58 år permanent fr.o.m. år 2003, då den tidsbestämda lagen upphör att gälla. Den nya åldersgränsen gäller personer födda 1947 och senare. För deras del försämrar deltidspensionen motsvarande ålderspension. Enligt socialpaketet och lagförslaget beräknas pensionen på 0,75 istället för 1,5 procent av skillnaden mellan lönen för heltids- och deltidsarbete. Däremot beviljas invaliditetspension efter deltidspension enligt ett pensionsbelopp som motsvarar heltidsarbete, enligt förslaget.

Personer födda 1946 eller tidigare har, enligt förslaget, fortfarande rätt till deltidspension på nuvarande villkor. De behöver inte heller ansöka om deltidspension redan i år, då de fyller 56, utan kan på nuvarande villkor söka deltidspension senare, exempelvis vid 60 års ålder.

Den tidsbestämda speciallagens stadgande om att arbetsgivaren bör försöka arrangera kortare arbetstid som möjliggör deltidspensionering, föreslås tas in permanent i arbetstidslagen..

Ingen individuell förtidspension

Den individuella förtidspensionen, som har varit lagstadgad sedan 1986, slopas. Enligt förslaget skulle den dock fortsättningsvis gälla dem som är födda 1943 eller tidigare.

P.g.a. att denna pensionsform slopas förslås ett tillägg i arbetspensionslagarna om att arbetsoförmågans yrkesmässiga bakgrund betonas då man avgör 60 år fyllda personers rätt till invalidpension. Det är inte heller meningen att införa en strängare tolkning när det gäller yngre personers eventuella invaliditet. Pensionsskyddscentralen får fullmakt att ge direktiv om hur denna lagparagraf skall tillämpas.

Rätt till recessionens offer

År 1994 skärptes villkoren för arbetslöshetspension bl.a. så, att man krävde att pensionstagaren hade haft pensionsberättigande arbete under minst fem av de senaste femton åren före pensioneringen. För flera av dem som blev arbetslösa i och med den ekonomiska krisen i början av nittiotalet var det omöjligt att uppfylla detta villkor, och de beviljades inte arbetslöshetspension. De 60 år fyllda fick arbetsmarknadsstöd i dessa fall. Flertalet av dem hade emellertid haft en kontinuerlig arbetshistoria före krisen.

Nu föreslås att 5/15-regeln ändras till 5/20, så att sökanden bör uppvisa fem hela arbetsår av de tjugo som föregår tiden innan han fyller 60 år. Förändringen föreslås gälla dem som är födda 1939-44, som har en sammanlagt arbetshistoria på minst femton år. Lagändringen skulle ge dem vars arbetslöshetspension har förkastats p.g.a. bristande arbetshistoria en möjlighet att söka pension på nytt. Också de, som har låtit bli att söka arbetslöshetspension i vetskapen om att arbetshistorien inte räcker till, får nu möjlighet att söka, enligt förslaget.

Den lagändring som gäller arbetslöshetspensioner föreslås träda i kraft redan den 1 augusti 2002.

Regeringens aktuella lagförslag gäller pensionerna inom den privata sektorn och folkpensionslagarna. Förslag som gäller den offentliga sektorns pensionslagar är att vänta senare i vår.

Löntagaren 29.4.2002 nr 4/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)